Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Oslava trailového běhání na Vysočině

Oslava trailového běhání na Vysočině
foto: Yan Renelt

Daniela Havránková | 22.07.2018 | přečteno: 3602×

Seriál Běhej lesy se dostal do druhé půli pátým závodem z osmi. Na běžce čekal tentokrát dle organizátorů „nejtrailovější“ běh v překrásné oblasti Žďárských vrchů v okolí Devíti skal. Nechyběly zde přeběhy luk, malé pěšinky, cestičky plné kořenů a balvanů či lesní štěrkovky a asfaltky. To vše na 12 nebo 21 km s několika táhlými stoupáními i dlouhými seběhy.

Motto seriálu o tom, že „město je na houby, běhej lesy“, platilo beze zbytku pro Vysočinu už vloni a letos přišlo úspěšné pokračování na stejném místě. Závodu se přitom zúčastnilo 1 600 závodníků, což je o 500 více než v minulém roce. Přesto si akce zachovala příjemný charakter a nabídla silný běžecký zážitek v malebné přírodě s prázdninovou atmosférou.

Zázemí závodu postavené v atraktivní rekreační obci Milovy poblíž místního rybníku poskytlo potřebný servis dospělým i dětem. Ty se vydaly na své kratší tratě už po poledni, velcí závodníci přišli ke slovu později odpoledne ve dvou vlnách, nejprve na delší a za další čtvrt hodinu i na kratší vzdálenost. Navzdory aktuální vlně veder se nad oblastí chvílemi i zatáhlo a dostatek stínu si běžci užili také v převažujících lesních pasážích.

Závod uprostřed léta přitáhl pestrou škálu běžců a sportovců. Svůj loňský triumf na 12 km tu zopakoval dráhový vytrvalec Jiří Šacl. „Dnes se mi běželo dobře, šel jsem své tempo. Mám radost, že jsem si zlepšil čas z minulého roku,“ uvedl spokojený vítěz, který nedal ostatním soupeřům šanci a druhému Miloši Kratochvílovi nadělil téměř pět minut. Tomu se podařilo v závodě trochu zakufrovat a nebyl jediný. Na trati se našlo i přes dobré značení a větší množství pořadatelů místo, kde se dala odbočka snadno přehlédnout. Naštěstí se tu běžci včas vrátili na správnou cestu.

Mezi ženami se bojovalo až do konce, když s menším náskokem do cíle přiběhla Daniela Havránková z pražského Kerteamu před olympioničkou Barborou Havlíčkovou, mladičkou reprezentantkou v běhu na lyžích. Ostatně od zimního sportu si do lesů na Vysočině odskočil i pravidelný účastník závodu Martin Koukal, který zde zastal též roli čestného startéra.

Na dlouhé trati se odehrály také zajímavé souboje, jak mezi muži tak ženami, dlouho nebylo jasné, kdo nakonec uhájí prvenství. Navíc závěr závodu je společný pro všechny, takže se v posledních kilometrech proplétají rychlejší běžci s těmi pomalejšími z kratší trati. Nakonec vyhráli Jaromír Hradecký a Taťána Straková. „Loni jsem tu skončila čtvrtá. Trochu víc jsem potrénovala a letos to vyšlo na první místo v ženách,“ líčila nadšeně vítězka na 21 km, která si vybírá hlavně závody v přírodě a půlmaraton zvládne zaběhnout klidně každý měsíc.

Seriál se přesune 11. srpna do srdce Beskyd do obce Bílá, odkud běžce vyveze čtyřsedačková lanovka na vrchol sjezdovky. Teprve tam začne závod s intervalovými starty na trase s krásnými výhledy na Lysou horu v blízkosti hranice se Slovenskem. O konečném pořadí běžců se tak bude rozhodovat až do poslední chvíle. Dalšími zastávkami pak budou Jizerská 50 RUN a závěrečný závod Běhej lesy Boletice.

WEB SERIÁLU

VÝSLEDKY

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 22.07.2018 03:58:08

Seriál Běhej lesy se dostal do druhé půli pátým závodem z osmi. Na běžce čekal tentokrát dle organizátorů „nejtrailovější“ běh v překrásné oblasti Žďárských vrchů v okolí Devíti skal. Nechyběly zde přeběhy luk, malé lesní pěšinky, cestičky plné kořenů a balvanů či lesní štěrkovky a asfaltky. Aktuální formu všech dokonale prověřily trasy na 12 či 21 km včetně několika táhlých stoupání i dlouhých seběhů.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.