Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Xterra Czech Trail Run. Staro-nový terénní běh na jihu Čech

Xterra Czech Trail Run. Staro-nový terénní běh na jihu Čech
foto: Tomáš Mayer

tisková zpráva | 30.08.2018 | přečteno: 4378×

Po květnovém duatlonu Hus Muž a červencovém světovém poháru v triatlonu Xterra Czech přichází pořadatelská skupina okolo rodiny Pilouškových s další sportovní výzvou. Po tříleté pauze se vrací také běžecký závod Xterra Trail Run, který ale mění místo i datum konání.

Letošní čtvrtý ročník se uskuteční v neděli 23. září v okolí Křišťanovic, kdy start a cíl proběhnou na pláži rybníka u Boudy u Josefa a Adélky. Závod je součástí prestižní celosvětové série terénních běhů pod značkou Xterra Trail Run.

Změna termínu z původního listopadového na zářijový má pragmatický důvod. „Zkrátka už byla zima a pro rodiče s dětmi bylo absolvovat závod poměrně obtížné. I pro nás jako pořadatele bude babí léto určitě příjemnější,“ říká Michal Piloušek starší, duchovní otec české Xterry.

Přesun od prachatického internátu do přírody k rybníku má důvod také poměrně jednoduchý. „Už jsme tady vyčerpali možnosti a nechceme každý rok nabízet stejnou trasu závodu, proto chceme změnit místo konání. Josef a Adélka Fojtovi nám navíc vytváří u Křišťanovického rybníka perfektní podmínky. Kdo přijede, tak určitě bude překvapen, kolik zajímavých cest a pěšinek je v okolí koryta řeky Blanice,“ dodává Piloušek.

Po závodě je plánované také neoficiální zakončení sezony, na které jsou zváni jak sportovci a fanoušci, tak pořadatelé, kteří se zasloužili o návrat značky Xterra do Čech a Prachatic.

Celý závodní den začne prezentací dětských účastníků od 8 do 9 hodin ráno. Poté už na malé závodníky čekají tratě po loukách i lesích okolo pláže u rybníka. Nejmenší předškolní děti budou muset uběhnout 200 m, starší 6–7 let staří už celých 300 m, děti od 8–9 a 10–11 let absolvují 600 metrů dlouhou trasu a na nejstarší, 12–13 a 14–15 let staré žáky bude čekat krosová patnáctistovka.

Všechny tratě povedou terénem, který nebude náročný, ale určitě bude jeho zdolání zážitkem pro každého. Ten, kdo dokončí závod, obdrží pamětní medaili a sladkosti, tři nejlepší dívky a chlapci v každé kategorii potom diplomy a drobné ceny od sponzorů závodu.

Dospěláci se budou moci prezentovat od 9:00 do 10:30, v 11 hodin potom přijde na řadu start. Na výběr bude tradičně ze dvou délek tratí. Kratší varianta bude měřit 5 kilometrů a zavede závodníky na pěšinky, cesty a pole na náhorní plošině okolo Hlásné Lhoty.

„Kratší trase říkáme Easy a i profil a náročnost budou odpovídat názvu. Tento závod opravdu zvládne každý sváteční běžec i chodec. Chceme pozvat k pohybu v přírodě i úplné začátečníky!“ říká tvůrce tratí Michal Piloušek mladší.

Naopak delší trasa s názvem Classic a délkou 14 km bude výzvou i pro zkušené běžce. Po technickém začátku v okolí Křišťanovic závodníci sklesají až k Řepešinskému mlýnu, kde začnou kopírovat v protisměru tok řeky Blanice. Zdejší traily potom vystřídá stoupání k zaniklé obci Cudrovice. Zde závodníci zamíří znovu z kopce k Blanici a přes zříceninu hradu Hus se vrátí ke Křišťanovickému rybníku.

„Jsem moc rád, že se podařilo najít cestu, jak překrásné pěšinky okolo Blanice ukázat závodníkům. Neznám moc hezčích míst k tréninku a už se těším na ohlasy závodníků, až si místní terén také vyzkouší. Na trati jsou jak běhavé úseky po lesních cestách, tak pěšinky, přelézání kamenů, můstky přes potoky na rozvodí nebo křivolaké kamenné cesty okolo Cudrovic,“ láká všechny sportovce na Šumavu Piloušek.

Kategorie dospěláků jsou vypsány po deseti letech a na všechny vítěze čekají diplomy, poháry a také pozávodní posezení u ohně s dobrou zábavou.

Xterra Trail Run je zakončením trilogie závodů v okolí Záblatí, Křišťanovic a řeky Blanice. I proto pořadatelé zvýhodnili na startovném ty, kteří již letos absolvovali první dva díly, tedy Hus Muž Duatlon a Xterra Czech. Tito všestranní borci pořídí startovné jen za 50 Kč. Ostatní budou muset stokorunu přidat. Děti startují za 40 Kč. Přihlášky jsou možné až v místě startu. Pořadatelé slibují kvalitní zázemí, na které jsou závodníci z akcí Xterry zvyklí. Taktéž se mohou nejlepší těšit na hodnotné ceny od sponzorů a dobře zásobené občerstvovací stanice.

Web závodu: www.xterra.cz

Email: michal@xterra.cz

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 27.08.2018 12:52:16

Po květnovém duatlonu Hus Muž a červencovém světovém poháru v triatlonu Xterra Czech přichází pořadatelská skupina okolo rodiny Pilouškových s další sportovní výzvou. Po tříleté pauze se vrací také běžecký závod Xterra Trail Run, který ale mění místo i datum konání.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.