Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Radana Kubíčková. Když organizujete organizátory

ROZHOVOR: Radana Kubíčková. Když organizujete organizátory
foto: Jana Zlámalová

Jaroslav Hercík | 28.11.2016 | přečteno: 2985×

Čtyřicet závodů ročně a tři vypsané poháry jen v intravilánu města, další desítky v okruhu dvaceti kilometrů. To je dost organizátorů v údolí, kde se stéká Labe s Bílinou. A Ti všichni, až na malé výjimky, se rádi nechají zorganizovat, když jde o dobrou věc. Kdo si na ně troufl? Radana Kubíčková, pořadatelka Rychtářské 12°.

Právě po loňském ročníku „svého závodu“ dostala nápad uspořádat noční běh. Noc to je tma, tma ta je v zimě, v zimě je advent a k adventu patří něco klidnějšího, odpočinkového, s příchutí pomoci a pohlazení. Tento řetězec myšlenek se rychle prodral do reálného běhu, a tak se zrodil Adventní noční běh v Ústí nad Labem. Na cestu mu nesvítila žádná hvězda, ale světlo slité z čelovek účastníků.

Velcí pořadatelé jako Runczech, rozdmýchávači ústeckého běžeckého boomu z Mumie v čele s Honzou Kostovičem či pořadatelé jednotlivých závodů jako třeba Petra Fiklíková, Ti spojují své síly v této akci, loni to bylo celkem šest organizátorů, letos už jsou to téměř všichni z Ústí. Dejme ale slovo hlavní osobě.

Radano, můžete nám povědět, jak nápad vznikl?

„Při loňské organizaci Rychtářské 12°km řada běžců jela na noční Grand Prix do Prahy. Napadlo nás, proč jezdit do Prahy, když můžeme udělat noční běh i v Ústí nad Labem. Navíc takový běh tu ještě nemáme. Vzhledem k vytíženému běžeckému kalendáři většiny ústeckých běžců se nabízel zimní termín, kdy je i tma vcelku brzy. Padl tedy prosinec.“

Jak reagovaly ostatní subjekty, když jste je oslovila?

„Všem se nápad udělat společný běh moc zamlouval. Vzájemně se známe, různě spolupracujeme a nesoupeříme. Vzhledem k adventnímu času, kdy se lidé setkávají a snad i více odpočívají, jsme od začátku věděli, že nechceme žádný profi závod, ale běžecké setkání. Tak vznikl i druhý název "Ukončení ústecké běžecké sezóny“. Společně s Janou Procházkovou z Plamínku naděje jsme se domluvily, že vzhledem k adventní době uděláme běh současně benefiční. Žádné registrace, časomíry, výkony. Přednost má přátelská atmosféra, setkání běžců, kteří se v průběhu roku více či méně potkávají, přispění na dobrou věc a vyhlášení Ústeckého běžeckého poháru s Mumií."

Bude se akce pořádat pravidelně?

„Rádi bychom tuto akci dělali pro ústecké běžce pravidelně. Loňský 1.ročník se moc povedl a přátelská atmosféra se nesla celým závodem.“

Ustálí se do budoucna termín akce?

„Konkrétní termín zatím nejspíš nebude. Chceme ale zachovat termín prosincové adventní neděle.“

Počítáte s jejím rozšířením o další program?

„Nepočítáme.“

Jak organizátoři vybírají příjemce finanční podpory?

„Příjemce finanční podpory doporučí Plamínek naděje. V loňském roce běžci finančně podpořili patnáctiletou Adélku, která vrhá koulí za TJ Nolu Teplice (sdružení handicapovaných sportovců) částkou 29.331 Kč. Letos nadaci oslovil ústecký T-club s příběhem Petra Cibulky.“

Děkuji za rozhovor a těším se na startu běhu, loňská úžasná atmosféra určitě přitáhne opět velké množství lidí, stezka u řeky ožije světélky, které se budou zrcadlit v Labi jako mihotající přání a samotné Ústí, průmyslové město, ztichne a bude poslouchat našlapování běžců.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

2hrady muž 28.11.2016 14:00:40

Čtyřicet závodů ročně a tři vypsané poháry jen v intravilánu města, další desítky v okruhu dvaceti kilometrů. To je dost organizátorů v údolí, kde se stéká Labe s Bílinou. A Ti všichni, až na malé výjimky, se rádi nechají zorganizovat, když jde o dobrou věc. Kdo si na ně troufl? Radana Kubíčková, pořadatelka Rychtářské 12°.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.