Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚŽELI JSME: Klánovický půlmaraton. V Praze, přesto v lese

BĚŽELI JSME: Klánovický půlmaraton. V Praze, přesto v lese
foto: Lukáš Gaudl

behej.com | 22.10.2018 | přečteno: 6285×

Na čtvrtý ročník Klánovického půlmaratonu, který se konal v neděli 21. října, se vypravily hned dvě naše redaktorky, hobby běžkyně Gabriela Gaudlová a závodnice Daniela Havránková. „Závod nabízí velmi atraktivní trať v dosahu pražské hromadné dopravy,“ říkají. A vyzdvihují organizaci i celkovou atmosféru akce.

Oblíbený podzimní běh již získal svůj věhlas, závod byl totiž vyprodán týdny dopředu. A i letos pořadatelé ze sdružení Tři pro zdraví odvedli skvělou práci. Na své si tu přišel každý: konaly se dětské závody, canicross, závod na 10 km i půlmaraton včetně novinky – dvojčlenných štafet. 21,1 kilometru se přitom běží v jediném okruhu s minimem asfaltu na trati a jen mírným terénem.

Hlavní závod má každoročně kvalitní startovní pole. Tradičně tu běhá a vítězí liberecký rychlík Vít Pavlišta. Letos si místní půlmaraton přijela užít i eliťačka Monika Hloušková (rozená Preibischová) z Mariánských Lázní, kterou stíhala i po maratonu absolvovaném minulý týden neskutečná Radka Churaňová. Elitní běžce tu mají prostě rádi a vycházejí jim vstříc třeba osobní pozvánkou či lákavými prize money.

Sympatická atmosféra akce a nadšení organizátorů je znát na každém kroku, zároveň všechno šlape, jak má. U výdeje čísel ani v úschovně se netvořily fronty. Trať byla viditelně označena včetně jednotlivých kilometrů. Doprovodný hudební program na trase i v cíli byl rovněž zajištěn.

Startovní pole hlavního běhu čítalo přes osm set běžců, což není vůbec málo. V úvodu půlmaratonu se tak začaly vytvářet špunty, které některé závodníky mohly nutit k pomalejšímu tempu, než jakým by jinak běželi. Nicméně možná to pomohlo těm méně zdatným nepřepálit začátek a rozvrhnout síly na celý závod.

Zatímco loni závodníci po vydatně deštivých dnech klouzali na blátě, letos byly naopak znát extrémně suché měsíce, které máme za sebou. V lese se hodně prášilo, což bylo cítit v očích, nose, na jazyku – a potom vidět i v ponožkách. Pevný podklad však na druhou stranu nahrál novým traťovým rekordům Pavlišty (1:07:11) a Hlouškové (1:20:53).

Výborně zvládnuté byly zejména občerstvovací stanice, které byly časté a hojně zásobené. Díky přesně vymezeným odpadkovým zónám neutrpěl stádem závodníků ani les. Jen studené sprchy v hlavní hale by možná stálo za to do příštího roku vylepšit.

Je až neuvěřitelné, jak atraktivní trať se podařilo organizátorům vymyslet: běží se 21 kilometrů v těsné blízkosti hlavního města, a přesto je možné celou trasu urazit v lese, po měkkém povrchu, jen s občasnými kořeny nebo kameny. Navíc s minimálním převýšením, takže se jedná o rychlou trať, byť její délka zřejmě úplně neodpovídá přesnému půlmaratonu.

Závod je možná tak oblíbený proto, že nabízí běh mimo město, který je zároveň i trochu masový. Člověk tu na trati není nikdy sám, takže pořád má koho předbíhat, s kým prohodit pár slov nebo společně protrpět poslední kilometry. Úžasný pocit v cíli byl jistou odměnou pro každého. A kdo vydržel až do vyhlášení, měl šanci na výhru ve vesele komentované tombole včetně senzačních koláčů.

Web závodu: http://www.klanovickypulmaraton.cz/

Výsledky: https://www.sportt.cz/…sultlist/764

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 22.10.2018 02:20:17

Na čtvrtý ročník Klánovického půlmaratonu, který se konal v neděli 21. října, se vypravily hned dvě naše redaktorky, hobby běžkyně Gabriela Gaudlová a závodnice Daniela Havránková. „Závod nabízí velmi atraktivní trať v dosahu pražské hromadné dopravy,“ říkají. A vyzdvihují organizaci i celkovou atmosféru akce.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 22.10.2018 13:02:23

Taky jsme včera byly a vyhrály dokonce zlato z ženské štafety. Škoda, že je trať sca o 500m kratší, tudíž není ofiko a osobáky jsou tady kapku bezcenné. Jinak skvělý závod.

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.