Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nezdolný veterán boduje na trati i na facebooku

Nezdolný veterán boduje na trati i na facebooku
foto: Zdenek Krchák

Radek Narovec | 20.04.2014 | přečteno: 7814×

Jiří Soukup má vlastní tréninkovou filozofii, v běžeckých tabulkách vlastní věkovou kategorii a teď získal ještě svůj vlastní rekord – jeho fotografie s pracovním názvem opuštěný běžec získala na facebooku přes noc tisíc „lajků“, tedy palců nahoru.

Jirka se narodil v roce 1927 a jakoby odmítal zestárnout. Do kolonky klub si píše TJ Liga 100 Hradec Králové a bez ohledu na věk vybíhá s číslem na mírně pokrčených prsou i na půlmaratonskou štreku. Jako v sobotu v Pardubicích, kdy jej zachytil náš kolega fotograf Zdeněk Krchák a zaznamenal tak možná svůj životní úlovek – díky „lajkům“ a sdílení na největší světové sociální síti spatřilo jeho snímek na půl milionu párů očí.

Skvělá reklama vitálním kmetům, kterým by Jiří Soukup mohl dělat prezidenta! A jeho recept na udržení věčného mládí? Když ještě sbíral maratony (včetně těch po Evropě), rozmístil si vždy na občerstvovací stanice osm plastových lahví. „V každé je půl deci desetistupňového piva,“ prozradil v rozhovoru pro Běhej.com v roce 2011.

Jirka denně cvičí (v Sokolu je od svých pěti let), otužuje se a jeho druhou láskou je zimní a dálkové plavání. Není to tak dávno, kdy na veřejnosti metal přemety! A co vás asi nepřekvapí, má i pořádnou dávku humoru. V onom rozhovoru na dotaz, jak v jeho věku trénuje na maraton, odpověděl: „Jako když se milují ježci. Opatrně…“

Na závodech je sice vždy poslední, ale kdo by toto řešil. Někdo přece poslední být musí, jak říkával jiný nestor českého běhu, předloni zesnulý Ivo Domanský. Leckterý pořadatel Jirku dokonce pouští na trasu závodu předčasně, aby jej v cíli mohli zahrnout potleskem přihlížející diváci, kterým Jirka nevědomky vnukne myšlenku, jestli je to se stářím opravdu tak, jak se píše v lékařské literatuře.

Když jsme letos mírně upravovali grafickou podobu tištěného Běhej.com, hrozilo, že se jeho vlastní věková kategorie nad osmdesát let nevejde na stránku a budeme ji muset sloučit s tou o dekádu níže. Pak nám to ale přišlo kruté, takže Jirko, neboj, tvých 3:40 z města perníku i letos sotva najde přemožitele!

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 20.04.2014 06:52:57

Jiří Soukup má vlastní tréninkovou filozofii, v běžeckých tabulkách vlastní věkovou kategorii a teď získal ještě svůj vlastní rekord – jeho fotografie s pracovním názvem opuštěný běžec získala na facebooku přes noc skoro tisíc „lajků“, tedy palců nahoru.
Odkaz na článek

avatar

jPal muž 20.04.2014 23:24:36

Obdivuji běžeckou vytrvalost a zarputilost Jirky Soukupa s jakou přistupuje k závodům. Moc si ho vážím. Je pro nás přestárlé „běžce“ svým způsobem vzorem. Ale pro korektnost, pane Narovec pozorně se podívejte do výsledkové listiny Pardubického půlmarotonu.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.