Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PF 2015 - Novoročním předsevzetím třikrát zdar!

PF 2015 - Novoročním předsevzetím třikrát zdar!
foto: Hana Šlegrová

Petr Říman | 31.12.2014 | přečteno: 3361×

Na konci roku se téměř každý Homo sapiens, běžce nevyjímaje, ohlíží za rokem minulým. Přemýšlí nad jeho klady a zápory a vytváří si předsevzetí do roku následujícího. Amatérský běžec, který musí svůj čas pečlivě prokalkulovat a rozdělit mezi trénink, znovu trénink a regeneraci, a zbytek pak mezi zaměstnání a rodinu, to má o něco těžší.

Musí si vytvořit sadu předsevzetí, kterou je možno prezentovat jak před rodinnými příslušníky, tak před běžeckými souputníky, případně trenérem. Samozřejmě lze vytvořit několik sad předsevzetí a pečlivě zvážit jejich distribuci k patřičným osobám. Toto ovšem naráží na zásadní problém. Pravověrný běžec ctí zásady fair play, a to i k osobám nesportujícím, tím spíše jedná-li se o příslušníky jeho rodiny. Zde je několik doporučených předsevzetí, kterými krom běžce ve své duši uspokojíte i své okolí.

  1. Budu věnovat více času rodině a méně času běhání!

Toto předsevzetí rozhodně potěší neběhající hlavy rodiny zastávající názor, že proběhaný čas by bylo možné využít lépe, například pracemi na zvelebení regeneračního zázemí. (V jejich mluvě ovšem nazývaného obydlí). Zkrácením tréninkových jednotek zřejmě potěšíte i své soupeře, ale co trenéra? Před ním je vhodné doplnit, že tím míníte samozřejmě zrychlení a tím zkrácení tréninkových jednotek, avšak ne na úkor celkového objemu kilometrů. No možná to na začátku bude znamenat zvětšení tréninkových dávek, ale to bude jistě jenom přechodné…

  1. Zpocené svršky po tréninku budu odkládat pouze na místo k tomu určené!

Toto vypadá na první pohled téměř nesplnitelně. Tréninkový plán hovoří přeci jasně: po běhu delší celkové protažení, následuje sprcha, hydratace organismu a regenerace. Bod týkající se odkládání oblečení v něm není zahrnut. Proč se tím tedy zabývat? Třeba proto, že trenér není jedinou autoritou hodnou zřetele. Chce to jen trochu kreativity a z kuchyňské židle či jiného předmětu, na kterém obvykle spočinou použité tréninkové svršky, vytvořit oficiální místo k tomu určené.

  1. Budu dodržovat dostatečnou a pravidelnou hydrataci organismu!

Po oslavě Nového roku vám toto téma přijde zbytečné a máte dojem, že během oslavy jste se dostatečně zahydratovali na týdny dopředu. Chyba lávky, organismus si zřejmě na vyšší příjem tekutin rychle zvykl a ohlašuje to ohromnou žízní ihned po probuzení na Nový rok.

Přislíbíme tedy, že příslušné iontové nápoje příště budeme konzumovat doma a nikoliv se svými tréninkovými souputníky v osvěžovnách v blízkosti tréninkových tratí. Pokud ovšem doma současně také pečlivě rozebereme svůj trénink před zbytkem rodiny a zopakujeme to dvakrát či třikrát, s největší pravděpodobností budeme do restaurace odesláni povinně. V případě zvlášť obšírného rozkladu možná i s kufrem osobních věcí obsahujícím převážně elasťáky a technická trika…

Je možné, že přednesení těchto předsevzetí bude doma provázet pouze posupný smích či ironické komentáře. Aťsi, my přece dobře víme, že nás mají raději než: a) puberťáka vysedávajícího u počítače, b) tloustnoucího proplešatělého týpka v tílku a pruhovaných trenkách, c) pobudy v parku.

Takže ten pozdní návrat z tréninku či zakopnutí o nelibě páchnoucí triko nám určitě odpustí. Mějme je za to rádi!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

priman 15.11.2015 08:02:21

Na konci roku se téměř každý Homo sapiens, běžce nevyjímaje, ohlíží za rokem minulým. Přemýšlí nad jeho klady a zápory a vytváří si předsevzetí do roku následujícího. Amatérský běžec, který musí svůj čas pečlivě prokalkulovat a rozdělit mezi trénink, znovu trénink a regeneraci, a zbytek pak mezi zaměstnání a rodinu, to má o něco těžší.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.