Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Kdy ukáže sporttester jiné hodnoty než časomíra

PORADNA: Kdy ukáže sporttester jiné hodnoty než časomíra
foto: Dreamstime

Jiří Bulan | 08.05.2019 | přečteno: 11951×

V záplavě fotografií z Pražského maratonu na sociálních sítích jste si mnozí všimli, že GPS hodinky ukazují každému úplně jinou vzdálenost, přestože všichni běželi stejnou trasu 42 195 metrů. Není ojedinělé, že za námi po závodě přijdete a reklamujete vzdálenost nebo čas.

Chyba v řádu stovek metrů

GPS technologie může být naprosto přesná, atomové hodiny na palubě satelitů, které krouží nad námi, a matematická věda umějí všechno spočítat velmi přesně. Ale ten titěrný přístroj na vaší ruce má jen omezenou anténku, která signál přijímá a také velmi omezený rozhled. Rukou kýváte sem a tam, běžíte v městské zástavbě, kde signál není vždy ideální.

Na maratónské vzdálenosti tak můžou malé hodinky vyrobit chybu v řádu stovek metrů. Ale jsou schopny udělat ji i na hodinovce na atletickém stadionu. Závodníci krouží na relativně malém oválu, je dobře vidět na otevřenou oblohu a signál je přece naprosto ideální!

Jenže hodinky satelity kontrolují v pravidelných časových intervalech a zbytek trasy si tak „vymýšlejí“ podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Tedy tak, jak to do nich člověk naprogramoval a tak nezachytí každou zatáčku, nebo naopak se tam něco přidají.

Chyba v času. Start stop a čas neběží

Mnoho GPS hodinek má v základu aktivovanou funkci START-STOP. Která vypíná běh stopek v případě, že stojíte. Nebo když ztratíte signál. To se vám v Praze může stát hned, když třeba zaběhnete pod most.

Potom za námi přijdete a ukazujete nám na hodinkách zcela jiný čas, než máte ve výsledcích. Schválně se podívejte, jestli na svých hodinkách máte tuto funkci vypnutou. Tedy pokud si chcete na závodě kontrolovat svůj správný čas, který se nikdy nezastavuje.

Pozor na stopování času v cíli

Pokud se rozhodnete měřit si svůj čas na hodinkách, klidně to udělejte. Při zapínání a vypínání stopek ale nikdy nepřekrývejte startovní číslo. Ve většině případů je čip právě na zadní straně čísla a pokud přitisknete ruku na číslo, tak můžete znemožnit anténě přečíst číslo čipu a zaznamenat čas. Když číslo v cíli přikryjete, není potom vidět ani na cílové fotografii nebo videozáznamu. Porušujete tím mimo jiné jedno z atletických pravidel. Proto když už chcete stopovat, udělejte to ve výšce a s rukama mimo startovní číslo.

Reklamace výsledků

Žádná technologie není absolutně bez chybičky. Ani ta čipová ne. Jsme vždy rádi, když za námi v případě sebemenší pochybnosti přijdete a případný renonc si společně vysvětlíme, ideálně ve lhůtě podání protestů. Tentokrát mohly udělat chybu hodinky, příště zase někdo při přepisování přihlášky. A vždy je dobré se včas ozvat.

Příště si napíšeme něco o tom, jak se certifikovaně měří běžecké závody a proč ve výsledcích ukazujeme čistý čipový čas a proč se podle něj neřadí výsledky.

Autor je majitelem časoměřičské firmy irontime

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 08.05.2019 14:46:56

V záplavě fotografií z Pražského maratonu na sociálních sítích jste si mnozí všimli, že GPS hodinky ukazují každému úplně jinou vzdálenost, přestože všichni běželi stejnou trasu 42 195 metrů. Není ojedinělé, že za námi po závodě přijdete a reklamujete vzdálenost nebo čas.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.