Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Olympijský den se opět bude slavit běháním

Olympijský den se opět bude slavit běháním
foto: Jan Jelínek

tisková zpráva | 10.04.2017 | přečteno: 2257×

Po celé České republice odstartují ve středu 21. června v 18 hodin závody T-Mobile Olympijského běhu. Tisíce běžců tak sportem oslaví olympijské ideály a výročí založení Mezinárodního olympijského výboru. Ambasadory letošního ročníku jsou kajakář Vavřinec Hradilek a moderní pětibojař Jan Kuf.

Tradice běžecké oslavy Olympijského dne začala v Česku před třiceti lety a od roku 2015 se díky propojení se společností T-Mobile výrazně rozšířila. Loni se T-Mobile Olympijského běhu zúčastnilo 50 000 lidí a jako nejlepší běžeckou akci ho ocenil Český atletický svaz. „Zájem o T-Mobile Olympijský běh v posledních letech stoupá, a to jak mezi pořadateli, se kterými spolupracujeme, tak mezi běžci. Věřím, že se letos při oslavě olympijských myšlenek rozběhne 70 000 Čechů. A především mě těší, že se díky tomu v celé zemi budou připomínat olympijské myšlenky. V tomto závodě tak platí dvojnásob, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

ČOV předpokládá, že se uskuteční přes 70 běhů po celé České republice. Dva zlaté závody proběhnou v Praze a Ostravě, připraveny jsou zatím také tři stříbrné závody. Ostatní běhy jsou v kategorii bronzových. Rozdíl mezi kategoriemi je v ceně startovného, které činí 100 až 500 korun, v rozsahu servisu pro běžce a v počtu účastníků. Registrace k jednotlivým závodům jsou již spuštěny na www.olympijskybeh.cz.

Vedle hlavních závodů se dopoledne zúčastní oslav olympijských ideálů i děti v rámci školních běhů, které se opět budou konat po celé zemi. Loni se zapojilo 219 škol. Kdo nebude mít možnost startovat na oficiálních závodech, může využít individuální výzvu v aplikaci Endomondo. „Na dálku se tak k Olympijskému běhu mohou připojit lidé, kteří budou 21. června v zahraničí nebo ve svém okolí nemají žádný oficiální závod. Moderní technologie umožňují, že se k olympijské myšlence může připojit opravdu každý,“ doplnil generální ředitel T-Mobilu Milan Vašina. Vavřinec Hradilek a Jan Kuf zvou k oslavám Olympijského dne Ambasadory T-Mobile Olympijského běhu jsou kajakář Vavřinec Hradilek, stříbrný olympijský medailista z Londýna 2012, a moderní pětibojař Jan Kuf, mistr světa a Evropy ve smíšené štafetě a loňský evropský šampion v individuálním závodě. „Běh je nedílnou součástí moderního pětiboje a tím pádem má v mé přípravě stálé místo. Baví mě a rád přijímám běžecké výzvy,“ řekl Kuf. „Doufám, že se k nám letos připojí co nejvíc lidí,“ dodal. Běh navíc může prospět i lidem, kteří o tom vůbec netuší.

„Já jsem astmatik a běh mi vyloženě prospívá,“ prozradil Hradilek. „Je to příklad pro rodiče s dětmi, které mají astma. Panuje představa, že děti s astmatem nemůžou nic dělat, bojí se, aby nedostaly záchvat. Ale ono je to přesně naopak. Děti by měly cvičit své plíce, trénovat je.“

Nedílnou součástí Olympijského běhu je podpora České olympijské nadace. Ta pomáhá dětem ve věku od 6 do 18 let, kterým ve sportování brání nedostatek financí. V roce 2015 se díky běžcům vybralo 175 420 korun, loni 265 000 korun. Nadaci podpoří každý, kdo se rozhodne startovat na kterémkoli běhu – příspěvek ve výši 20 až 50 korun dle kategorie závodu je součástí startovného. Běžci se však mohou rozhodnout a přispět i více. „Vítáme finanční prostředky, bez kterých bychom nemohli pomáhat. Zároveň ale běžce budeme vyzývat, aby informace o nadaci šířili mezi rodiče dětí, které potřebují pomoc, aby mohly sportovat. Věřím, že díky účastníkům T-Mobile Olympijského běhu budeme mít nejen další prostředky, ale také pomůžeme těm, kteří to nejvíce potřebují,“ řekla Martina Voříšková, ředitelka nadace, která za čtyři roky činnosti podpořila již téměř 1300 dětí. Mezi ně rozdělila sedm milionů korun na sportovní vybavení, členské příspěvky či soustředění.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 11.04.2017 21:16:03

Po celé České republice odstartují ve středu 21. června v 18 hodin závody T-Mobile Olympijského běhu. Tisíce běžců tak sportem oslaví olympijské ideály a výročí založení Mezinárodního olympijského výboru. Ambasadory letošního ročníku jsou kajakář Vavřinec Hradilek a moderní pětibojař Jan Kuf.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.