Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Lysohorský čtyřlístek se reinkarnuje, chce pomoci Lysé hoře

Lysohorský čtyřlístek se reinkarnuje, chce pomoci Lysé hoře
foto: Sam Straka, www.skyrunning.cz

Mirek Píštěk | 02.12.2018 | přečteno: 4839×

Prvního června 2019 bude Lysá hora patřit všem milovníkům horského běhu. Závod Lysohorský ultra trail (LHUT) má nahradit „zemřelý“ Lysohorský čtyřlístek (L4L), který si našel mnoho fanušků z řad hobíků i profi běžců. A podle prvních reakcí se zdá, že nová akce má šanci se v kalendáři závodů etablovat podobně jako závod bratří Bednarzů.

L4L patřil pro mnohé k vrcholům letní sezony. V roce 2016 se ale konal poslední ročník. Od té doby si během léta dala Lysá hora pauzu od takto velkých závodů. V roce 2019 se ale každý ultráš dočká nové akce – Lysohorský Ultra Trail.

Na výběr bude ze dvou tras: Lysohorský SkyRace a Lysohorský Ultra Trail. První zmiňovaný bude patřit vrchařům a všem, pro které je mnohahodinový pobyt v horách zatím fantasy. SkyRace bude mít parametry 31 km a 2100+. Pro ty nejrychlejší jsou nachystány prize money ve výši 19 000 Kč. Jestli raději hoblujete horské svahy několik hodin v kuse, bude pro vás spíše Lysohorský Ultra Trail s parametry 67 km a 4100+. Nejlepší se mohou dokonce těšit na prize money ve výši 53 000 Kč.

„Je určitě super, že tenhle závod vznikl. Má to parametry světového závodu a takových v ČR moc není,“ uvedl Marek Causidis, čtvrtý ve světovém rankingu SWS Ultra Sky za rok 2017. A další špičkoví borci se přidávají.

„Moc se těším, protože takový závod na Lysé hoře pro nás místní prostě chyběl. A o to lépe, že ho organizují běžci a kamarádi, takže se těším na atmosféru, ale i konkurenci a pořádný závod, který se organizací bude chtít vyrovnat evropským závodům. Na Lysé znám asi každou pěšinou, takže trasu budu znát zpaměti, ale o to lepší bude ta místa proběhnout v rychlém závodním tempu naplno a mít všude kolem plno známých, fanoušků a kamarádů. Myslím, že bude super udělat celý závodní víkend, zůstat po závodě i přesto, že to máme kousek domů, a pokecat, sdílet zážitky a dojmy. A samozřejmě budu chtít vyhrát, protože to je domácí hřiště, atmosférou to bude asi trochu připomínat LysaCup. Plánuji běžet SkyRace,“ říká Tomáš Maceček, letošní mistr ČR ve SkyUltra a vicemistr ČR ve SkyMarathonu.

Proč vlastně vznikla myšlenka reinkarnovat Lysohorský čtyřlístek? „Jelikož jsem hobby běžec, a taky myslivec z Lysé hory, rozhodl jsem se oživit tuto legendární akci (pozn. red. L4L) po svém a pod novým názvem LHUT tak, aby navázala na přátelské pojetí, ale také připojila věci a služby z evropských závodů a přiblížila se tomu evropskému závodění se vším všudy,“ říká pořadatel závodu Marek Balcar.

„Nastavili jsme si hlavní cíl pro premiérový ročník, na kterém chceme stavět do budoucna, a tím je ekologie a ochrana přírody v masivu Lysé hory. Jsem myslivec a vidím to taky z té druhé strany než jen z té běžecké. Proto také trasa LHUT vede z 99% po turistických značkách, které jsou určeny pro pohyb lidí v přírodě, zejména v chráněné krajinné oblasti. LHUT bude navíc sportovní událost totálně bez plastů, prostě ecofriendly,“ říká Balcar.

„Marek jako lídr pořadatelského týmu dává záruku, že v závodě uplatní to, co by si každý běžec od závodu přál, co by očekával. Bude to první ročník a nechme se, doufám, příjemně překvapit,“ říká šéf české skyrunningové asociace Sam Straka na webu www.skyrunning.cz. „Většina běžců si s povzdechem vzpomene na krásný závod Lysohorský čtyřlístek – L4L pořádaný partou kolem bratrů Bednarzových. Závod to byl povedený, oblíbený a třikrát se odehrál i jako MČR v Ultra Sky.“

Podobně to vidí i samotní závodníci: „Jakmile jsem se dozvěděl, že se příštím rokem uskuteční závod s názvem LHUT, tak jsem byl mile překvapen. Balci (Marek Balcar) o obnovení Čtyřlístku usiloval delší dobu, ale že to vezme přímo na sebe, jsem nečekal a už teď má můj obdiv, že se do toho pustil. Má kolem sebe partu lidí, která už má s podobnými akcemi zkušenosti, což je určitě velké plus a věřím, že hned první ročník se vydaří na 100 %. Já sám se závodu plánuji zúčastnit a očekávám krásnou a tvrdou trať, kvalitní konkurenci a v neposlední řadě skvělou partu lidí. Dalším pozitivem je výběr ze dvou tratí, takže si každý může vybrat a nemusí se stresovat, že nezvládne všechny čtyři lístky přes Lysou,“ říká Tomáš Štverák.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MirekCek muž 02.12.2018 13:26:43

Prvního června 2019 bude Lysá hora patřit všem milovníkům horského běhu. Závod Lysohorský ultra trail (LHUT) tak trochu nahradí oblíbený Lysohorský čtyřlístek (L4L), ale zároveň bude premiérou po všech stránkách. Jak sami pořadatelé uvádějí, „myšlenkou a cílem závodu je provozovat pohyb člověka v přírodě po turistických značkách a stezkách k tomu určených.“
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.