Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tradiční Koloběh z Řípu do Tróji si s přehledem vychutnali Gabla a Jíšová

Tradiční Koloběh z Řípu do Tróji si s přehledem vychutnali Gabla a Jíšová
foto: Josef Rendl

Josef Rendl | 09.12.2018 | přečteno: 3389×

Druhou adventní sobotu proběhl 27. ročník oblíbené akce zvané Koloběh pro dvojice muž a žena s jedním na kole. S téměř padesátikilome­trovou porcí kilometrů se startem na mýtickém Řípu se přijelo poprat 170 dvojic. Tradici, kterou založila známá kaskadérka a multisportovkyně Hanka Dvorská, si letos stylem start-cíl nejrychleji poradili Martin Gabla s Barborou Jíšovou.

„Od spuštění registrace jsme měli za dva dny téměř vyprodáno a přes dvě stovky dvojic byl nový účastnický rekord. Svědčí to o rostoucí oblibě této akce, ale škoda, že se dvacet pět dvojic odhlásilo kvůli špatné předpovědi počasí těsně před závodem,“ říkal Martin Gabla. Paraglidista, cestovatel a několikanásobný Ironman byl na „své“ akci několikrát druhý a letos měl ambice na stupínek nejvyšší. Zvlášť, když jeho tradiční parťačkou byla opět rychlonohá běžkyně Bára Jíšová, pracující jako doktorka v motolské chirurgii.

Po páté ráno a propršené noci se za ranní tmy u trojských softbalových hřišť rozdávala čísla a mapy, nakládala kola a nasedalo se do pěti přistavených luxusních autobusů. Dvě hodiny na to už čtyři stovky sportovců a sportovkyň ladily poslední detaily přípravy u paty románské rotundy památné hory Říp.

„Jsem tady počtvrté a bereme to s partnerem jako skvělou možnost, jak strávit druhou adventní neděli. Také je to parádní test vzájemné spolupráce a tmel našeho vztahu,“ vyprávěla jedna z tradičních účastnic a potvrzovala tak záměr a filosofii tohoto cyklo-běžeckého happeningu.

V polovině prosince bývají rozmary počasí různorodé, od sněhových závějí až po silné mrazy. Tentokrát bylo sice tepleji, ale po propršené noci komplikovalo jízdu na kole po polních cestách bláto a na otevřených pasážích silný protivítr.

Od předávacího místa pod horou, kam se na kole přihnal Martin Gabla a přidala se k němu jeho běžecká parťačka, bylo jasné, že tato dvojice po známé trati poletí a bude k nedostižení. Dle očekávání se na druhou pozici rychle propracovali rychlonohá redaktorka Daniela Havránková s Lukášem Přindou, donedávna reprezentantem na divoké vodě. Třetí pár tvořila mistryně ČR v běhu na 100 kilometrů Radka Churaňová a její parťák Pepa Rendl.

Na pátém kilometru došlo k překvapení, kdy se vedoucí dvojice objevila na jiné cestě než zmíněné dva pronásledující dvojice. Ty ale férově počkali a nechali stejný náskok jako předtím Martinovi s Bárou.

„Nečekal jsem, že to bude dneska takto rychlé. Když jsme přiběhli na závěrečný desetikilometrový úsek po asfaltu podél vody, tušil jsem, že bychom mohli překonat traťový rekord manželů Gerychových. Běželi jsme po 3:30 na kilometr a výsledný čas 2:57 je parádní. Slíbil jsem ženě Martě, že až vyhraju, tak příští rok poběžím s ní,“ říkal šťastný vítěz a organizátor Martin Gabla v cíli.

Stříbro si zkušeně pohlídali Daniela s Lukášem a bronz si po dvou letech zopakovali Radka s Pepou, které potrápily technické potíže s blátem v kole. Věkovou kategorii 100+ ovládla dvojice ve složení Václav Binder a Iva Hasnedlová před Milošem Smrčkou a Hankou Dvorskou.

Díky skvělé práci nezištných dobrovolníků a štědré podpoře několika sponzorů se unavení závodníci po svém doběhu/dojezdu mohli občerstvit v zatepleném stanu, využít saunu trojské loděnice a posdílet pořádnou porci bohatých dojmů z absolvovaného happeningu.

„Během roku běhám mnoho závodů a Koloběh patří mezi nejoblíbenější,“ řekl Lukáš Přinda. Třešničkou na dortu bylo společné vyhlášení v tělocvičně od stého místa celkového pořadí. Hlavní cenou pestře zásobené tradiční tomboly se stal samostatný seskok padákem.

„Jsem ráda, že se dneska nikomu nic nestalo, všichni se dostali do cíle a užili si to, jak se patří. Těšíme se příští rok,“ loučila se energií sršící Hanka Dvorská.

Výsledky: http://www.kolobeh.com/index.asp?…

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 09.12.2018 09:27:37

Druhou adventní sobotu proběhl 27. ročník oblíbené akce zvané Koloběh pro dvojice muž a žena s jedním na kole. S téměř padesátikilome­trovou porcí kilometrů se startem na mýtickém Řípu se přijelo poprat 170 dvojic. Tradici, kterou založila známá kaskadérka a multisportovkyně Hanka Dvorská, si letos stylem start-cíl nejrychleji poradili Martin Gabla s Barborou Jíšovou.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 09.12.2018 14:32:21

Na pátém kilometru došlo k překvapení, kdy se vedoucí dvojice objevila na jiné cestě než zmíněné dva pronásledující dvojice. Ty ale férově počkali a nechali stejný náskok jako předtím Martinovi s Bárou :-P No to jsou věci.....

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 11.12.2018 16:41:50

To vedouci dvojice zabloudila, nebo co se tam stalo?

Even nám to určitě vysvětlí. Ten ví všechno. :-D

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Praha

Celkem 26246 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 11.12.2018 17:23:54

>> Skritek Hugo, 11. 12. 2018 16:41:50

Jo prej zabloudila, teda spíš zaběhla. Stačí, když na křižovatce běžíš rovně místo zahnutí. Nejlepší je, že to byl Martin Gabla, kterej to pár dní před závodem značil a už to musí za ty roky znát nazpaměť. :-)

Oceňuji ty dvě dvojice, že mu nechali stejnej odstup. Byla to chyba Martina a mohli se na něj vykašlat. Na jiném místě jiná dvojice si to nechtěně zkrátila (běželi poprvé a je to tam opravdu složité) a ti běželi i před těmi omylem předběhnutými.

A pak je ještě možnost, že se ti ostatní chtěli Martina konečně zbavit jako soupeře o bednu. Za rok poběží s manželkou a jedna dvojice ze špičky odpadla. :-)) :-))

P.S. Ten pátý kilometr by mohla vysvětlit Daniela Havránková nebo Pepa Rendl. Sem píšou články a oba tam byli.

avatar

10 km: 0:42:36 (2015)
půlmaraton: 1:33:15 (2015)
maraton: 3:21:59 (2018)

Lenulinek žena 12.12.2018 14:16:54

Ani nevím, že se tam dalo někde zabloudit :-D Ale my jsme to běželi/jeli v duchu davu … Já prohlásila nikdy více, ale přítelovi se líbilo … Ale mě nějak 34km běhu (3:04) a 12km na kole stačilo až až … Nakonec jsme se kupodivu vešli i do 100. místa. Zážitek super. Jsem ráda, že v tomto duchu absolvujeme běžně i moje dlouhé běhy (25–30 km), ale přece jen, i když jsem řekla, že nejdu závodit, tak to nešlo …

avatar

Praha

Celkem 26246 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 12.12.2018 14:31:19

>> Lenulinek, 12. 12. 2018 14:16:54

Zabloudit se dá vždycky! :-) Když jsem byl na Koloběhu poprvé, tak u „rokle“ byla před námi „díra“ a běželi jsme rovně. Šipku a fáborky jsme „přehlídli“. Naštěstí se za námi vyvezla jen jedna dvojice a ti další zařvali.

A Martin má omluvu. Byl první a před ním prej běžela jen jedna srnka a on to namířil za ní. :-))

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.