Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zemaník a Mertová historicky prvními mistry ve skymaratonu

Zemaník a Mertová historicky prvními mistry ve skymaratonu
foto: Extremnizavody.cz

Radek Narovec | 03.05.2014 | přečteno: 8603×

Jan Zemaník potřeboval v sobotu pouhé čtyři hodiny a sedm minut na zdolání přenáročného profilu Hyundai Perun Skymaratonu a podle očekávání si připsal historicky první titul domácího šampiona ve skyrunningu. To samé se v ženách povedlo Míše Mertové (5:12:21). Do Beskyd se až na pár výjimek sjela absolutní česká špička v dlouhých horských bězích.

V Beskydech panovalo ne zrovna dvakrát vlídné počasí, byla mlha a mžilo, což místy hodně zhoršovalo viditelnost. Ani to však nezabránilo závodníkům zaběhnout výtečné časy. Hned čtyři desítky mužů se vešly pod pět hodin, lídr Honza Zemaník se dokonce přiblížil čtyřem hodinám. „Od seběhu do Řeky jsem se dostal do čela a pak si běžel svoje. Bylo to hodně těžké a rychlé, poslední kopec už jsem moc nevnímal a prostě šel. Že budu první, jsem na startu fakt nečekal,“ citoval vítěze server www.extremnizavody.cz. Druhý v mužích skončil Pavel Brýdl (4:15:00) a třetí Jan Mrázek (4:15:52).

Perun Skymaraton se běžel na 41 kilometrů a závodníci při něm nastoupali 3 195 metrů, seběhy pak měly v součtu 2 707 metrů. Přestože se v Česku skyrunningové akce dosud nekonaly s ohledem na „nízkou“ nadmořskou výšku, Perun a další závody letos obdržely svolení od mezinárodní asociace, protože splňují – a to s přehledem – jiná kritéria náročnosti. Kupříkladu profil sobotní trasy připomínal hřeben s vylámanými zuby…

Další skyrunningový reprezentant a v sobotu čtvrtý Jan Havlíček část závodu popisuje takto: „První půlka šla. Běžel jsem s Honzou Zemaníkem. Druhá už byla nic moc a v posledním kopci mi hodně došlo, takže mne předešel Pavel Brýdl i Honza Mrázek.“ Pavel Brýdl byl stručnější: „Byla to dřina, hrozně dlouhá dřina. A počasí? To byla hrůza…“

Naopak radost neskrýval ironman Petr Vabroušek, který snad s věkem nabírá psychickou i fyzickou odolnost. „Krásná trať s převýšením, mlhou a deštěm mi docela sedla. V půlce jsem byl šestnáct minut za čelem, v cíli pátý, třináct minut za vítězem. Škoda, že po trati nebylo víc informátorů! V kategorii důchodců jsem mistrem republiky a celé jsem si to užil,“ líčí na svých facebookových stránkách.

Velký otazník visel nad výkonem Radka Brunnera. Tento pražský závodník umí jak rychlé běhy po silnici, tak dlouhé traily. Jednak vlekoucí se zdravotní problémy, jednak ne zcela vypilovaná technika zdolávání velenáročných terénních záludností jej však v sobotu nechala daleko za čelem závodu. „V prvním seběhu jsem si navíc zvrtnul kotník, ale to nemělo na výsledek velký vliv. Kluci prostě ty kopce umějí. Dolů mne předbíhají, nahoru jdou takovou rychlochůzí, která s běháním nemá moc společného,“ hořce se usmál v cíli. I tak ale zvládl trasu za úctyhodných 4:39.

Do Beskyd se sjel opravdu výkvět českého ultra trailu. Chyběli snad jen Dan Orálek (ten velehory neběhá), Robert Krupička (momentálně preferující silnici) a Zbyněk Cypra (zdravotní potíže).

V ženách se o titul utkala pouhá třicítka vytrvalkyň, což však nic nehovoří o úrovni těch nejlepších. Pro titul si doběhla Michaela Mertová (5:12:21), kterou jistě těší skalp nezdolné veteránky a reprezentační kolegyně v jednom Anny Pichrtové (třetí časem 5:16:02). Mezi ně se v celkovém pořadí žen vklínila ještě Hana Krajníková (5:14:33).

Závodu se i přes nepřízeň počasí zúčastnily skoro čtyři stovky běžců a vesměs se ozývaly pochvalné hlasy. „Značení trati bylo nejlepší, co jsem zatím zažil. Občerstvovaček dostatek, trať parádní. Seběh korytem potoka byl ‚vtipný‘, ale byla to příjemná změna. Převeliké díky všem organizátorům za to, že pro nás – nadšence – připravili tuhle super jízdu!“ uvedl jeden z účastníků na stránkách závodu.

Snad jedinou pihou na kráse jinak zdařilé premiéry skymaratonu v českých podmínkách tak byl chabý informační servis ze strany pořadatele směrem k fandům běhu, kteří se akce neúčastnili. Online výsledky během závodu nefungovaly a výsledky žen byly k dispozici až s opravdu velkým zpožděním.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Anketa

Oznámkujte sobotní Hyundai Perun SkyMarathon jako ve škole.

1
 
65 hl.
2
 
4 hl.
3
 
1 hl.
4
 
0 hl.
5
 
2 hl.
Celkem hlasovalo 72 uživatelů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 03.05.2014 15:25:02

Jan Zemaník z týmu Salomon/Suunto potřeboval v sobotu pouhé čtyři hodiny a deset minut na zdolání přenáročného profilu Hyundai Perun Skymaratonu a podle očekávání si připsal historicky první titul domácího šampiona ve skyrunningu. Do Beskyd se až na pár výjimek sjela absolutní česká špička v dlouhých horských bězích.
Odkaz na článek

avatar

bjerndi muž 04.05.2014 16:16:26

gratulace, parádní výkony

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.