Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Co obout na tající břečku? Jaké zvolit ponožky?

PORADNA: Co obout na tající břečku? Jaké zvolit ponožky?
foto: Anna Navrátilová

Josef Smetana | 12.02.2018 | přečteno: 9027×

Nejsou moc vidět, ale běžecký zážitek ovlivní leckdy více než boty. Ano, „obyčejné“ ponožky nás mohou přenést přes nástrahy maratonu, ale i pěkně potrápit při krátkém klusu. Mohou oddálit prochladnutí, nebo také „nasekat“ pořádné puchýře. Při běhání v marastu se nároky na ně ještě zvyšují, což samozřejmě platí i pro výběr bot, zejména pokud na vás čeká terén se zbytky tajícího sněhu.

Ponožky chceme mít nejen pohodlné, odvádějící vlhkost nebo třeba reflexní. Většina běžců ocení hřejivost zimních modelů. Do právě dokončovaného čísla tištěného Běhej jsme otestovali třináct modelů na běh v nepohodě. Do mokra se nejlépe osvědčily tenčí s převahou umělých materiálů. Nezadržují moc vlhkost, navíc ve vhodné botě se může část vlhkosti z boty odvětrat. V mrazivém suchém počasí však sáhněte raději po zateplených. Zde se projeví výhoda vlny Merino, která udrží nohy v teple. Právě teplo ovlivňuje výběr ponožek nejvíce. Ty nejlepší kousky z testu však především dokáží povedeně kombinovat merino s umělými materiály.

V letních měsících je žádoucí odvod tepla od nohou za každého běhu. V zimě pak záleží na intenzitě. Na rychlé a krátké tempové tréninky (a samozřejmě také závody) se více hodí tenké ponožky. Nesnižují pocit vnímání došlapu a při rychlém běhu vám zima nebude. Pro dlouhé běžecké tréninky, obzvláště pokud střídáte běh s chůzí, jsou ale vhodnější zateplené ponožky. Ty zahřejí vaše nohy i při změnách intenzity běhu. Silnější polstrování pak při dlouhých bězích zvyšuje celkový komfort chodidla v botě.

Naprosto zásadní je však spojení bota – ponožka. Pokud zvolíte neprodyšnou botu, vlhkost zůstane uzavřená v botě i při použití funkční ponožky. V těsných botách (obvykle jsou těsnější krosovky) se v zateplené ponožce nebudete cítit zrovna pohodlně. Stejně tak pokud běháte v silničních objemových botách o něco větších, pak s tenkou ponožkou riskujete klouzání nohy v botě. Proměnných je zkrátka více a je potřeba volit vhodnou ponožku s ohledem na botu, počasí, délku a intenzitu běhu. Modelů na výběr je mezi ponožkami tolik, že nalézt optimální variantu bez problémů umožňují.

Co se týče bot, volte raději ty s vyšší pěnou na spodku. Oceníte to při probíhání blátem, kalužemi nebo roztávajícím sněhem. Za deště se nemusíte hned vrhat po modelech s membránou, obzvláště pokud běháte příležitostně. Stačí zvolit model s odolnějším svrškem. Vlhkosti lépe odolávají svršky s lepenými švy. Pokud má bota zároveň pogumovanou špičku, můžete ve spojení s funkční ponožkou vyrazit do jarních a podzimních plískanic bez obav. Stačí totiž běžet po mokrém asfaltu a první, co si spolehlivě promočíte, bude špička.

Pozornost věnujte i přilnavosti podrážky. Mokrý asfalt je často „slizký“, takže na něm drží málokterá bota. Vodítkem může být tvrdost kontaktní pěny. Ta příliš tvrdá se za mokra častěji smeká. Z pohledu životnosti si všímejte velikosti plochy nechráněné pěny na podrážce. Poškozují ji drobné kamínky, které se do měkké pěny dokáží pořádně zakousnout. Obroušení takové plochy při běhu pak bývá poměrně rychlé.

A jaké boty mít pro běhání na sněhu? Pomalejším běžcům doporučíme zejména trailové modely. Nízké a tvrdé gripy na podrážce na uježděném sněhu lépe zabírají. Pokud většinu trasy běžíte po mokrém asfaltu a na sněhu vás čeká jen část tréninku, zvolte raději silniční model běžeckých bot. Pohlídejte si však, aby vzorek podrážky měl co nejvíce ostrých hran. Ty zaručí dobrý odraz na sněhové pokrývce. Na asfaltu si vychutnáte tlumící vlastnosti boty. Pozor si dejte u modelů s výrazným otvorem v porážce. Pokud se naplní sněhem, je další běh nepříjemný až bolestivý.

Zima ještě neřekla vše. Takže co obout, pokud se případně objeví náledí? Než cupitat s nesmeky a riskovat zranění, je lepší těch několik málo dnů, kdy vám náledí brání v běhu, naplnit jiným pohybem. Pokud už vyběhnout musíte nebo chcete, existují boty s kovovými hřeby v podrážce.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 12.02.2018 19:50:10

Nejsou moc vidět, ale běžecký zážitek ovlivní leckdy více než boty. Ano, „obyčejné“ ponožky nás mohou přenést přes nástrahy maratonu, ale i pěkně potrápit při krátkém klusu. Mohou oddálit prochladnutí, nebo také „nasekat“ pořádné puchýře. Při běhání v marastu se nároky na ně ještě zvyšují, což samozřejmě platí i pro výběr bot, zejména pokud na vás čeká terén se zbytky tajícího sněhu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.