Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Běhat na páse? A jaký je nejvhodnější?

PORADNA: Běhat na páse? A jaký je nejvhodnější?
foto: Dreamstime

behej.com | 17.12.2017 | přečteno: 11547×

Běh na páse má své výhody i specifika. Pás, nebo-li běhátko, už dávno není pouhou nouzovou náhražkou pro situace, kdy není možné běhat venku. Mnozí už dnes běhají téměř výhradně na pásu! Výhody, které jim chráněné a stabilní prostředí běžeckého trenažéru přináší, u nich převážily nad zážitkem, který může poskytnout pouze běh ve volné přírodě.

Co mluví pro běh na páse? Na běhátku jen velice těžko vběhnete do tmavého zákoutí, kde hrozí přepadení. Nemusíte se bát, že vás přejede auto, kolo nebo že se srazíte s jiným nepozorným běžcem. Dokonce vám ani nehrozí, že hned při prvním výběhu v krásných nových botách šlápnete do hluboké kaluže plné špinavé břečky. O nepřízni počasí ani nemluvě.

Rozhodnete-li se, že na pásu překonáte dálkový rekord, nemusíte vláčet veškeré zásoby na zádech, ani složitě zařizovat občerstvovací stanice. Jednoduše se natáhnete pro láhev nebo energetickou tyčinku na držáku před vámi. Také ručník nebo rezervní tričko neustále „běží“ na dosah od vás, ať jste seberychlejší a sebevytrvalejší. Psi se potulují mnohem častěji v parcích než mezi stroji posiloven. A už jste někdy zabloudili na pásu?

Pokud máte odpor ke skupinovým aktivitám a nelíbí se vám běžet hodinu v řadě s dalšími lidmi, vyberte si menší posilovnu anebo do ní zajděte v méně tradiční dobu než během poledních a večerních špiček. Pro ostatní však může právě pohled na partu podobně „postižených“ působit motivačně!

Navštívíte-li fitcentrum, běhátko je vynikajícím způsobem, jak začít a jak ukončit posilovací cvičení. Pro začátek stačí pět až deset minut pomalého mírně stupňovaného tempa až na úroveň, kterou máme zažitou při běhu venku. Výklus na samý závěr je nejlepším způsobem jak zahájit regeneraci, zvlášť máte-li za sebou těžší posilování. Desetiminutovka volným tempem odplaví únavu nejen ze svalů nohou, ale z celého těla.

Jdete-li si výhradně zaběhat, máte na dražších strojích jedinečnou možnost dopřát si kvalitní běžeckou přípravu jako od profesionálního trenéra. Nemusíte přitom hlídat stopky, přepočítávat rychlosti ani vyplňovat složité tabulky. Je možné nastavit si individuální skladbu tréninku podle vlastního plánu, nebo využít některý z připravených programů. Stroj vás spolehlivě vede od zahřívací fáze přes intervalovou rychlostní zátěž až po závěrečnou uklidňovací fázi.

Běhátko je dobrou příležitostí, chcete-li si vyzkoušet nějakou novinku nebo zapracovat na běžec- kém stylu. Jste-li například zvyklí na masivní tlumené běžecké boty a zláká vás běh bez bot, zkuste to nejprve na běhátku. Na normální venkovní trase plné kamení, asfaltu nebo vystouplých kořenů by váš první pokus mohl být zároveň posledním. Navíc na běhátku můžete jakýkoli experiment kdykoli přerušit, aniž hrozí nebezpečí, že se budete vracet několik kilometrů s ukopnutým palcem.

Běh na pásu ale není zcela stejný jako běh venku. Běžecký styl se často s prvním došlápnutím na pás mění. Občas byste se měli cíleně soustředit na to, jak běžíte a na kterou část chodidla došlapujete. Vůbec není marné, když se na sebe můžete podívat do zrcadla. Pozorujte, jak došlapujete, jak držíte ramena, co dělají při běhu vaše ruce nebo jestli se zbytečně nehrbíte a nezavíráte si hrudník. Uvědomíte si chyby, které se do vašeho běhu nenápadně vloudily tím, jak roky běháte bez zpětné vazby.

Jsou pásy a pásy, záleží na jejich kvalitě a konstrukci. Ty profesionální, které oplývají mnoha funkcemi a jsou dostatečně stabilní, najdete v dobře vybavených fitcentrech. Levnější modely si můžete pořídit domů už od 20 tisíc korun, ovšem za cenu nižšího komfortu.

Na displeji přitom máte před sebou statistiku o uběhnuté vzdálenosti, délce trvání běhu, rychlosti a tepové frekvenci. A také údaj o sklonu, který je velmi důležitý. Abyste se přiblížili způsobu normálního běhu, při kterém je tělo přirozeně v mírném náklonu, je třeba zvýšit sklon pásu až o 5 procent.

Běhátko tedy významně mění přirozený styl běhu. Kromě změny těžiště je také jiný odraz, neděláte tzv. dokrok jako u stabilní podložky. Dále povrch pásu jinak pruží. Ale nebojte, pokud se k běhu na pásu uchýlíte jednou týdně, k trvalejším změnám běžeckého stylu nedojde.

Na co si dát pozor při výběru:

  • Přednastavené programy jsou často nepřehledné a složité, pokročilejší běžci ocení možnost vytváření vlastních tréninků nebo přímo běžeckých tras u dražších pásů.
  • Není jasné, kdy už je nastavení sklonu nebo rychlosti dokončené, ani v jaké fázi změny se pás právě nachází, to je při běhu trochu matoucí, obzvláště pro začínající běžce.
  • Udávaná životnost pásů je cca deset let. Pásy je nutné pravidelně mazat silikonovým olejem. Propnutí pásu také ovlivňuje životnost, musí být ale optimální, ani málo, ani moc.
  • Silnější motor má odolnější tepelnou pojistku, můžete na něm trénovat opravdu dlouho nebo se střídat se členy domácnosti. U těžších běžců silnější motor pracuje s větší rezervou, což přispívá k vyšší životnosti.
  • Ovládací tlačítka jsou náchylná na poškození, v posilovnách odchází nejčastěji, při domácím použití vydrží při šetrném zacházení déle.
  • Při volbě místa v domácnosti počítejte s větráním a tím, že se budete potit. Hlučnost výrazně stoupá s rychlostí běhu a hmotností běžce, při běhu přes paty je běh hlučný i na dobrém pásu! Pásy jsou poměrně skladné, zvednuté zaberou prostor asi jako skříň, jeden model se dal zasunout i pod postel.
  • Tvrdý pás je dobrý pro tempové rychlé běhy, měkký je šetrnější k nohám a je vhodný pro pomalejší a těžší běžce.
  • Měření srdeční frekvence je u většiny pásů možné pomocí dotykových madel bez hrudního pásu, je ale velmi nepřesné, především při rychlejším běhu. Většina dražších pásů umožňuje snímání tepu pomocí hrudního pásu.

Josef Smetana a Mirek Kratochvíl

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 17.12.2017 17:13:18

Běh na páse má své výhody i specifika. Pás, nebo-li běhátko, už dávno není pouhou nouzovou náhražkou pro situace, kdy není možné běhat venku. Mnozí už dnes běhají téměř výhradně na pásu! Výhody, které jim chráněné a stabilní prostředí běžeckého trenažéru přináší, u nich převážily nad zážitkem, který může poskytnout pouze běh ve volné přírodě.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.