Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Paloncý běží v Anglii nonstop brutální závod

Paloncý běží v Anglii nonstop brutální závod
foto: andreanogova.photo

tisková zpráva | 15.01.2018 | přečteno: 4932×

Vytrvalostní běžec Pavel Paloncý se již popáté účastní extrémního outdoor závodu, který v neděli odstartoval v severní části Anglie. Sedmý ročník závodu Británie – Montane Spine Race se běží nonstop a je dlouhý neuvěřitelných 430 km! Obsahuje převýšení přes 11 500 m, nejtěžší jsou však na celé soutěži nepříznivé přírodní podmínky, ve kterých se The Spine Race běží.

Paloncý se pokusí získat pro Českou republiku opět první místo. V minulosti tento závod totiž dvakrát vyhrál a dvakrát skončil na druhém místě.

Závodníkům se počítá celkový čas od startu až do cíle během dne i noci, během spánku, přestávek i během jídla. Velkou část trasy tvoří močály a bažiny, které v mlze vězní na kost promrzlé sportovce. Na britských ostrovech patří tento závod mezi nejvíce sledované extrémní sportovní události roku. Vytrvalostní soutěž mapují významná anglická média, především BBC, a to v podobě BBC4 Sport, informace o vítězích se také pak vždy dostanou do celonárodních hlavních zpráv stanic BBC News. Stejně tak jej sleduje rádio BBC, které také bude podávat sportovní zpravodajství přímo z dění závodu.

Trasa sleduje dálkovou turistickou trasu Pennine Way v severní Anglii, začíná ve vesnici Edale v Peak Districtu a končí ve vesnici Kirk Yetholm ve Skotsku, těsně za hranicemi Anglie. Terén je velmi pestrý, neustále se mění, od pěšinek přes anglické kopce „fells“ až po krajinu značně severského typu a hodně opuštěné hory Cheviots, tvořící hranici mezi Anglií a Skotskem.

Pravidla jsou pro tento rok jednoduchá – jediná kategorie, bez podpory. To znamená, že každý závodník má svoji tašku, kterou si připravil v předstihu, kterou mu pořadatelé převáží mezi pěti kontrolními stanovišti (na 430km závodě je pět stanovišť, kde si může doplnit věci). Vše ostatní je na něm. Je zakázaná jakákoliv dohodnutá podpora na trati. V principu je povolené využít to, co je veřejně dostupné – např. dát si v hospodě polévku, pokud se tam člověk objeví ve dne.

„Nejtěžší na celém závodě je především podklad, po kterém se běží – velkou část tvoří močály nasáklé 0stupňovou vodou, částečně zmrzlé nebo částečně zaplavené. Močály jsou velmi měkké, rozmáčené, člověk se do nich boří, každý krok stojí spoustu energie, často bažiny nechtějí pustit nohy,“ komentuje svoji účast v závodě Pavel Paloncý.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 15.01.2018 12:00:37

Vytrvalostní běžec Pavel Paloncý se již popáté účastní extrémního outdoor závodu, který v neděli odstartoval v severní části Anglie. Sedmý ročník závodu Británie – Montane Spine Race se běží nonstop a je dlouhý neuvěřitelných 430 km! Obsahuje převýšení přes 11 500 m, nejtěžší jsou však na celé soutěži nepříznivé přírodní podmínky, ve kterých se The Spine Race běží. Paloncý se pokusí získat pro Českou republiku opět první místo. V minulosti tento závod totiž dvakrát vyhrál a dvakrát skončil na druhém místě.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.