Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Geocaching, aneb zábava s GPS

Geocaching, aneb zábava s GPS

Daniel Zoubek | 18.04.2008 | přečteno: 26637×

GPS je užitečný systém navigace pomocí satelitů, který z původního vojenského využití našel široké uplatnění i v civilním sektoru. Čtenáře těchto stránek jistě nemusím seznamovat např. s přístrojem Garmin Forruner či serverem mapmyrun.com. Ovšem nejen během živ je člověk. GPS navigaci je možné využít i k zábavě. Jednou z možností je geocaching.

Geocaching je hra, která v sobě spojuje turistiku, dobrodružství a hledání „pokladů“. Princip celé této zábavy je velice jednoduchý – hledání tajných schránek či pokladů, které na daných souřadnicích ukryl jiný hráč. Této tajné schránce se říká cache, česky keš či geokeš.

Co všechno je ke hledání keší potřeba? Základem je přístup k internetu a samotná GPS navigage. Na stránkách www.geocaching.com je seznam keší společně s jejich souřadnicemi a dalšími potřebnými informacemi. Jakmile do navigace nahrajete souřadnice, můžete se vydat hledat poklady. Způsob ukrytí keše je různý – pod kořeny stromů, pod kamenem, v dutině stromu apod. Navigační přístroje poskytují omezenou přesnost, od 5 do 20 metrů podle přístroje a terénu. V omezené přenosti navigace spočívá krása hry. Navigace Vás nedovede přímo ke keši, ale pouze do její blízkosti a hledání na místě je již na Vás.

Keše jsou samozřejmě různé. Základní dva typy keší jsou TRADIČNÍ a MULTI. Tradiční keše mají přesně zadané souřadnice uložení. Způsob jejich uložení a náročnost nalezení je dána stupnicí 1–5, od nejlehčích (1) po nejtěžší (5). Multikeše nemají přesně udanou polohu, ale v jejich popisu je jakýsi návod k nalezení přesných souřadnic. Ten má různou podobu, často se jedná o několik otázek, jejichž odpovědi Vás dovedou k místu uložení samotné keše. Často je hledání odpovědí na jednotlivé otázky spojené s podrobnější prohlídkou dané lokality. Některé multikeše řešíte na místě, některé si musíte připravit doma nalezením informací na internetu.

Keš má různou podobu, většinou se jedná o různě velkou plastovou nádobu, která obsahuje knížečku (tzv. logbook), tužku a poklady, které zanechali předchozí nálezci. Vašim „úkolem“ po nalezení keše je zapsat se do logbooku a keš opět ukrýt na původní místo. Drobné předměty, které jsou v keši, jsou určeny pro nálezce. Je nepsaným pravidlem, že pokud si něco z keše vezmete, měli byste v ní sami něco nechat (pozor na děti; dožadují se všeho, co je v keši, bez suvenýru odmítají pokračovat dále, proto je dobré mít s sebou nějaké drobné dárky na výměnu – vlastní zkušenost). Po návratu domů se rovněž zapíšete do logbooku na internetu.

Narazit můžete rovněž na dva zvláštní poklady, geocoin a travelbug. Česky geo-mince a cestovní brouk. Tyto poklady cestují po světě, mezi jednotlivými kešemi. Pokud na ně při svých cestách narazíte, je Vašim úkolem přesunout je do jiné keše a opět vše zalogovat na internetu. Přitom se dozvíte, kudy geo-mince či cestovní brouk putoval. 

A k čemu toto všechno? Když jsem se o geocachingu dozvěděl, nijak mě neoslovil. Po čase jsem však v hledání keší našel zálibu. Slouží mi jako cíl mých vyjížděk na kole či rodinných výletů. Není to jen 30 či 50 km na kole, ale je to cesta za konkrétním cílem. A tyto keše už mě dovedly na zajímavá místa. Několikrát jsem zjistil, že keš se nachází jen kousek od místa, kde bydlím či kde se běžně vyskytuji, ale až při hledání keše jsem objevil jeho historii, to je případ např. zbytků Piastovské tvrze v Cieszyne, kde jsem byl mnohokrát nakupovat, ale až keš mě přinutila se trochu zdržet. Nebo jsem se prošel v lázeňském parku v Poděbradech. Až se oteplí, mám namířeno např. do Libice nad Cidlinou, kde mě jedna multikeš provede po obci a přitom navštívím hradiště Slavníkovců, slavného českého rodu. Další zajímavou zkušeností byla geokeš na jednom odpočívadle při cestě autem, umně umístěná v telefonní budce. Po jejím nalezení jsem si chvíli připadal jako Agent 007.

Tyto stránky navštěvují nejen čistokrevní běžci, ale i triatlonisté a orientační běžci. Podle blogů se mnozí dostávají při svých tréninkových i netréninkových toulkách na velice zajímavá místa, hledání geokeší může být další možnou zábavou. Ať už při objevování nových míst, či jako důvod na mnohá místa se vrátit, nyní již s konkrétním cílem hledání pokladu.

Pokud jsem Vás zaujal, doporučuji k návštěvě tyto internetové stránky, kde najdete podrobnější informace:

Všem, kteří se do hledání keší pustí, přeji mnoho úspěchů a krásných zážitků. Rozhodně Vám nepřeji zažít něco podobného jako hledači v tomto článku, kteří při hledání multikeše nalezli mrtvolu.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Sokolov

Celkem 13617 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:52 (2004)
půlmaraton: 1:31:48 (2004)
maraton: 3:37:28 (2004)

koyama muž 18.04.2008 00:12:53

Tééda, teď je to kolem dokola samý kačer. :o)

Motto: Kdo se odváží, zvítězí.
avatar

Litoměřice, Brno

Celkem 823 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:00 (2007)
maraton: 4:30:00 (2007)

beny6 muž 18.04.2008 07:22:05

Jeste zajimavejsi je bez GPS. Doma se clovek podiva cca na mapu a jde po pameti nebo rucne nakreslene mapky. Problem je pak ale s hledanim cachce v prirode, tam uz to je mnohem tezsi protoze kdyz je cache napr v lese a mapa ukazuje kamsi zezhora do lesa, tak se pak blbe hledaj nejake orientacni body. Mozna ze si GPSku kvuli cestam v lese (a hlavne taky na kolo) koupim.

Motto: ツ

administrator 03.04.2010 13:32:26

GPS je užitečný systém navigace pomocí satelitů, který z původního vojenského využití našel široké uplatnění i v civilním sektoru. Čtenáře těchto stránek jistě nemusím seznamovat např. s přístrojem Garmin Forruner či serverem mapmyrun.com. Ovšem nejen během živ je člověk. GPS navigaci je možné využít i k zábavě. Jednou z možností je geocaching.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.