Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Moderní běžecké GPS sporttestery jsou malé, lehké a dají se nosit i jako běžné hodinky

Moderní běžecké GPS sporttestery jsou malé, lehké a dají se nosit i jako běžné hodinky
foto: Garmin

komerční prezentace | 22.09.2015 | přečteno: 17780×

Podívali jsme se na pár zajímavých novinek mezi běžeckými GPS sporttestery. Bez ohledu na cenu, oproti starším modelům mají moderní běžecké sporttestery společný trend – jsou malé, lehké a dají se nosit i jako běžné hodinky. Vyšší modely navíc zvládají funkce chytrých hodinek a nabízí všestranné, multisportovní využití.

Vlastníte starší běžecké GPS hodinky a přemýšlíte o jejich modernizaci? Možná vás překvapí, že nové modely nenabízí mnoho nových funkcí, hlavní posun je patrný v modernější konstrukci, rychlejším načítání signálu GPS a především v elegantnějším vzhledu. Jsou pryč doby, kdy výhody GPS přijímače byly vyváženy robustností a velikostí hodinek. Nové GPS hodinky jsou tak malé a elegantní, že jsou často k nerozeznání od běžných, sportovních hodinek.

Z nabídky na trhu jsme vybrali čtyři novinky, které stojí za pozornost. Snažili jsme se, aby ve výběru byly zastoupeny jak levnější, tak i dražší modely a dalo se porovnat, čím se navzájem liší. Výběr je zaměřený na hodinky značky Garmin, jelikož tento americký výrobce dnes nabízí mezi běžeckými hodinkami nejširší výběr modelů ve všech cenových hladinách.

Garmin Forerunner 25 nabízí dobré funkce za přijatelnou cenu

Prvními hodinkami, které zmíníme, je model Garmin Forerunner 25. Jedná se o hodinky z kategorie nejjednodušších GPS sporttesterů. Na rozdíl od většiny ostatních GPS hodinek se tento model vyrábí ve dvou velikostech – dámské a pánské. V obou případech se shodně jedná o jedny z vůbec nejmenších a nejlehčích GPS hodinek na trhu. Pro představu, menší model váží pouhých 31 gramů a hodí se i pro menší dětské zápěstí.

Hodinky Forerunner 25 vychází z předcházející řady hodinek Forerunner 10 a Forerunner 15. Je ale oproti nim o 1/4 tenčí. Mezi konstrukční změny patří i vylepšené řemínky. Jsou nyní měkčí a jsou k tělu hodinek chyceny pomocí šroubovaných osiček. Případná budoucí výměna řemínku je tak velmi jednoduchá. Díky novým řemínkům se hodinky velmi příjemně nosí. Na první pohled nejsou tato vylepšení vidět, ale vězte, že se vyplatí za ně v porovnání se staršími modely připlatit.

Co se týká funkcí, patří Forerunner 25 k jednodušším modelům bez pokročilých tréninkových funkcí. Oproti starší generaci hodinek příjemně překvapí možnost nastavení vlastní kombinace zobrazovaných veličin, která u starší generace hodinek chyběla. V hodinkách nechybí zabudovaný krokoměr a možnost měření běhu i na běžeckém pásu bez zapnuté GPS. Samozřejmostí je měření času, vzdálenosti, tempa, srdečního tepu, případně automatických mezičasů po přednastavených vzdálenostech.

Novinkou v této kategorii hodinek je možnost propojení sporttesteru s chytrým mobilním telefonem pomocí Bluetooth přenosu a odesílání tréninků do tréninkového kalendáře pomocí mobilního telefonu. Tréninky je ale stále možné přehrát i klasickou cestou s využitím USB kabelu a počítače. Při využití Bluetooth propojení funguje Forerunner 25 i jako chytré hodinky. Na displeji dokáže zobrazovat příchozí/ztracená volání, SMS zprávy a další notifikace z displeje mobilního telefonu. Vzhledem k velikosti hodinek nás překvapila velmi slušná výdrž až 5 týdnů v režimu hodinek a až 8 hodin při plně zapnutém GPS.

Pro měření srdečního tepu používá Forerunner 25 externí bezdrátové ANT+ snímače srdečního tepu. Dají se použít jak standardní hrudní pásy, tak i samostatné náramkové optické snímače Mio Link nebo Scosche. Hodinky se dají koupit buď samostatně, bez snímače srdečního tepu v ceně, nebo v balení i se snímačem srdečního tepu (standardně balené s hrudním pásem). Cena modelu Forerunner 25 se pohybuje na úrovni 4500 Kč bez snímače tepu, případně 5500 Kč se snímačem srdečního tepu v ceně.

Běžecké GPS hodinky střední třídy nabízí optické měření tepu a všestranné využití

Běžecké GPS hodinky střední třídy se v současné době na trhu pohybují okolo ceny 8 000 Kč. Mezi typické zástupce patří dvojice hodinek Garmin Forerunner 225 WHR a Garmin vívoactive. Oproti jednodušším modelům nabízí pokročilé tréninkové funkce, více možností individuálního uživatelského nastavení a také kvalitnější zobrazení měřených veličin na barevných displejích s vysokým rozlišením. Každý z dvojice představených modelů má navíc své přednosti, proč si právě tyto hodinky vybrat.

Hlavní předností modelu Garmin Forerunner 225 WHR je vestavěný optický snímač srdečního tepu, který měří srdeční tep přímo na zápěstí. K hodinkám proto není potřeba připojovat dodatečný hrudní pás a použití hodinek je tak o poznání příjemnější. Rozdíl ocení zejména ženy, kterým bývá nošení hrudního pásu často nepříjemné. Optické měření tepu sice vyžaduje o něco těsnější utažení hodinek na ruce, než bývá u běžných hodinek zvykem, jejich nošení je ale rozhodně v porovnání s běžnými snímači tepu pohodlnější. Samotné hodinky jsou velmi lehké, váží necelých 55 gramů. Samotný optický senzor je po obvodu hodinek krytý gumovým kroužkem, který zabraňuje pronikání okolního světla k senzoru a zvyšuje spolehlivost měření. Samotný gumový kroužek je možné v případě poškození nebo zpuchření jednoduše vyměnit. Optické snímače srdečního tepu mají své pro i proti. K výhodám patří jednoznačně pohodlnost použití. Mezi nevýhodami je omezené použití hodinek v zimě, kdy je řada běžců zvyklá oblékat hodinky na rukáv. V takovém případě optický senzor nefunguje. Forerunner 225 WHR umožňuje v podobných situacích připojit i snímač tepu v podobě hrudního pásu.

Hodinky Garmin vívoactive byly původně představeny jako chytré hodinky. Svými parametry ale zvládají minimálně to samé, jako slušné běžecké GPS hodinky a dokonce i řadu věcí navíc. Na fotografiích vívoactive nevypadá tak dobře, jako na živo. Pokud vezmete hodinky do ruky, na první dotek vás zaujme, jak jsou tenké a lehké. Pokud bychom sundali řemínek, váží tělo hodinek neuvěřitelných 17 gramů! Přitom nabízí slušnou výdrž až 3 týdny v režimu hodinek a až 10 hodin se zapnutým GPS. A co je důležité? Garmin vívoactive nenabízí jen běžecké funkce. V nabídce Garminu patří k všestranným, multisportovním hodinkám.

Vívoactive zvládne běh venku i na běžeckém páse nebo v hale, má samostatný profil pro jízdu na kole, včetně jízdy na cyklistickém trenažéru, umí měřit plavání v bazénu (počítání délek, uplavané vzdálenosti a temp) a dokonce potěší i příznivce golfu. Na golfovém hřišti umí zobrazovat základní golfové vzdálenosti a zaznamenávat statistiku hry. Garmin pro vívoactive nabízí databázi více než 30 000 světových golfových hřišť, včetně více než 100 českých, s bezplatnou doživotní aktualizací. Hodinky se ovládají kombinací tlačítek a dotykového displeje. Z dotykového displeje nemusíte mít strach, je dostatečně citlivý a funguje i ve vlhkém prostředí. Ovládání nejdůležitějších funkcí je navíc přiřazeno právě k tlačítkům. Garmin vívoactive je unisexový model, stejně dobře sedne na menší dámské nebo pánské zápěstí. Snad jen dvoumetroví sportovci by s vívoactivem mohli mít pocit, že jim na ruce něco chybí.

Garmin fénix3 je králem sporttesterů

Poslední a současně nejzajímavější novinkou mezi běžeckými GPS sporttestery je model Garmin fénix3. Číslo tři naznačuje, že se jedná o třetí generaci hodinek řady fénix, které byly původně představeny jako čistě outdoorové hodinky. Postupem času je Garmin softwarově zdokonalil. Kombinace citlivého GPS přijímače, elektronického kompasu, barometru a řady dalších technologií dělají z fénix3 jeden z nejuniverzál­nějších GPS sporttesterů. Hodinky fénix3 nabízí funkce nejlepších běžeckých hodinek kombinované s funkcemi špičkového cyklopočítače, outdoorovými, plaveckými, lyžařskými nebo triatlonovými funkcemi. Výčet funkcí je rozhodně delší, než jsou možnosti tohoto článku, kromě funkcí sporttesteru fungují totiž při propojení se smartphony (iOS, Android) i jako chytré hodinky. Předností fénix3 je, že se dají bez problémů nosit na ruce jako běžné hodinky. I v případě, že do práce nosíte košili nebo dokonce oblek, neuděláte s fénix3 na ruce ostudu. To vše je doplněno extrémní výdrží akumulátoru, který udrží hodinky v chodu až 6 týdnů, případně 50 hodin se zapnutým GPS na jedno nabití. Výjimečnost hodinek se odráží v ceně, zájemci o fénix3 si tak musí připravit částku okolo 13 000 Kč. Nutno podotknout, že se jedná sice o lehké, ale větší hodinky, které se hodí spíše pro urostlé muže, než křehké dámy.

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 22.09.2015 17:41:29

Podívali jsme se na pár zajímavých novinek mezi běžeckými GPS sporttestery. Bez ohledu na cenu, oproti starším modelům mají moderní běžecké sporttestery společný trend – jsou malé, lehké a dají se nosit i jako běžné hodinky. Vyšší modely navíc zvládají funkce chytrých hodinek a nabízí všestranné, multisportovní využití.
Odkaz na článek

avatar

Praha

10 km: 0:29:57 (1992)

Trepifajxl muž 23.09.2015 12:49:16

to si zas Garmin jednou zaplatil reklamu… nadpis článku ze kterého vyznívá, že předmětem článku bude objektivní zhodnocení sporttesterů obecně, je naprosto zcestný

Motto: není důležité zúčastnit se, ale vyhrát!
avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:46 (2020)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 2:57:58 (2017)

ttomino1980 muž 23.09.2015 12:59:44

Ja som sa uspokojil s lacnou variantou (arival) ktorá mi poskytuje co od gps hodín potrebujem a ostali $ na klasické hodiny v slusnej kvalite

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
avatar

Tachlovice

Celkem 7759,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:24 (2015)
půlmaraton: 1:23:23 (2015)
maraton: 3:17:32 (2015)

kaz67 muž 23.09.2015 13:24:09

maj tanm nahoře pidipísmem napsáno:komerční prezentace, jsou chytří:-)

Motto: hrozně rád běhám
avatar

Hostivař

hudra muž 23.09.2015 14:16:10

tak to jsou novinky, F3 jsou na trhu cca 0,75roku? LOL

avatar

bjerndi muž 23.09.2015 14:39:38

je potřeba podpořit prodej :D

avatar

10 km: 0:42:39 (2009)
půlmaraton: 1:50:25 (2009)
maraton: 4:03:43 (2009)

gandi muž 23.09.2015 15:15:45

Měl jsem Garmin Forerunner 305 a byl jsem s nimi velice spokojený do doby, co mi po záruce odešla baterka. Chlapci z Garminu ovšem baterku zásadně nevyměňují, protože by porušili vodotěsnost hodinek. Místo toho mi nabídli nákup nového modelu za zvýhodněnou cenu. Tím jsem s Garminem skončil. …ale nelze se tomu divit – takto vydělají daleko víc, než kdyby hodinky opravovali :)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.