Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Lesní běh Kalichem-reportáž z minulého století

Lesní běh Kalichem-reportáž z minulého století
foto: archív Xpower Cupu

tisková zpráva | 30.04.2018 | přečteno: 3308×

Píše se rok 1991, je neděle 5.května. Na startu desetikilometrového hlavního závodu 15. ročníku Lesního běhu Kalichem je připraveno 105 závodníků. Zvučných jmen atletů, lyžařů, orientačních běžců apod. Neschází ani držitel dosavadního traťového rekordu Jirka Čivrný běhající v životní formě, favorit závodu.

Na startu je avizováno i jméno britského běžce – kdo to je, co tu dělá? Až dosud zde za dob totality startovalo jan pár východních Němců. Asi nějaký turista v Českém ráji. Moji úvahu utvrzuje umístění jeho přítelkyně, kterou zde doprovází, končící v závodě mílařek hluboko v poli poražených.

Startovní výstřel, který dává do pohybu lavinu běžců se rozléhá ozvěnou lesních zákoutí a skalních bludíšť ve kterých se děj tohoto závodu odehrává. Od počátku se běží ostré tempo první kilometr pod tři minuty-a to se běží dobrých 300 m do kopce, chceš-li uspět tak musíš. Rozhlížím se po Britovi, kterýpak to asi je, ale zatím jen samé známé tváře Čivrný, Mišurec, Jirka Urbánek, Jarda Balatka, Jára Tišer v jedné smečce na čele závodu.

Až po zmiňovaném kilometru se přeze mne posouvá k čelu závodu drobnější černovlasý borec. Dle zahraniční obuvi, která se mezi našimi běžci v té době dosud neobjevovala usuzuji,že se asi jedná o avizovaného skotského běžce… a byl. Přišel, viděl, zvítězil!

V závěrečném těžkém úseku ve skalách nastoupil ve výběhu po schodech Jirkovi Čivrnému a cílem proběhl ve výborném čase v novém traťovém rekordu 34:58, traťovém rekordu platném dosud.

Colin Donnely – to je jméno borce, který to dokázal a jehož dosažený čas vévodí již 28 let v tabulkách výsledků na této trati… Nebyl to tedy žádný “turista“, jak jsem se domníval, ale už tehdy slavný běžec, mimochodem mistr Velké Británie v horských bězích, držitel traťového rekordu v přeběhu velšských ticícovek a účastník několika MS v běhu do vrchu. Osobní setkání s nim jsem měl možnost uskutečnit ještě v roce 1999 na MS v běhu do vrchu na Borneu v Malajsii, kde stále ještě reprezentoval.

…Takže přátelé – je tady těžký závod zasazený do atraktivního prostředí a výzva v podobě „vousatého traťového rekordu“.

Na 42.ročníku Lesního Běhu Kalichem v neděli 6.května 2018 se na Vás těší Zdeněk Novák a pořadatelé TJ Sokol Koberovy.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 30.04.2018 19:03:39

Píše se rok 1991, je neděle 5.května.Na startu desetikilometrového hlavního závodu 15.ročníku Lesního běhu Kalichem je připraveno 105 závodníků. Zvučných jmen atletů, lyžařů, orientačních běžců a pod.. Neschází ani držitel dosavadního traťového rekordu Jirka Čivrný běhající v životní formě-favorit závodu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.