Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TIP NA LÉTO: Zorganizujte si vlastní běžecké soustředění

TIP NA LÉTO: Zorganizujte si vlastní běžecké soustředění
foto: Petr Kostovič

Daniela Havránková | 04.07.2014 | přečteno: 6752×

Chcete strávit letní dovolenou v poklusu? Vyhlížíte už podzimní závody a rádi byste včas zahájili přípravu? Láká vás zkusit si větší tréninkovou dřinu, na kterou přes rok kvůli pracovnímu vytížení nemáte čas? Vyrazte na běžecké soustředění, které si sami zorganizujete – poradíme, jak na to.

Běhat můžete na dovolené sami, ale když už jste dva, kilometry utíkají rychleji. Volnější běhy pak můžete se sparingem příjemně proklábosit a těžší tréninky pro vás budou daleko snazší. A budete-li se na běh „soustředit“ ve skupině, prožijete čas strávený sportem rovnou s celou partou stejně naladěných lidí.

Pro úspěšnost běžeckého kempu, ať už čistě soukromého, organizovaného ve dvojici či ve skupině, je nezbytná správně zvolená lokalita, která by měla splňovat několik důležitých kritérií:

  • dostatek různých terénů včetně měkkých cest, oceníte je při nabíhání velkých objemů
  • rovné silniční úseky nebo blízká dráha, poslouží pro běhání přesně změřených úseků
  • členitý profil okolí umožní v kopcích nabrat sílu, případná vyšší nadmořská výška zas představuje základ pro sofistikovanější pojetí tréninku
  • zázemí v ubytovacím zařízení, tedy možnost kvalitního stravování a sprchy s dostatkem (teplé) vody
  • blízké koupání se může hodit pro alternativní sportovní program i k regeneraci
  • zajímavé turistické cíle ozvláštní vaše běhy nebo je využijete při pěší turistice

Dejte pozor na zvýšenou tréninkovou zátěž. Neopomíjejte fázi regenerace, která je nezbytná pro růst formy a slouží také jako prevence před nežádoucím zraněním. Volný čas využijte k tomu, co běžně nestíháte – nejen k dvou či třífázovému běhání, ale také pro pravidelný a důkladný strečink a kompenzační cvičení.

Samotný běžecký plán dobře promyslete. Důraz byste měli klást jak na obecnou vytrvalost, tak na speciální trénink podle typu závodů, které vás v brzké době čekají. Nemějte přehnané cíle a držte se svých reálných možností.

Velice dobře funguje model s hlavní dopolední fází, kterou lze po náležitém odpočinku doplnit lehčím odpoledním během. Nedopusťte, abyste měli pocit stereotypu z běhání, využijte naopak pestrosti vašeho oblíbeného sportu. Běhejte tedy pomalé dlouhé běhy i kratší rychlostní úseky, výběhy kopců i seběhy. Zařazujte také rovinky, speciální běžecká cvičení a posilování.

Další tipy

  • na běžecký kemp s sebou vezměte dostatek sportovního oblečení, ať nemusíte často přepírat propocené svršky
  • v letním počasí se hodí pokrývka hlavy a sluneční brýle, při pobytu na slunci nezapomeňte na opalovací krém
  • s mapou okolí a GPSkou v hodinkách snadnou naplánujete a změříte trasy běžené v neznámém prostředí
  • do zavazadla přibalte i zvláštní výživu, během tréninku i po něm přijde vhod ionťák a na dlouhý výběh se vybavte sladkou tyčinkou
  • objevte krásu ranních rozcviček před snídaní ve formě krátkého běhu a několika cviků, které nastartují váš organismus pro celodenní aktivní program
  • pozor na švédské stoly plné lákavých lahůdek, zejména ráno se nevyplatí nacpat se k

prasknutí, když máte nedlouho po prvním jídle vyběhnout

Komentáře (Celkem 7)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 07.07.2014 10:20:55

Chcete strávit letní dovolenou v poklusu? Vyhlížíte už podzimní závody a rádi byste včas zahájili přípravu? Láká vás zkusit si větší tréninkovou dřinu, na kterou přes rok kvůli pracovnímu vytížení nemáte čas? Vyrazte na běžecké soustředění, které si sami zorganizujete – poradíme, jak na to.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 29.07.2023 22:06:27

Ahoj všichni, tak jsem si řekla, že je na čase, abych se podívala, jak to tady žije. Tak bohužel nežije :) Nevadí, přispěji svým málem a třeba si to někdo přečte. První dubnový týden jsem si při došlapu po špatném dopadu z chodníku, abych byla přesná způsobila výron kotníku pravé nohy a rupturu vazů. Po měsíci se k tomu přidala patní ostruha a já konečně pochopila , že jsem v hajzlu a rychle sportovat nezačnu. Tři měsíce klidový režim a následná rehabilitace. Od července pomalu nabírám obecnou vytrvalost. Nebudu vám lhát. Jde to pomalu, hodně pomalu. Po měsíci jsem se konečně dostala pod 6min na kilometr. Abych nezatěžovala pouze nohu jezdím obden na kole. Jestli vás zajímá, proč to píšu pod tenhle článek :)))) Vzala jsem si jeden týden pro sebe a zarezervovala jsem si ubytování u lesa, kde je také hodně cyklostezek a plavecký bazén pro kondiční plavání. Vymyslela jsem to následovně- Před snídaní pomalý hodinový běh. Následuje snídaně, pak odpočinek . Po té bych to viděla na nějakou abecedu,kopečky nebo intervaly. No a večer hodinku v bazénu jako regenerace a protažení. To vše na podporu mé kondice. Co si o tom myslíte, jak by jste dali dohromady takový až třífázový trénink, kdyby jste měli čas jen pro sebe. Pa Ála

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
avatar

půlmaraton: 1:22:36 (2023)
maraton: 2:51:27 (2023)

Bronson muž 31.07.2023 18:13:37

>> Alena77, 29. 07. 2023 22:06:27

Prajem skore uplne uzdravenie a navrat do bezeckeho kolotoca. Ja sa pripojim so svojimi postrehmi nadobudnutymi pocas cca. dvoch tyzdnov, ked som mal moznost striedat viac faz za den. Tiez som mal k dispozicii plavecky bazen, ale bez bicykla, no ako bonus rozne druhy saun, viriviek a mineralnych bazenov. Najprv som sa bal, ze to prepisknem, ale po par dnoch som sa citil lepsie, ako ked beham len 2-fazovo „nasucho“. Ale k veci – skoro rano som vybiehal pred ranajkami na minimalne 1,5h vacsinou volne, ale 3× som zaradil aj tempove behy a nejake useky. Potom strecing, ranajky, kratky slofik (10–15 min viac deti nepovolili) a islo sa do bazenov. Tam som si odplaval volne (nie som ziadny plavec) svojich 2×20–30 bazenov podla toho ako sa mi chcelo. Lahsi obed a opat som si dal tak 1 hodinku spanku a islo sa s deckami opat do vody. Vacsinou po obede som uz tolko toho nenaplaval, ale na moje pomery to bolo az az. K tomu sa pridali nejake vyhrievania v teplych mineralnych bazenoch, vodne masaze a pred vecerou druha bezecka faza. Tu som uz isiel vzdy len volne a relativne kratko (do 1 h max.). Nasledovala vacsinou este nejaka sauna a pred spanim trochu valcovania pripadne nejaka masazna pistol…

avatar

Černé Voděrady

Celkem 21078,59 km
Minulý měsíc 74,15 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 31.07.2023 19:30:57

>> Alena77, 29. 07. 2023 22:06:27

Jo tak já narozdíl od Bronsona mám na „soustřeďkách“ čas jen pro sebe, což bude i tvůj případ.

Jezdím na prodloužené víkendy, ne celý týden, ale ty jsi zase mladší, tak bys měla mít prospěch z delší vícefázovky – mně samozřejmě teď téměř v 60 „dojde“ dříve, ať jsou regenerační procedury jakékoli. Pobyty mívám s polopenzí, oběd v podstatě vynechám.

Ráno se jdu proběhnout jen tak pro radost – někdy pomalu, někdy vložím rychlejší úseky – čistě jak se cítím, na co mám chuť. Nechystám si trasu v těžkém terénu ani s velkým převýšením, ale když mám chuť, vyškrábu se někam hore na skvělý výhled… Do hodiny.

Snídaně dlouhá – využiju možností hotelové nabídky, nespěchám, zobu malá množství od toho, na co mám chuť, hodně piju: čaje, kafe, trošku džusu… pak ještě odpočívám a plánuji „přespolední“ výběh. To je hlavní trénink dne: více hodin, terén, převýšení. Cestou si dám něco k pití nebo i polévku (pokud je civilizace), doběh plánuji na odpolední kávu, zmrzlinu, menší občerstvení. Hydratace.

Pak odpočinek a regenerace, něco z: bazén, vířivka, koupel, sauna, masáž – případně kombinace. Večeře. Po večeři později někdy výklus, ten jen pokud nebyla masáž nebo ji nemám až večer. Hodně spím, klidně deset hodin.

Pokaždé cítím zlepšení kondice.

Ať se ti týden vydaří :-)

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Bratislava

Brutto muž 01.08.2023 10:48:24

>> Alena77, 29. 07. 2023 22:06:27

Ja by som povedal, ze si si to pekne naplanovala, nech sa Ti to vydari. Mozno by som este prilis neriskoval obnovu zranenia achilovky (lebo patna ostroha je vlastne problem achilovky) intervalmi a tempacmi. beh by som zaradoval len volny a regeneracny a ked pises, ze tam mas cyklocesty, tak by som zobral bajk a do cervenych cisel by som sa pokusal dostat na treningoch na bajku (v kopcoch). To je podstatne bezpecnejsie k pohybovemu ustrojenstvu. A takyto tyzden iba sam pre seba ma jednu obrovsku vyhodu – mozes spat kolko chces, co je, myslim si, najdolezitejsia cast celeho treningoveho procesu.

avatar

skorobezec muž 02.08.2023 18:01:21

>> Alena77, 29. 07. 2023 22:06:27

Naplánované je to moc hezky, jen nevím, zda takové docela náročné soustředění není moc brzo na to, že jsi vlastně v rekonvalescenci a běháš v podstatě jen od července. Pomalé klusání ok, plavání (volné, uvolněné, žádný zběsilý kraul) ok, nějaká abeceda ok, ale ne moc na sílu, jen uvolněně, cyklo také může být, ale to, jak moc zátěžově to jít asi odvisí od tvé techniky. Pokud máš špatnou techniku na kole, i tam v kopečcích může ta achilovka dostat dost zabrat. A pokud jde o běhané kopečky, tak ty myslím nejsou vhodné v žádném případě. Ty bych nechal úplně nakonec, stejně jako třeba odrazy. A i ty intervaly mi přijdou moc brzy. Kam chceš spěchat? Letošní sezónu už velké zázraky neuděláš a tak raději se vracej hodně pomalu. Máš týden pro sebe, není nutno se hned zhuntovat. Pomalu běhěj, plavej, choď, odpočívej, cvič a relaxuj. Však ono to přijde a tělo se ti odvděčí. Držím palce.

avatar

skorobezec muž 02.08.2023 18:08:15

>> Bronson, 31. 07. 2023 18:13:37

Jestli jsem pochopil, tak ale ty jsi do tohoto šel z plného tréninku, kde tvá výchozí kondice i zdravotní stav byl asi hodně jinde ;-)

Ačkoliv třeba toto je asi doporučitelné každému :-D

„K tomu sa pridali nejake vyhrievania v teplych mineralnych bazenoch, vodne masaze … Nasledovala vacsinou este nejaka sauna a pred spanim trochu valcovania pripadne nejaka masazna pistol…“

avatar

půlmaraton: 1:22:36 (2023)
maraton: 2:51:27 (2023)

Bronson muž 03.08.2023 11:58:36

>> skorobezec, 02. 08. 2023 18:08:15

ano presne ako pises – ja som vnimal, ze Alena77 chce nase pohlady akoby sme to urobili resp. ako sme k tomu pristupili vo vseobecnosti a nie priamo rady, napady, tipy, triky ;-) site na jej situaciu – ale mozem sa mylit. Kazdpadne to sa asi tazko da aj takto externe vobec nacrtnut, kedze v jej pripade si sama musi odskusat do coho ju uz telo pusti a co je uz moc…

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.