Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

NA VLASTNÍ OČI: Vzpomínka na 1. český marathon z roku 1908

NA VLASTNÍ OČI: Vzpomínka na 1. český marathon z roku 1908
foto: Brdman Adventure

Petr Dvořák | 23.09.2015 | přečteno: 1766×

V sobotu 19. září se běžel z Malé Chuchle na Dobříš obnovený 1. český marathon. Obvykle si každoročně zaběhnu pouze jeden takto dlouhý běh a musím říci, že pro účast na tomto maratonu jsem se rozhodl nejlépe, jak jsem mohl. Původní 1. ročník se běžel v roce 1908 a zúčastnilo se ho pouze šest borců.

Když jsem po deváté hodině ranní přicházel do prostoru kanoistického klubu USK Praha v Malé Chuchli, ocitl jsem se tak trochu v roce 1908. Všichni pořadatelé byli nejenom dobově oblečeni, ale i dobově naladěni. Sluncem zalitý levý břeh Vltavy a k tomu ještě hudba počátku 20. století – snad jen zaparkovaná auta a moderní horská kola na přilehlé cyklostezce narušovala atmosféru roku 1908.

Protože jsem se k prezentaci dostavil jako první, dostal jsem pro tento znovuobjevený klenot českého sportu startovní číslo 1. Teď už jenom počkat na 5 spoluúčastníků a škrtnu si na diáři 2015 a píšu tam 1908. Ale jsme přece jen ve století 21. a běh je stále více a více rozšířeným sportem, a tak se poklidným tempem počátku století dvacátého sejdou šestky dvě. Hra čísel je někdy neuvěřitelná – je nás na startu šedesát šest.

Po průvodním slovu ředitele trati a promluvě samotného PhDr. Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského vybíháme vstříc starým časům a dobříšskému panství Colloredo-Mansfeldů… Maraton byl po všech stránkách (značení trati, občerstvení, zajištění přeběhů silnic…) velmi dobře připraven. Trať patří k náročným až velmi náročným. V jejím průběhu atleti absolvují prakticky dva běhy do vrchu (Cukrák a Černolické skalky) a jednu krosovou vložku mezi 17. a 19. kilometrem. Seběhy a výběhy k potoku a do strží připomínají svým sklonem pověstný Hrádek na Velké kunratické. Celá trasa pak svým charakterem určitě není příliš vzdálená původnímu Feidippidovu běhu z Marathonu do Athen.

V sobotním klání jsou dva vítězové. Rozhodně je to štáb pořadatelů doplněný početným houfem pracovitých dobrovolníků, kterým se podařilo něco tak pěkného připravit. Zvítězila také smečka vytrvalců, která proběhla oněch magických 42,195 km a ve zdraví se dostala až na dobříšskou Vlašku.

Chtěl bych také poděkovat dámám v dlouhých sukních a apartních kloboucích, pánům v pumpkách, s motýlky a v dobových čapkách a celému houfu jejich ochotných spolupracovníků za krásný a nevšední zážitek na maratonské trati z Prahy na Dobříš.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

pasdvorak muž 24.09.2015 11:26:35

V sobotu 19. září se běžel z Malé Chuchle na Dobříš obnovený 1. český marathon. Obvykle si každoročně zaběhnu pouze jeden takto dlouhý běh a musím říci, že pro účast na tomto maratonu jsem se rozhodl nejlépe, jak jsem mohl. Původní 1. ročník se běžel v roce 1908 a zúčastnilo se ho pouze šest borců.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.