Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rybakros letos počtvrté bez Ryby

Rybakros letos počtvrté bez Ryby

Ivo Domanský | 28.01.2008 | přečteno: 6698×

Jsou závody, u nichž se nad jejich názvem nepozastavíme, prostě jej bereme jako fakt. Jedním z takových závodů může být i Rybakros, jehož 18. ročník se uskutečnil v sobotu 26. ledna. Přinášíme reportáž z průběhu závodu a příběh jeho zakladatele, jak jej zachytil Ivo Domanský. 

Mé vzpomínky sahají nejdál ke třetímu Rybakrosu, který v pražském Krčském lese pořádali veteráni AVC Praha v roce 1993. Jednak se tam vůbec poprvé rozdávaly peněžní odměny v nových bankovkách právě vzniklé České republiky a zadruhé už samotná cesta do Krčského lesa byla tehdy malým dobrodružstvím. Páteční večerní déšť se totiž během noci proměnil v souvislou ledovku. Nevyjely dokonce některé městské autobusy a lidé v ulicích připomínajících kluziště více bruslili a padali než chodili.

Namydlené byly také části trati Rybakrosu a zvláště závěrečný seběh k rybníku Labuť byl lahůdkou – ovšem spíš pro diváky a fotografy. Závodu šéfoval nezapomenutelný Milan Ryba a ten z moci úřední rozhodl o zkrácení závodu z deseti na pět kilometrů „z důvodů bezpečnostních a jiných“. Vyhráli pochopitelně ti, kdo na výstroji nešetří a mají ve své zbrojnici tretry. 

Téměř stejná situace se na Rybakrosu opakovala v lednu 2006 a také před dvěma lety běželi muži jen jedno kolo – ale i to dalo zabrat. Na pěti kilometrech totiž na účastníky číhají dva pořádné kopce, při nichž běžci vystoupají až na plošinu Krčského lesa (celkem tedy 140 m stoupání).

Loňský i letošní ročník ovšem dává za pravdu těm prognostikům, kteří prorokují, že už nikdy žádná pořádná zima nebude. Loni snad bylo větší teplo, ale v obou nebylo po sněhu ani památky. 

Popularitu běhu potvrdil značný zájem, pánům bafuňářům se u altánku prezentovalo celkem 101 běžců a běžkyň (žen bylo 23). Do Krče našli cestu i mimopražští, potkat jsme tu v sobotu mohli otce i syna Čivrných ze Semilska nebo Bedřicha Klimeše, který přijel až z Bukovic na Náchodsku. 

Po prvním okruhu vedl se stometrovým náskokem Lukáš Pazdera. Někdejší juniorský reprezentant v běhu do vrchu (v roce 2005 získal spolu s Hamrem, Rosenbergem a Zapalačem na MS dokonce bronzovou medaili za družstva) se sice v poslední době věnuje sportovní chůzi, jmenovitě nejdelší trati na 50 km, ale na běh stále nemůže zapomenout a jednou si prý určitě zkusí i maraton. Na sezónu je očividně připraven výborně. V sobotu nechal všechny soupeře daleko za sebou. Pro cenu za celkově druhé místo si doběhl další Pražan Daniel Kupidlovský, třetí byl Jiří Čivrný ml. 

Ze 23 přihlášených žen byla podle očekávání nejlepší Helena Poborská. Poté, co začala systematicky trénovat pod vedením Honzy Kervitcera, se její výkon zlepšil o třídu a pokud nasazenou zátěž vydrží, může být překvapením začínající běžecké sezóny. Týden po druhém místě na Blaníku suverénně vyhrála před Karolínou Růžičkovou a nestárnoucí Karlou Mališovou. 

Zakladatel závodu Milan Ryba byl duší nejen Rybakrosu, ale i svého klubu AVC Praha 1982. Stačil ještě zorganizovat 14. ročník (2004) Rybakrosu, pak se 28. února vypravil na veteránské mistrovství v hale do Jablonce. Vzal si s sebou běžky a po sobotní atletice se chtěl na přestupnou neděli věnovat intenzívnímu lyžování. 

Nikdo už nezjistí, proč se vlastně rozhodl v jednom dni přejet celé Jizerské hory a Krkonoše. Kamarádi jej ještě zahlédli na Jizerské magistrále, pak se stopa ztrácí… Ostatky Milana Ryby našli lesáci v květnu téhož roku nedaleko turisticky značené stezky v okolí Dolních Míseček. Lyže se nikdy nenašly, podle názoru horalů pravděpodobně ve špatném počasí zabloudil a pokusil se sejít dolů lesem bez nich. K nejbližšímu obydlenému domku měl v té chvíli asi 150m… 

Výsledky 18. Rybakrosu 26. ledna 2008: Muži 10000m: 1.Lukáš Pazdera 33:19 2.Daniel Kupidlovský 34:20 3.Jiří Čivrný ml. 34:43 Ženy 5000m: 1.Helena Poborská 18:35 2.Karolína Růžičková 20:40 3.Karla Mališová 21:10.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady

Celkem 8264 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:09 (2009)
půlmaraton: 1:26:09 (2008)

Oslík muž 28.01.2008 15:31:30

Hezký článek, zvláště informace o zakladateli jsem znal jen z vyprávění, až nyní jsem se dozvěděl jak to tehdy bylo… I když je to smutný příběh.
Přesto ale bych si dovolil poopravit – loni sice zimní počasí moc častým jevem nebylo, ale Rybakros se běžel na sněhu – mám pocit, že to v noci napadlo a pak během pár dní zase roztálo, ale běželi jsme určitě na sněhu a při sněhových přeháňkách, ale to je jen detail…

Motto: Už nemůžeš? Tak musíš!
avatar

Ivo Domanský 29.01.2008 09:31:51

A víš, že máš pravdu, Martine? V sobotu jsme u rybníka debatovali na téma loňské počasí a většina se přiklonila k tezi, že sníh nebyl, „vždyť celá zima byla nanicovatá…“ Až po Tvém upozornění se mi najednou vybavil sníh kolem altánku, ale máš pravdu i v tom, že napadl těsně před závodem a během pár dní zase zmizel. Dík za upřesnění.

avatar

maraton: 2:55:43 (1987)

Bering muž 29.01.2008 14:03:02

Přispívám svou troškou do Rybova mlýna:
http://www.bering.estrank … ikem-rybou

avatar

Praha

Celkem 2755 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:45 (1987)
půlmaraton: 2:16:09 (2008)
maraton: 4:48:45 (2004)

anajpo žena 25.02.2008 13:36:54

Zakladatel tohodle běhu pro rekreační běhání hodně znamenal. Měl ho rád a tak jako jednatel AVC věnoval hodně energie na shánění sponzorů, pořádal několikrát do roka nezávodní kondiční běhy v pražském okolí. Ale bohužel asi zemřel tak, jak žil. Já mám stále vzpomínku na to, jak jsme jednou z oslavy u ohně na Zbraslavi na Závisti nahoře u altánku(žlutá značka) scházeli pomalu při baterce z toho hrozného krpálu dolů a najednou, kde se vzalo, tu se vzalo světýlko a na silničním kole to jel dolů Míla. To, že se mu tenkrát nic nestalo, byl skoro zázrak…A on, když šel na tvrdo, jak říkal, tak to skutečně bylo na hranici života a smrti…On riskoval dost často.Jednou se to nepovedlo…Něco podobného se však může stát každému z nás…

Motto: Proti narození a ani smrti není léku, v mezidobí užívej radost :)

administrator 03.04.2010 13:32:21

Jsou závody, u nichž se nad jejich názvem nepozastavíme, prostě jej bereme jako fakt. Jedním z takových závodů může být i Rybakros, jehož 18. ročník se uskutečnil v sobotu 26. ledna. Přinášíme reportáž z průběhu závodu a příběh jeho zakladatele, jak jej zachytil Ivo Domanský. 


Odkaz na článek
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.