Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Králický půlmaraton? Tady je Krupičkovo!

Králický půlmaraton? Tady je Krupičkovo!
foto: KTRC

Mizuno Trail Running Cup | 11.06.2017 | přečteno: 5556×

Aby bylo jasno, tady vládnu já. Robert Krupička dal znovu jasnou odpověď na otázku, kdože je pánem hřebene Králického Sněžníku. Tradiční podnik Kilpi Trail Running Cupu, vedoucí od wellness hotelu Visla na Dolní Moravě, vyhrál i na nové zkrácené trati půlmaratonu. Mezi ženami slavila vítěznou premiéru Zuzana Urbancová.

Namísto původní – už čtyřletého osmikilometrového nástupu k chatě Slaměnka na vrcholu sjezdovek – se trasa nyní vzpřímila rovnou do svahu pod lanovkou po „béčku“ tam, co vedl před rokem a půl běžecký křest Stezky v oblacích.

Až pod ní se už roztažený had napojil na původní trať. Až tady se to rozběhlo, o to rychleji… Noční liják a kratičká průtrž těsně před startem zpestřily trať. Naštěstí se lesní plochy nestačily nacucat jak houba. Jen kamenité stezky se proměnily v koryta tekoucí vody.

Technicky velmi náročný povrch téměř deseti kilometrů na hřebeni vyžadoval stoprocentní koncentraci. „Běželi jsme s rezervou, abychom neriskovali zranění. Ale nebezpečné to nebylo, moc se mi to líbilo,“ říkal Ondřej Fejfar z Inov-8, vládce Krkonoš, který přijel vyzvat běžeckého soupeře a kamaráda do jeho domoviny.

„Do kopce jsem vlál jako na gumě,“ přiznal vzápětí. Kousek za nimi se držel další Krupičkův podorlický parťák Radek Hübl z RunSport teamu. Nahoře se oba favoriti drželi pospolu, v tempu kvalitní přípravy dodržovali pakt o neútočení.

Ten trval i po seběhu od Sněžníku klesající cestou podél Moravy. Ještě před tím „vodič“ Krupička dokázal narovnat i jednu ze šipek pootočenou vandalským turistou. Až po posledním kopci na traverzu k cílové sjezdovce lehce navýšil rytmus a potvrdil skvělou formu posledních týdnů. „Běhá mi to dobře, celou zimu i jaro jsem byl zdravý,“ usmíval se spokojeně. Teď se chystá s kamarády na kolo do Livigna a při té příležitosti by si rád střihnul zdejší 37 km skymaraton. „Nevím, co se mnou udělá nadmořská výška. Přijedu tam tři dny před závodem, to je nejhorší pro aklimatizaci,“ nehrotí přípravu.

Po dlouhé době nabídl závod žen napínavý souboj nejlepší trojice až do úplného závěru. „Honily jsme se hrozně,“ vydechovala spokojeně Zuzana Urbancová. Se třetí Ivetou Vlčkovou spolu trénují v úterý na dráze Děkanky pod vedením babického trailaře Jana Havlíčka. Tady se mezi ně dostal ještě subtilní vyškovská běžkyně Taťána Straková.

„Ten první stoupák, byl hodně drsný, na to nejsme doma vůbec zvyklé a mně to moc nesedí. Šla jsem s respektem,“ vyprávěla vítězka. Nahoře ale už na přemýšlení o tempu a taktice nezbyl prostor… „Ale bylo to vážně nádherný,“ ocenila zastávku na víkendové cestě za rodiči do Ostravy. Samozřejmě s partnerem Janem Bartasem (tady 9.), s nímž cestují světem po skyrunningových štrekách, běželi oba… A teď se těší na mistrovství světa ve Val d´Isere, 67 km. „Prý to je hodně těžké, vůbec nevím, co to s námi udělá,“ dodala.

I tady si většina účastníků pořádně „zrajblovala“ nohy, abychom použili ten správný termín Roberta Krupičky. Čím kratší, tím rychlejší a v těžkém terénu pak o to bolavější. Ať vám to sedlo, nebo ne, to bylo vše, co jste s tím mohli dělat. „Boty dobrý, ale nohy na …,“ bručel spokojeně 72letý Karel Čech, skvělý lyžař i běžec, manažer Stanislava Řezáče, který doběhl za 3:26. Dolní Moravu vyzvala řada bývalých předních sportovců. Juniorská mistryně světa v běhu na lyžích Iveta Fořtová s manželem Martinem, vítězem 40+, obsadila třetí místo v nabitých mix dvojicích. Každou účastí roste výkonnost Miroslava Vopršálka, reprezentanta na olympijských tratích v nástupu zlaté éry českého triatlonu před koncem milénia.

Každopádně program KTRC nabídl zase čerstvý zážitek, podpořený obvyklým závodnickým standardem v podobě horké sprchy v hotelu, lahodného pasta salátu s Birellem, testů vozů Subaru a dalších příjemností.

Další zastaveníčko seriálu KTRC čeká na královském podniku sezony, Krkonošské padesátce první srpnový víkend ve Špindlerově Mlýně. I tam se běží kratší bodovaná pětadvacítka a pětka pro všechny i s dětmi.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MTRC muž 11.06.2017 19:55:44

Aby bylo jasno, tady vládnu já. Robert Krupička dal znovu jasnou odpověď na otázku, kdože je pánem hřebene Králického Sněžníku. Tradiční podnik Kilpi Trail Running Cupu, vedoucí od wellness hotelu Visla na Dolní Moravě, vyhrál i na nové zkrácené trati půlmaratonu. Mezi ženami slavila vítěznou premiéru Zuzana Urbancová.
Odkaz na článek

avatar

Stranná

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:07 (2011)
půlmaraton: 1:17:14 (2012)

DASK muž 12.06.2017 22:58:03

Sluselo by se doplnit k tak poctivemu reportu jmeno autora. Je jím Tomáš Nohejl! Byvaly sefredaktor Behej.com. Nebo mu snad nemuze soucasna redakce „prijit na jmeno“?

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.