Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

1:59. Druhý pokus o zdolání magické hranice pro maraton

1:59. Druhý pokus o zdolání magické hranice pro maraton
foto: INEOS

Radek Narovec | 08.10.2019 | přečteno: 6946×

Být ve svých 34 letech středobodem pozornosti a současně uznávanou ikonou, to už vyžaduje pořádnou porci mimořádnosti. Keňský vytrvalec Eliud Kipchoge, jehož tvář snadno rozeznáte od ostatních borců tmavé pleti, se v sobotu v 8:15 znovu pokusí vstoupit navždy do historie, nejen té sportovní. Chce srazit čas na 42,2 km pod magické dvě hodiny.

„Význam těchto akcí je větší než má olympiáda. A nejde pouze o maraton. Tohle je pokus o překonání lidských možností s velkým příběhem. Něco jako přistání na měsíci. Pokud to dopadne, dojde na Kipchogeho slova: „No human is limited. Nikdo nemáme hranic.“ Akce má obrovský přesah do všech oblastí lidského života,“ pronáší silná slova trenér Robert Kleiner.

A další z trenérů se přidává: „Sportovní historie pamatuje mnoho případů, že jakmile byla určitá bariéra prolomena, náhle přestal být problém daný výkon podat. Připomeňme si hranici čtyř minut na jednu míli, stovku pod deset, desítku pod třicet. Jakmile někdo prolomí dvě hodiny na maratonu, brzy to dokáže i někdo druhý,“ říká Tomáš Mika.

Kdo už si dnes vzpomene, jak v roce 2015 Kipchoge vyhrál Berlín s vytaženými vložkami ze zbrusu nových bot Nike, což byla ostuda jako Brno pro něj a hlavně pro světovou jedničku ve sportovním vybavení. I mistr tesař se prostě utne a snaha o kosmickou vědu za každou cenu se zde setkala s ničivou explozí. I když i tento moment vstoupil do historie výroby běžeckých bot – vždyť je to skoro zázrak a proti fyzikálním zákonům, aby vložka za běhu vyjela z bot! Nutno dodat, že i Kipchoge tento malér a ostudu zvládl na jedničku – prostě celou kauzu přešel bez povšimnutí.

Dva roky na to už Nike jako snahu smazat tuto nepříjemnost z historických análů pro svou ikonu nachystal galapředstavení pro jednoho muže, Breaking2 nebo také Sub-2, když jedno květnové ráno nechal Kipchogeho kroužit maratonskou distanci po oválu určeném motorkám a formulím 1. Lepší místo pro překonání vysněné dvouhodinové hranice v maratonu na světě nenašli.

Vypadalo to zprvu jako fantasmagorie, ovšem jak běžel čas a Eliud pořád šlapal jako švýcarské hodinky, počet lidí sledující online video přenos rostl. A po proběhnutí cílem zklamaně povzdechl, chybělo opravdu jen málo. Přesně 26 vteřin. A právě ty se nyní pokusí smazat jen kousíček od našich hranic, ve vídeňském Prátru. Termín je krapet cimrmanovský: 12. října 2019, případně některý z dalších osm dní po tomto datu, podle aktuálních povětrnostních podmínek.

Držitel světového rekordu 2:01:39 z Berlína 2018 a vítěz olympijského maratonu v Rio de Janeiru si letos v dubnu v Londýně připsal již dvanáctý triumf na této distanci z celkem třinácti dosud absolvovaných závodů, a to v druhém čase maratonské historie: 2:02:38. Slavný londýnský maraton vyhrál už čtyřikrát a letos deklasoval i domácí hvězdu Mo Faraha, který nestačil na tradiční strojové tempo o hlavu menšího Keňana. Po loňském světovém čase v Berlíně tak ukazuje, že se od Monzy ještě posunul dál.

Pár týdnů po Londýnu, v rámci oslav 65. výročí překonání čtyř minut na míli Rogerem Bannisterem, byl zveřejněn projekt INEOS 1:59 podle jména hlavního sponzora akce, chemické skupiny Ineos a úchvatného času pro maratonskou distanci.

Mimochodem, sponzor… Tady snad najdeme jediný náznak kontroverze v jinak čistém příběhu – Ineos se po světě nehonosí kdovíjakou reputací. Srovnávat jej s naším Agrofertem by asi bylo úletem, ale výroba plastů a jiných petrochemických produktů prostě aktuálně není tím, nad čím by národy světa plesaly. Je to jako když přední klub z anglické Premier League sponzoruje ruský magnát. Máte radost, že díky penězům bohatých můžete být svědky historických sportovních událostí, ale jistá pachuť následně zůstane.

Druhý pokus o zdolání magické hranice chtěl keňský fenomenální vytrvalec původně učinit v říjnu v Londýně, na tříkilometrovém okruhu v jednom z parků a tentokrát za účasti diváků. Z toho ale nakonec sešlo a našinec zajásal, když se událost přesunula mnohem blíže, k rakouským sousedům.

A tady se na chvíli zastavme. Když lidé z týmu INEOS 1:59 vysvětlovali důvody pro vídeňský Prátr, dva zaujaly nejvíc: Vídeň je v časovém pásmu do tří hodin od Kipchogeho domoviny, tudíž nebude soupeřit s časovým posunem. A ten druhý – Vídeň o akci hrozně moc stála. Jak tamní starosta, tak Vídeňský městský maratonský klub se zasadili o to, aby se běželo u našich sousedů. Moc a moc škoda, že podobnou veřejnou podporu nemá maraton u nás doma!

Poběží se na 4,3 km dlouhé rovince po Hauptallee, obrátky jsou na obou stranách kruhové o dostatečném poloměru. Celkem to dává vzdálenost 9,6 km, tedy čtyři „kolečka“ a něco. Trasa vede mírně do kopce a logicky pak z kopce a to hlavní – okolo ní se mohou shromáždit davy fanoušků. Musí se ale pořádně obléct, očekává se teplota okolo 10 °C.

Hauptallee je i součástí dubnového maratonu ve Vídni (dvakrát zde vyhrál Karel David!), běží se po ní hned po začátku a běžci se k ní vrátí na zhruba třicátém kilometru. V říjnu tu už sotva pokvetou kaštany a není ani jisté, zda z amplionů zazní Mozart, jako je to tradicí jarního maratonu, místní pořadatelé však pevně věří, že se kolem trati sejde přes 30 tisíc věrných, aby vytvořili Eliudovi více než domácí atmosféru. Těžko poměřovat na dálku, ale třicet tisíc lidí srovnaných na čtyřech kilometrech, to snad nemá ani New York s pověstnými vřeštícími špalíry na First Avenue!

Je také zajímavé, že zatímco první projekt v Monze byl od začátku do konce organizován firmou Nike, tentokrát nepřišla od největšího světového výrobce sportovního zboží o novém projektu ani zmínka. Trochu marketingový přešlap…

„Z projektu v Monze jsem si odnesl spoustu zkušeností a opravdu věřím, že zvládnu běžet ještě o 26 sekund rychleji než před dvěma lety. Na následující měsíce příprav se moc těším!“ uvedl na jaře Kipchoge. Běhá za hvězdný NN Running Team, do kterého patří i Kenenisa Bekele či Julien Wanders. Jeden z Kipchogeho tréninkových parťáků, Amos Kipruto, běžel v květnu v Praze.

„Mám Vídeň kousek od Brna, nevím, co by se muselo stát, abych se nejel do Prátru podívat. A klidně to pomůžu Eliudovi rozběhnout, třeba prvních sto metrů,“ žertuje bývalý vynikající český vytrvalec a dnes trenér Pavel Baběrád, který je jedním z mnoha obdivovatelů profesionality keňského běžce. „Dvě hodiny jsou magickou hranicí, donedávna považovanou za absolutně nepřekonatelnou. Po Monze už si to nemyslím,“ dodal Baběrád.

V čem vlastně spočívá význam a důležitost podzimního experimentu v Rakousku? A dejme stranou marketingovou nablýskanost, bez níž už se dnes asi žádná top sportovní akce neobejde, včetně olympiád a snad s výjimkou některých ultraběhů, které však zvládnou jen stovky nadběžců.

Míle pod čtyři minuty, skok do dálky přes 9 metrů, přistání na měsíci, klání sovětské Sborné s hvězdami kanadské NHL, první vystoupení amerického basketbalového Dream Teamu na olympiádě… Takto a všelijak jinak někteří srovnávají případné zdolání dvouhodinové hranice v maratonu. Letos 34letý Keňan má prostě našlápnuto do hodně dobré společnosti!

„Nevím, zda přímo pro maratonský běh jako takový, ale pro běh to určitě význam má. Zase o tom bude psát, je to o překonávání lidských hranic a to lidi obecně velmi zajímá, a když si to spojí s během, tak je může napadnout, že zkusí odhalit své vlastní hranice,“ říká Miloš Škorpil, na popularizaci běhu u nás povolaný odborník. „A když se to ve Vídni povede, bude to prostě BOMBA!“

Effortless. Bez úsilí. Takto prý Eliud běhá. Nemusíte být velkým odborníkem na teorii běhu, abyste poznali, že tento Keňan je prostě jiný. Dejte si na běžeckém pásu rychlost přes 20 km v hodině – některé pásy to mimochodem ani neumí – a zkuste vydržet byť jen minutu v tomto šíleném tempu, nemávat kolem sebe divoce rukama a držet dech a tep na relativně klidných hodnotách. Uvolněte přitom tvář a radujte se z pohybu… Mission: Impossible! Ovšem Eliud toto vše umí skloubit dohromady a vydrží tak celé dvě hodiny! Už jen chybí, aby začal za běhu vykládat vtipy…

Technicky je jeho běh tancem po přímce, nic lepšího asi v maratonu neuvidíte, říká Miloš Škorpil, který sám i ve svých 64 letech patří mezi běžce s okulahodící technikou. Jen opravdu pečlivá analýza pohybu štíhlého vytrvalce z Keni odhalí droboučké nedostatky – v došlapu levého chodidla lze nalézt stranovou nedokonalost a občas drží i nepředpisově pravou ruku.

„Zcela zjevně to ale nikomu a ničemu nevadí,“ říká trenér Robert Kleiner a pokračuje: „Jeho filozofie, jak si užívá každý trénink, jak si věří, jak jde do všeho s pokorou a vírou, jak je ve svém počínání konzistentní, jak běháním a svou filozofií žije… To vše je opravdu odzbrojující!“

Kleiner je velkým fandou analýzy tréninkových dat. A hned jednu přidává: „Jeho berlínský čas 2:01:39 znamená při jeho váze 54 kg, že umí podávat po dobu dvou hodin výkon 300–310 W, což je vlastně 5,5–5,74 W/kg. Výkonová hranice “lidského motoru” leží někde na 6–6.4 W/kg pro hodinový výkon. Odhaduje se, že jeho funkční výkonnostní práh (FTP), který potřeboval pro berlínský čas, je stále o něco nižší, 5,8–5,9 W/kg. Určitá rezerva tam tedy alespoň z tohoto pohledu zřejmě je.“ Jeho kolega Mika navíc poukazuje na to, že se ve Vídni běží na podzim, kdy se tradičně Eliudovi daří.

Sám Kipchoge je prototypem skromného velikána. Není autorem velkoústých prohlášení, nevyhraňuje se vůči svým kolegům či konkurentům, není na rozdíl od Usaina Bolta ani žádným velkým showmanem, na kterého by se chodily koukat davy lidí, kterým je jinak atletika ukradená. Přesto, nebo snad právě proto je velkou ikonou světové atletiky a sportu vůbec. Rozhodně na metě maratonu historie nikoho jeho kalibru nepamatuje, nevyhrál jej jen jednou jedinkrát v životě!

Na videích z Keni je také patrné, jak moc Kipchoge znamená pro své krajany. Přestože to není ještě senior věkem, jeho krajané k němu vzhlížejí, jako by byl. Okolo Kipchogeho se nerojí spekulace o dopingu, a přitom by to bylo logické – jeho výkony už snad ani nejsou z říše snů. To je harmonie a nirvána sama.

Projekt v Monze roku 2017 ukázal, že opravdu je možné posouvat hranice možného skokově. Ač nebyl výsledný čas zapsán coby světový rekord (nesplňoval celou řadu atletických pravidel), bylo to největší vylepšení času na maratonu od roku 1967, kdy Australan Derek Clayton vylepšil tehdy platný světový rekord o dvě a půl minuty na 2:09:36. Od té doby se světové rekordy zlepšovaly o malé kousky.

„Díky všem, kteří mi pomohli k tomuto výkonu. Myslím, že je v lidských silách běžet (maraton) pod dvě hodiny,“ řekl tehdy bezprostředně po doběhnutí. Celé dvě hodiny zvládl „sprintovat“ s uvolněným výrazem v tváři a to samé ukázal na všech svých závodech poslední doby. Má takový cit pro správné tempo, že často uteče i nezkušeným vodičům, kteří zrovna prožívají krizi. Světový rekord si v Berlíně loni od druhé půlky odtáhl zcela sám!

Není jasné, kolik by si Eliud v případě prolomení hranice od sponzorů vydělal. Pokud stále platí, že Keňané běhají hlavně proto, aby uživili své rodiny, Eliud je již řadu let zcela zaopatřen. Jen za světový rekord a výhru loni v Berlíně zinkasoval 150.000 euro! A pak že se během nedá vydělat, že?

Dojemná je i jeho věrnost svému kouči Patricku Sangovi, který mu loni v Berlíně v cíli jako první utíral pot z tváře. Sotva si v ten moment Eliud vzpomněl, jak jako malý kluk musel šlapat na kole a vozit z rodinné farmy u vesnice Kapsisiywa konve s mlékem na trh do Kapsabetu. Tam a zpátky to měl symbolických 42 kilometrů…

Kipchogeho pokus můžete sledovat živě i na našich stránkách, start je naplánován na sobotu 8:15.

Komentáře (Celkem 26)

Nalezené položky: 27 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 10.10.2019 17:30:04

Být ve svých 34 letech středobodem pozornosti a současně uznávanou ikonou, to už vyžaduje pořádnou porci mimořádnosti. Keňský vytrvalec Eliud Kipchoge, jehož tvář snadno rozeznáte od ostatních borců tmavé pleti, se v sobotu ráno znovu pokusí vstoupit navždy do historie, nejen té sportovní. Chce srazit čas na 42,2 km pod magické dvě hodiny.
Odkaz na článek

avatar

Sloviensko

rudo muž 10.10.2019 18:07:50

aka mohutna ideologia a fakticky takmer o nicom , vraj:

„Význam těchto akcí je větší než má olympiáda. A nejde pouze o maraton. Tohle je pokus o překonání lidských možností s velkým příběhem. Něco jako přistání na měsíci. Pokud to dopadne, dojde na Kipchogeho slova: „No human is limited. Nikdo nemáme hranic.“ Akce má obrovský přesah do všech oblastí lidského života,“ pronáší silná slova trenér Robert Kleiner.

to su kydy

a tie 4 minuty na milu, to bol normalny zavod, kde vitaz to proste prekonal

natiska sa mi porovnanie s velkym zberatelom maratonov – Miro Krisko

chodil si kazdy druhy den blizko svojho domu zaklusat, nameral si 42,2 km a zapiasl si ciarku ze absolovoval maraton

niekto mu to uznal, niekto tvrdil ze maraton je iba vtedy ked je to nazoaj maraton zavod

tento cirkus vo Viedni je vlastne taky HAMBURG – sukromna akcia, ktora musi byt ohlasena 3 dni dopredu a chlapec si zarata ciarku ze odbehol maraton

budu zase porusene vsetky IAAF pravidla, ale Miro Krisko mu to iste zarata pokial ho adoptuje za slovaka.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Chimp muž 10.10.2019 20:10:59

Jak světu prospěje, že někdo zaběhne maraton pod dvě hodiny?

Akce má obrovský přesah do všech oblastí lidského života,“ pronáší silná slova trenér Robert Kleiner.

Je to PR pro zúčasněné firmy a jaký obrovský přesah, v čem bude tímto lidská společnost lepší? Hloupé řeči…

avatar

Brno

Celkem 21424,88 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:33 (2017)
půlmaraton: 1:33:34 (2017)
maraton: 3:50:15 (2014)

tv muž 11.10.2019 00:12:49

Na části trati (jižně od křižovatky s Maierstrasse) jsme se týden před pokusem zúčastnili chodeckých závodů. Na místě už byly vidět přípravy (stavba tribun, brány, bariéry apod.). Překvapivě asfalt není úplně dokonalý, místy jsou nerovnosti a záplaty a na trati bylo poměrně hodně kaštanů a jejich slupek (to však půjde uklidit). Tak jsem zvědavý, jak to dopadne…

avatar

Sloviensko

rudo muž 11.10.2019 11:08:41

https://www.atletika.sk/…-v-maratone/

porusia sa vsetky pravdila, obcerstvenie z bicykla, striedajucich sa 35 vodicov ktori budu tvorit aerodynamicku formaciu, elektromobil s presnym tempom 2:50

na Mt.Everest sa da tiez zaplatit ze vas tam serpovia vynesu.

keby aspon tato propaganda to nenazyvala ze maraton a ze cas na maraton pod 2H

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Kosice

10 km: 0:35:10 (2018)
půlmaraton: 1:16:26 (2019)

snucho muž 11.10.2019 11:57:50

Vsetci dobre vedia ze sa nebude jednat o rekord, len ty sa tu musis odbavovat a zatrpknuto vsetko komentovat.

Jasne ze to je o sponzoroch, o marketingu, ale ide aj o to skusit dosiahnut nieco co sa nikomu nepodarilo.

Ale vysvetlovat na fore najpovolanejsim nema zmysel

avatar

Bratislava

Celkem 9067,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:25 (2020)
půlmaraton: 1:18:57 (2017)

Craig muž 11.10.2019 14:09:40

>> snucho, 11. 10. 2019 11:57:50

Tak ja napríklad nemám pocit že by bol práve Rudo zatrpknutý a ani by sa tu „odbavoval“… A čo, píše si, čo si myslí a to tu môže každý. Teda pokiaľ sa tu naozaj „neodbavuje“ na niekom inom… Aj taký tu občas prikvitne (nemyslím Teba).

Aspoň je tu čo čítať. A čo nezaujíma Teba, môže zaujímať iného.

avatar

Sloviensko

rudo muž 11.10.2019 16:00:54

>> snucho, 11. 10. 2019 11:57:50

nejde o ziadnu zatrpknut ide len o poukazovanie, kam az degeneruje sucasna atletika za posledne roky mozno trosku nostalgia za tym aky to kedysi bol krasny a cisty sport potom este krasne nadopovany sport a teraz uz len nadopovany cirkus

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

půlmaraton: 2:00:05 (2007)

PetKo muž 11.10.2019 19:51:03

>> rudo, 11. 10. 2019 16:00:54 Kedy / v ktorom obdobi to bol podla teba krasny a cisty sport ? A preco prave vtedy ?

avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:46 (2020)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 2:57:58 (2017)

ttomino1980 muž 11.10.2019 20:00:45

Skoda ze to bude v sobotu, stihnem to pozriet len ked bude start o 5ej, co asi kvoli divakom nebude. Nech sa mu to podarí!

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
avatar

Sloviensko

rudo muž 11.10.2019 20:47:25

>> PetKo, 11. 10. 2019 19:51:03

cisty bol, kym nenastupil dopink.

co sa tyka dlhych behov tak to asi skoncilo Zatopkom uz jeho super a naslednik – napriklad Kuc dopoval

silovo rychlostne discipliny asi dopovali uz pred nim.

druhy zlom nastal ked sa zacali menit a manipulovat atleticke discipliny co prebehlo najme v poslednych rokoch ked sa snazili vytvorit akusi stadionovu show, testovala to europska atletika, iny faktor bolo pripustenie muzov do zenskych sutazi (nielen Semencev) a cela akcia vylucenia Ruska, cize atletika ovladnuta politikou, a teraz aj zmeneny kvalifikacny system na OH MS

je toho mnoho co kazia

napriklad chodza ma specificky problem ked sa z nej vytvorila disciplina = beh s vystretymi kolenami.

samozrejme atletika nie je jediny sport kde sa to vsetko zviezlo dolu vodou

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 12.10.2019 16:33:52

T*>> tv, 11. 10. 2019 00:12:49*

Blahopreji k osobaku, pekne se lepsis i na kratsich distancich. 5min bariera na 3 a 5km brzy padne.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 12.10.2019 16:40:14

Videla jsem jen poslednich 40–45min a to na mobilu, ovsem uzila jsem si kazdou minutu. Je mi uplne jedno, ze to nebyl zavod dle pravidel IAAF. Neni to z kopce, to je hlavni. Eliud je fenomenalni bezec, vykon to byl uchvatny, kdyz jsem videla, jak mu cca po 35km ustreluje leva noha do strany (byli videt pri pohledu ze zadu), rikala jsem si “a jeje”. On to prebehl a zakoncil Fantasticky.

A uz ted se tesim, az si to, jak bude cas, pustim cele na velke obrazovce. Pekne to bylo. Sport ma bavit a ja se bavila kazdou shlednutou minutu, cert vem nejaka pravidla.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:46 (2020)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 2:57:58 (2017)

ttomino1980 muž 12.10.2019 17:33:50

>> Skritek Hugo, 12. 10. 2019 16:40:14 +1, dik za referenciu, zial nemohol som pozerat, krasny vykon, pustim si vecer

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
avatar

Celkem 14642,6 km
Minulý měsíc 93,8 km
10 km: 0:47:20 (2018)
půlmaraton: 1:43:57 (2018)
maraton: 3:51:57 (2013)

tinaB žena 12.10.2019 18:12:05

>> Skritek Hugo, 12. 10. 2019 16:40:14

Přesně tak, naopak pohled na Caster a spol. mě určitě nikdy nebavil

avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 12.10.2019 19:29:15

Tak se dívám teď na záznam, fantastický :)

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Brno

Celkem 21424,88 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:33 (2017)
půlmaraton: 1:33:34 (2017)
maraton: 3:50:15 (2014)

tv muž 12.10.2019 20:08:29

>> Skritek Hugo, 12. 10. 2019 16:33:52

Jé, díky moc!!! :)

Ale k dnešnímu pokusu, díval jsem se na záznam, byl to fakt zážitek! Myslím, že to tento projekt dával smysl…

avatar

Karlovy Vary

Celkem 29770,16 km
Minulý měsíc 184,5 km
10 km: 0:39:02 (2019)
půlmaraton: 1:23:39 (2019)
maraton: 3:04:32 (2019)

MarekCB muž 12.10.2019 21:21:47

Bez diskuze je to obdivuhodný výkon. Na druhou stranu jsem sledoval první polovinu, pak jsem musel vyrazit na vlastní závod, a musím říct, že Berlínský maraton nebo dokonce mužský na MS v Doha mě bavil mnohem víc. Je škoda, že Kipchoge asi nepoběží s Bekelem příští rok Berlín, protože bude nejspíš chtít obhájit olympijský titul a prolomení dvouhodinové hranice podle atletických pravidel se příští rok ještě pravděpodobně nedočkáme.

avatar

Bratislava

Brutto muž 14.10.2019 10:24:39

Ja sa stale snazim, ale nejako neviem najst ten entuziazmus. Samozrejme, ze to bola uzasna drina a je to mozno aj najlepsi bezec dnesnej doby, no pre mna si iba zbytocne vystrielal naboj do luftu. Neviem ci to mysli vazne, ze je to pre neho taka velka zivotna meta (o tych kecoch, aka meta pre sport to je si myslim svoje). Ja osobne som sa blbo citil, ked som odbehol preteky v teniskách s boost technológiou, lebo realne som citil, ako mi to v behu pomaha. Neviem, co vsetko mal Kipchoge k dispozicii, ale urcite toho nebolo malo. Neviem aky je rozdiel v tom, ked to bezal takto a keby to bezal napríklad dolu kopcom, alebo s 40 km/hod vetrom do chrbta.

avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:46 (2020)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 2:57:58 (2017)

ttomino1980 muž 14.10.2019 11:19:33

>> Brutto, 14. 10. 2019 10:24:39 Ja to beriem tak že dokazal že je to v ľudských silách na to natrénovať a zabehnúť a je prvý. A neporovnával by som to s behom z kopca.

Tie tenisky sú fakt zakázané používať na pretekoch?

Bekele teraz dokazal že v regulérnom závode vie dať rovnaký vykon ako Kipchoge, takže je len otázkou času kedy sa nájde niekto další a budú lepšie a lepšie časy a svetový rekord sa bude posúvať.

Pokiaĺ nebudú robiť tie rekordy zmutovaní a geneticky vychovaní nadľudia tak ma to bude baviť sledovať, Bekele aj Kipchoge mi stále pridu ako obyčajný ludia z masa a kostí, je za nimi príbeh a to sa mi páči

Inač ide o rozdiel tempa svet. rek. a tohto pokusu je 2:53 vs 2:50/km, takže mi pride uveritelné že aj v reg. závode sa to bude posúvať

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
avatar

Bratislava

Celkem 9067,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:25 (2020)
půlmaraton: 1:18:57 (2017)

Craig muž 14.10.2019 12:09:26

>> Brutto, 14. 10. 2019 10:24:39

Až tak by som to nehrotil, potom sa reálne môžeš cítiť blbo aj keď máš kvalitnejšiu stravu ako iní (ktorí si ju nemôžu dovoliť), nepracuješ na nočné smeny, máš hodinky s GPS, si postavou geneticky lepšie stavaný na beh a tak ďalej…

A beh dole kopcom a silným vetrom do chrbta počas celej trasy – tak to je naozaj úplne o niečom inom a neporovnateľné.

Len sa potvrdilo že to v ľudských silách za istých – dokonalých podmienok je, a to je všetko. Tak či onak je ten rekord oficiálne neplatný ak sa nemýlim.

A aspoň to o kúsok spopulárnilo aj tak medzi športami až tak neobľúbenú atletiku.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 14.10.2019 12:41:25

>> ttomino1980, 14. 10. 2019 11:19:33

K tym Kipchogeho backorkam, keby to niekoho zaujimalo: https://www.believeintherun.com/…e-prototype/

A su to ine botky, ako uz aj tak dost sprofanovane Vaporfly Next%, ktore mali jeho vodici a napr. aj nova sv. rekorderka Brigid Kosgei. Asi to ma znacny prinos, ked vsetky svetaky na ceste a aj k tomu najblizsie casy boli pobehane prave vo Vaporfly. Takze je otazne, ci je ich pouzitie v regulárnych pretekoch OK.

Kipchogeho prototypy su samozrejme mimo akejkolvek diskusie. Nesplnaju ani zakladnu podmienku: musia byt komercne dostupne pre masy. Ale on sa ani nehral na pravidla od samého pociatku tohto projektu, takze u mna uplne fajn.

Musim povedat, ze som si uzil aj komentar na Eurosporte s Mirkom Hasalom. Niektore momenty boli vyslovene vtipne.

(pan Ratclife – majitel Ineosu- je fandou jachtingu, tak si kupil jachtarsky tim; je tiez fanusikom cyklistiky, tak si kupil najlepsi cyklisticky tim a ma rad aj futbal, tak aby to nemal daleko k jachtam, tak si kupil na pobrezi Francuzska futbalovy tim Nice;) – v tom momente som sa spytal sam seba, ako do toho zapada maraton a sub 2h, ale asi si kupil aj toto, aby mu neusli… a na nejaku humanitu a ludske hranice prdel, to prenechal Kipchogemu, aby si s tym lamal hlavu. A musim povedat, ze sa s tym vysporiadal skvele – hranicu prelomil a poslal ludom svoj odkaz, ktory podal velmi distingvovane. Ja zas prdim na cely Ineos a Kipchogemu som velmi fandil…

avatar

Sloviensko

rudo muž 14.10.2019 12:53:22

>> Brutto, 14. 10. 2019 10:24:39

tak tak suhlas

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Brutto muž 14.10.2019 14:45:21

>> ttomino1980, 14. 10. 2019 11:19:33

>> Craig, 14. 10. 2019 12:09:26

Aby ste ma zle nechapali, ja ten vykon nezhadzujem, to v ziadnom pripade. Ja len vravim, ze mna ako osobu to az tak velmi nezaujimalo, ako napríklad obycajny maraton trebárs v Berlíne alebo podobne. Kludne si mohol dat do paty aj nejake strunky a stale by to bolo „regulerne“ kedze tu nie su ziadne pravidla. Takze v pohode sa tu moze objavit vymakany talentovany jedinec, ktory si na nohy slahne este lepsie rakety, pojde v este lepsom aerodynamickom tuneli a da to za 1:55. Potom to budeme nejako porovnavat? Ale ako vravim, v pohode, je to super vykon a ja by som v tomto tempe nedal ani kilometer. Len ta hysteria okolo ma dost zaskocila. To som fakt necakal. A paradoxne v nadvaznosti na to – zensky maratonsky rekord (regulerny – zatial) iba spomenuty len ako nejaka poznamka vo vecernych sportovych novinach. Az mi bolo luto.

avatar

Celkem 10 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:31 (2024)
půlmaraton: 1:24:58 (2023)
maraton: 3:26:43 (2022)

Meescha muž 14.10.2019 15:13:18

Ten výkon Kipčogeho je famózní. Když si vezmu, pod jakým byl tlakem a ono to na něm bylo znát u tiskovky před závodem. Tam mu ta jeho obvyklá radost z očí nekoukala. Věděl, že natrénováno má, věděli to všichni jeho běžečtí parťáci, ale hlava při takhle těžkém běhu musí pracovat. Celý ten cirkus stál jen a pouze na něm. Věděl, do čeho jde, nicméně tlak s prvním pokusem neporovnatelný. Minule jej schovali za pokus tří běžců, i když bylo jasné, že reálně běží na dvouhodinovou hranici jen on. Teď nebylo kam uhnout, prostě musel a i díky divákům podél trati prakticky neexistovala možnost to zabalit.

Viděl jsem kousky před tím, než jsem odjel sám závodit a trochu se lekl kolem půlmaratonu, kdy tam vznikla jistá mezera, naštěstí ji brzy zase docvakl a šlapal dál. Jsem stoprocentně přesvědčený, že měl natrénováno na čas pod 1:59 v těchto ideálních podmínkách, ale byl by nesmysl hnát to na hranu a pak třeba odpadnout. V závěru bylo vidět, jaká je v něm rezerva. Nevím, jestli je schopný zaběhnout dvě hodiny v Berlíně (jinde se o tom asi ani uvažovat nedá), možná ano a díky olympiádě se to bohužel nedozvíme.

Padla tu námitka na boty a já s ní plně souhlasím. Bohužel v tomto ohledu není úplně jasné, co je ještě regulérní bota a co již ne. Přitom by pro začátek stačilo zakázal jakoukoliv kovovou výplň. Ony ty proklamace o čtyřech procentech apod. jsou lehce zavádějící. S jinou závodkou by byl o kolik pomalejší? Maximálně o minutu, ale i tak bych rád viděl další světový rekord v maratonu, který snad padne příští rok, v botách, jež nebudou vzbuzovat pochyby…

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 15.10.2019 13:22:55

>> Mato, 14. 10. 2019 12:41:25

Boty od Nike začínají být skutečnými „lamači rekordů“. Sice vím, ten běžec si to musí odmakat sám, ale asi to bude mít něco do sebe, když tolik posledních rekordů padlo právě v nich. Pamatuji podobný problém u plavců, kdy padal jeden rekord za druhým v celotělových plavkách, až to museli bafuňáři vyřešit zákazem a anulováním rekordů. U atletiky nic podobného neočekávám, na prameni sedí sir Coe a ten proti Nike bez hodně hlasitého tlaku z venčí nepůjde.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 15.10.2019 13:53:10

>> Skritek Hugo, 15. 10. 2019 13:22:55

Lebo ma s nimi dozivotny kontrakt… ked toto nie je zjavny konflikt zaujmov, tak neviem potom co je.

A ano, analogia s celo/ciastocnymi plavkami a zasah FINA ma napadol hned ako zacali padat cestne rekordy. Mimochodom, aj na drahe sa pouzivaju tretry s karbónovou pruzinou a nie su dostupne masam (podmienka pre ich legalizaciu). Nike ich dalo Hassan, Muir a este par bezcom. Zvysok vyrobil a rozdal (formalne predal) svojim vybranym jedincom – tym splnili tu komercnu klauzulu. Tak ako cele NOP a ich „gray area“, aj toto je obchadzanie pravidiel.

Nalezené položky: 27 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.