Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vnorovská 10 v režii Keňanů, z Čechů nejlepší Kocourek a Preibischová

Vnorovská 10 v režii Keňanů, z Čechů nejlepší Kocourek a Preibischová
foto: Milan Kocúrik

Luděk Durďák | 14.08.2016 | přečteno: 3595×

Jubilejní 20. ročník Vnorovské desítky, silničního závodu na Hodonínsku, se druhou srpnovou sobotu odehrával zcela podle afrických not. Keňští vytrvalci maďarského Benedek Teamu ovládli obě hlavní kategorie. Desítku vyhrál Edwin Melly za 30:35, ženskou pětku Margaret Muringi v čase 16:41. Z Čechů si nejlépe vedli třetí Milan Kocourek a stříbrná Monika Preibischová. VÝSLEDKY

Populární běžecký závod v srdci Moravského Slovácka odstartoval mílařský vítěz Zlaté tretry Filip Sasínek. Sám si pak střihl poslední úsek štafety a v tréninkovém tempu jí pomohl k vítězství.

Scénář hlavního závodu měl mít jednu zásadní zápletku. Dokáže česká špička držet krok s poměrně neznámými Afričany maďarského mecenáše Zsolta Benedeka? Poměrně záhy po startu se ukázalo, že ne. Duo Edwin Melly a Moses Komon šlo okamžitě do čela a už po prvním ze čtyř dvou a půl kilometrových okruhů si vybudovalo zhruba dvacetimetrový náskok. Jediný, kdo alespoň částečně držel krok, byl Milan Kocourek. Českému běžci svitla naděje po polovině trati, kdy Komon začal mírně ztrácet.

„Zkusil jsem se s nimi po startu chvilku držet, ale moc se to nedalo. Mám pocit, že si s tím trošku hráli. V třetím kole jsem se k druhému místu přiblížil. Keňan se ale jen otočil a zrychlil. Běželi, co potřebovali,“ zhodnotil průběh závodu nejlepší Čech v cíli. Se svým výkonem byl ale spokojený.

„Chtěl jsem běžet v tempu kolem 3:05 na kilometr a to se mi celkem povedlo. I přes poměrně jasnou pozici jsem nic nevypouštěl. Chystám se na noční desítku do Prahy a tak tento závod byl docela dobrým testem,“ přiblížil strategii Kocourek, jenž nakonec protnul cílovou pásku v čase 31:12, čtyřiadvacet vteřin za druhým Komonem.

Ženský závod se nesl v podobném duchu jako ten mužský. Tandemu Keňanek chtěla co nejvíce zatápět česká dvojice Monika Preibischová a nestárnoucí Petra Kamínková. Je třeba říct, že se jim to povedlo o něco lépe než mužům. Západočeská vytrvalkyně, běžící ve Vnorovech poprvé, vítěznou Margaret Murungi zle proháněla.

„Začala hrozně rychle, prvních pět set metrů běžela s muži. Já jsem potřebovala volnější začátek. Zhruba po kilometru jsem se ale docela rozběhla, snažila jsem Afričanku stáhnout. Přiblížila jsem se jí hlavně v jediném větším stoupání v polovině okruhu, ale pořád tam byla deset dvacet metrů díra,“ popsala situaci na trati Monika Preibischová. Na vítěznou Keňanku jí nakonec v cíli chyběly pouhé tři vteřiny.

„Mám smíšené pocity. Čekala jsem, že bych mohla běžet rychleji, mám za sebou ale mistrovství republiky v běhu do vrchu a celkově spíš trénuju na delší distance. Dneska mi asi chyběl speciální intervalový trénink, pětka byla moc krátká,“ spekulovala běžkyně z Mariánských Lázní v cíli.

Afričankám nakonec nestačila ani čtvrtá Petra Kamínková. Na třetí místo Teresy Kwamboka jí scházelo deset vteřin. „Dnes to nebylo úplně ono. Hold už nejsem nejmladší, práce taky není nejmíň a navíc ani zdravotně nejsem úplně fit. Poslední kilometr jsem už možná i trošku vypustila, když jsem zjistila, že to nebude stačit,“ pronesla smířeně česká vytrvalecká legenda, kterou však ani po čtvrtém místě neopouštěl tradiční úsměv na rtech. „Snažím se během už hlavně bavit, nedělám z toho vědu,“ uzavřela Kamínková.

Vnorovskou desítku provázela tradičně vynikající divácká kulisa. Místní připraví běžcům takřka rodinnou atmosféru, před domy staví stánky s vodou a fandí se po celém okruhu. Netradičním zpestřením předprogramu bývá každoročně závod na 60 metrů s pivní bečkou nebo závod dvojic, kde muž tlačí partnerku do cíle na trakaři. Úžasné souboje předváděly děti všech věkových kategorií. Celkově pořadatelé registrovali přes čtyři stovky dětí a dvě stovky dospělých.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Dusty77 muž 14.08.2016 13:22:52

Jubilejní 20. ročník Vnorovské desítky, silničního závodu na Hodonínsku, se druhou srpnovou sobotu odehrával zcela podle afrických not. Keňští vytrvalci maďarského Benedek Teamu ovládli obě hlavní kategorie. Desítku vyhrál Edwin Melly za 30:35, ženskou pětku Margaret Muringi v čase 16:41. Z Čechů si nejlépe vedli třetí Milan Kocourek a stříbrná Monika Preibischová. VÝSLEDKY />Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.