Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ráječkovská desítka a fenomén BBP

Ráječkovská desítka a fenomén BBP

Ivo Domanský | 12.02.2008 | přečteno: 4499×

Celoročních regionálních soutěží máme u nás asi tři desítky. V současném zimním období však „jedou“ pouze tři: Zimní liga Maratonstavu na Trutnovsku, Zimní běžecký pohár v Kadani a Brněnský běžecký pohár 2007/2008. A právě o sedmém závodě BBP bychom vás dnes rádi informovali. Bude se konat toto sobotu 16. února.

Pořadatelé mnoha běžeckých závodů už dávno přišli na to, že svou práci daleko líp „prodají“, když závod zařadí do nějakého buď už existujícího, nebo i nově vytvořeného poháru, soutěže, ligy či jak ten seriál jinak nazvou.

Ráječkovská desítka má v BBP dvě prvenství: zaprvé jde o závod relativně daleko od moravské metropole. Ráječko leží asi 5 km severně od Blanska a 2 km jižně od Rájce – Jestřebí. Zadruhé je Ráječkovská desítka během, který  – pokud moje paměť sahá – nejméně třikrát měnil trať hlavního závodu. Když jsem byl v Ráječku poprvé, převlékali jsme se v komorních prostorách místní základní školy a třebaže tehdy ještě na Pohár nejezdilo tolik borců jako nyní, skoro jsme si šlapali po hlavách. 

Po okruzích obcí jsme zamířili po silnici do Rájce, pak pěkně do kopečka k rájeckému zámku a hned zase zpět. Jednou se tam srazili dva divoši, kteří se neuměli vyhnout – jeden s hlavou sklopenou supěl nahoru a druhý se hnal dolů hlava nehlava – neštěstí bylo hotovo. Tohle je spíš úsměvná story, horší bylo, že aut na hlavní silnici Rájec – Blansko v průběhu let přibývalo a někdy to bylo opravdu „o ústa“. 

Běžci brblali a organizázoři trnuli, kdy opravdu někoho přejedou. Aby tomu předešli, vypustili silniční úsek a nahradili jej kopcovitější, ale bezpečnější variantou. Jenže před dvěma lety přišla krutá zima a pak provedli další změnu: sněžným pluhem odhrnuli sníh a vytýčili část trasy po polích. Možná, že letos bude zase nějaká drobná změna, nevím.

Brněnští pořadatelé výborně spolupracují s místním klubem SC Ráječko, který kdysi pořádal kromě desítky také půlmaraton v kopcích nad obcí. Hlavní místní pořadatel Zdeněk Přibyl se spolu s brněnskými organizátory postaral o to, že se čtyři stovky běžců mohou prezentovat a převlékat v důstojném prostředí – uvnitř haly firmy Celestica. Na víkend se má ochladit, takže to bude docela příjemné zjištění především pro ty, kdo se do Ráječka vypraví poprvé.

Schéma poháru je jednoduché: závody se konají každých 14 dní od listopadu do konce března, běh vždy zahajují od 9 hodin žáci nebo i předškolní děti, v 10:15 je společný start žen, juniorek, dorostenek, juniorů a dorostenců na plus minus pět kilometrů a v 11 hodin vyrazí muži a veteráni na obligátní desítku (jen výjimečně bývá i něco kratší nebo naopak delší trať).

Popularita BBP je obrovská. V posledních letech neklesá počet běžců hlavního závodu pod 200 mužů a na poloviční trati závodí vždy 100 –150 běžců a běžkyň. Spolu s dětmi pak pořadatelé hlásí účast 400 –500 aktivních sportovců, což tento pohár řadí na první místo v celé republice. I Praha může něco podobného zatím Brnu jen tiše závidět!

Přitom jde o typicky neziskový podnik, běžci uhradí startovné 30 Kč za závod, permanentka na celou soutěž je přijde ještě o něco levněji. Prezentace probíhá již léta bez větších front, po závodě startující vymění startovní číslo za občerstvení. Samozřejmostí jsou kompletní výsledkové listiny, které jsou zdarma k dispozici po skončení běhu v požadovaném množství.

Mezi veterány je pravidelným účastníkem jihomoravský hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL), který nezávodí proto, aby byl v hledáčku kamer a fotoaparátů, ale pro vlastní potěšení a odvětrání hlavy od politiky. Je také jeho zásluhou, že mezi partnery poháru se již léta řadí Jihomoravský kraj.

Ať pojedete do Ráječka s dětmi, na pětku nebo na desítku, uvědomte si, že kvůli vám tady dobrovolně pracuje asi 30 lidí od časného sobotního rána do odpoledne zdarma nebo za symbolickou odměnu či poděkování.
Koordinátor celé akce Ing. Jaroslav Dvořáček měl tuhle v populárním „pokecu“ ke kterémusi závodu zase pesimistické řeči, že Pohár také za rok nemusí být. 

Já ale věřím, že zůstane jen při těchto slovech a za rok (vlastně už letos) připraví další ročník.


ZÁKLADNÍ INFORMACE O ZÁVODU

AKTUÁLNÍ PROPOZICE ZDEŇKA PŘIBYLA – úprava trasy

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Olomouc

Ambo muž 13.02.2008 10:08:19

Dovolím si jen malou opravu informace z úvodu článku: například (z mého nejbližšího okolí) Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje (letos celkem 32 závodů!) má už za sebou úvodní díl a pokračuje opět tuto sobotu Během na Posluchov a o něco menší Hanácký běžecký pohár už dokonce odpočítal své první dva letošní díly (z celkových deseti).

avatar

Ivo Domanský 13.02.2008 10:21:34

>> Ambo, 13. 2. 2008 10:08:19

To je správná připomínka, zejména Pikalův HBP jsem měl jmenovat. Velká cena vytrvalců Olonoucka je přece jen spíš celoroční. Z téhož důvodu jsem nejmenoval třeba Ligu běžců Kladenska a Rakovnicka, která už taky začala.

administrator 03.04.2010 13:32:21

Celoročních regionálních soutěží máme u nás asi tři desítky. V současném zimním období však „jedou“ pouze tři: Zimní liga Maratonstavu na Trutnovsku, Zimní běžecký pohár v Kadani a Brněnský běžecký pohár 2007/2008. A právě o sedmém závodě BBP bychom vás dnes rádi informovali. Bude se konat toto sobotu 16. února.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.