Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Neměl chodit. Teď zvládl rekordních 11 maratonů za rok

Neměl chodit. Teď zvládl rekordních 11 maratonů za rok
foto: RunCzech

RunCzech   | 04.11.2019 | přečteno: 6958×

Vytrvalecký rok 2019 je plný milníků a silných příběhů. Padly nové půlmaratonské světové rekordy, Keňan Eliud Kipchoge překonal bájnou maratonskou hranici dvou hodin a jeden unikátní zápis se týká také českého běžce Lukáše Petruska. Amatérský atlet zvládl během letošní sezony jedenáct maratonů a navíc ve skvělém čase! Jeho výkon je to o cennější, že dosahuje výšky pouhých 140 centimetrů a na absolvování maratonské trati musí oproti zdravým běžcům vynaložit dvakrát tolik kroků.

Jedná se o raritní počin v českém i mezinárodním měřítku. Běžec trpící takzvanou Achondroplazií (pozn. aut.: vrozenou vadou růstu) neměl podle lékařů nikdy pořádně chodit. Díky neuvěřitelné vůli, péči rodičů i lékařů a výletům za svou babičkou se nevysoký mladík dokázal postavit na nohy, cestuje za sportem po světě a velmi slušně běhá dlouhé distance. On však v pětadvaceti letech zvládl extrémně náročný výkon.

„Lákalo mě pokořit lidské limity a dokázat, že lze běhat maratony v rychlém sledu. A druhý aspekt byl i pracovní, kdy jsem toužil nabrat inspiraci pro nás v RunCzech. Obojí se podařilo. Spíše než fyzicky to bylo náročné psychicky, protože jste sám sobě mentorem, trenérem, kustodem i fyzioterapeutem,” říká Petrusek. Zároveň si přál na závodech v Německu spojit svou vášeň k fotbalu a německou preciznost. „Proto jsem chtěl obojí spojit dohromady a našel jsem tam skvěle organizované závody a po nich zase úžasný fotbal,” usmívá se.  

„Splnil se mi jeden velký sen. Je to pro mě obrovské osobní vítězství, je to stejné jako byste vyhráli Ligu mistrů,” netají nadšení Lukáš Petrusek, který svůj výkon přirovnává k fotbalu a ne náhodou. Na závodech je totiž viditelný i proto, že často běhá v dresech evropských fotbalových velkoklubů i českých ligových týmů. Jeho maratonskému snažení letos přihlížely tisíce lidí na závodech v Česku, Německu a Polsku.

Petrusek, jenž začal s běháním maratonských vzdáleností teprve před rokem a půl, své výkony i čas graduje. Během jediného roku si zlepšil osobní rekord téměř o padesát minut. Běžně na zaběhnutí 42 kilometrů a 195 metrů musí vynaložit mezi 80 až 130 tisíci kroky podle náročnosti profilu trati. Pořadatelé běhu v Mnichově mu zase potvrdili, že je momentálně nejrychlejším běžcem v kategorii dwarf runners (nebo-li běžců trpasličího vzrůstu). Obdivuhodný výkon!

Velkou atletickou výzvu odstartoval na dubnovém Hannoverském maratonu časem 4:33:22. Byl to jeho první a zároveň „nejpomalejší” výkon v letošním roce. Za hranicí čtyř a půl hodiny už poté zůstal jen jednou na maratonu v německém Rostocku. Na dalších akcích v Lipsku, Hamburku a domácím Volkswagen Maratonu Praha už se dokázal zlepšit.

Famózní byl ve druhé půlce sezony na polské půdě. Ve Vratislavi stlačil čas pod 4 hodiny 12 minut, téměř o minutu se ještě zlepšil ve Varšavě a výborně běžel také v Katovicích. Vrchol jeho snažení přišel na říjnovém Mnichovském maratonu. V Bavorsku se poprvé v životě dostal pod čtyři hodiny (3:58:56). A jen o 53 vteřin nepokořil čtyřhodinovou hranici při posledním aktuálním startu v Poznani. Dosud nejlepší výkon si nechal až na poslední měření sil s ostatními ve Frankfurtu nad Mohanem. Nadšený atlet se vzedmul k ještě rychlejšímu běhu a do cíle dorazil v novém osobním rekordu 3:52:36.

Jeho poslední tři běhy jsou pozoruhodné už proto, že mnichovský, poznaňský a frankfurtský maraton absolvoval v rozmezí tří závodních víkendů. Vrcholoví profesionální atleti jsou přitom schopni zaběhnout dva až tři maratony ročně v nadstandardní formě i kvalitě. „Na závodech v Bavorsku se cítím jako doma. Běžel jsem tady podruhé a sešlo se všechno úplně všechno. Vedle dobře načasované formy klaply i povětrnostní podmínky. Mnichovský maraton není tak náročný profilem trati, má skvělou atmosféru a běhává se tu parky,” vyjmenoval důvody úspěchu. 

„Nejtěžší to bylo hned v Rostocku, kde panovalo úmorné vedro, ohromná vzdušná vlhkost a ještě bylo nutné překonat náročný profil trati. Hned jsem si řekl, že pokud to tam zlomím, mám opravdu na to zaběhnout deset maratonů. A můj nejlepší čas z Frankfurtu? Ten už je za odměnu. Sešlo se všechno. Mám rád chladnější počasí anglického typu a tady drobně mrholilo a teplota byla ideální kolem deseti stupňů. Navíc tu byla široká trať a spousta fanoušků kolem. Stíháte sledovat i vysoké budovy a připadáte si jako v New Yorku,” připomíná. 

Lukáš Petrusek je součástí organizačního týmu RunCzech pořádajícího Sportisimo 1/2Maraton Praha a Volkswagen Maraton Praha, dvou největších běžeckých akcí na českém území. V české vytrvalecké komunitě je navíc velice známou a uznávanou postavou. „Po letošních zkušenostech z dalších maratonů mám teď velké srovnání ve střední Evropě a můžu prohlásit, že Volkswagen Maraton Praha patří mezi nejlepší na světě organizací, atmosférou i tratí,” dodal po náročné sezoně. 

Obdivuhodný vytrvalec, který má za sebou také start na maratonu v Aténách a během sezony stihne i řadu půlmaratonských závodů, si před sebe postavil další výzvy. „V příštím roce se chci vydat na slavný Berlínský maraton a za dva roky je mým cílem start na maratonu v Londýně. Dalším splněným snem by pak bylo absolvovat vyhlášený lyžařský Vasův běh na 90 kilometrů,” uzavírá sportovec, jenž už si troufl také na Jizerskou padesátku.

Lukášovy maratonské výkony za rok 2019
:

1. HAJ Hannover Marathon – 04:33:22 7. dubna 2019


2. Leipzig Marathon – 04:28:01 14. dubna 2019


3. Haspa Marathon Hamburg – 04:19:20 28. dubna 2019


4. Volkswagen Marathon Prague – 04:28:26 5. května 2019


5. Hella nacht Marathon Rostock – 04:31:21 3. srpna 2019


6. PKO Wrocław Marathon – 04:11:46 15. září 2019


7. PZU Warszawski Marathon – 04:10:48 29. září 2019 


8. Silesia Katowice Marathon – 04:14:11 6. října 2019


9. Generali München Marathon – 03:58:56 13. října 2019


10. PKO Poznań Marathon – 04:00:53 20. října 2019

11. Mainova Frankfurt Marathon – 03:52:36 27. října 2019

Lukáš Petrusek

Pětadvacetiletý rodák z Prahy, studentská léta prožil v Olomouci

Od mládí trpí Achondroplazií, tedy poruchou růstového hormonu, proto dorostl pouze do výšky 140 cm a má částečnou ztrátu sluchu

Do pěti let nebylo jasné, zda bude chodit

Na maratonu uběhne 80 až 130 tisíc kroků, za závod ztratí na váze 3 až 6 kilo

Úspěchy

Titul RunCzech Star za všechny zaběhnuté závody v roce 2018

Zúčastnil se závodů v běhu na lyžích na Jizerské 50, König Ludwig Lauf (Německo), La Diagonela – St. Moritz Visma Ski Classics (na 65 km)

Nejlepší výsledky

disciplína čas závod rok

5 km 0:24:58 Sparta Charity Run 2019

půlmaraton 1:54:23 Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem 2019

maraton 3:52:36 mainova Frankfurt Marathon 2019

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 04.11.2019 17:28:56

Vytrvalecký rok 2019 je plný milníků a silných příběhů. Padly nové půlmaratonské světové rekordy, Keňan Eliud Kipchoge překonal bájnou maratonskou hranici dvou hodin a jeden unikátní zápis se týká také českého běžce Lukáše Petruska. Amatérský atlet zvládl během letošní sezony jedenáct maratonů a navíc ve skvělém čase! Jeho výkon je to o cennější, že dosahuje výšky pouhých 140 centimetrů a na absolvování maratonské trati musí oproti zdravým běžcům vynaložit dvakrát tolik kroků.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.