Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh partyzánskou stezkou opanovali Jan Procházka a Petra Landovská

Běh partyzánskou stezkou opanovali Jan Procházka a Petra Landovská
foto: Brdský běžecký pohár

Josef Rendl | 11.01.2020 | přečteno: 4953×

První závod oblíbeného seriálu Brdský běžecký pohár se druhou lednovou sobotu konal v Oseku u Hořovic. 44. ročník tradičního závodu Běh partyzánskou stezkou na bezmála desetikilometrové trati si přišlo zaběhnout rekordní dvě stovky běžkyň a běžců.

Organizace závodu se tradičně ujala obec Osek se sportovním oddílem Slavoj Osek společně s centrem volného času dětí a mládeže Domeček Hořovice a Českým svazem bojovníků za svobodu Beroun. Běh partyzánskou stezkou je pořádán na počest protifašistického odboje na Hořovicku. Jeho symbolem je partyzánský kryt, který vybudovali místní lidé a byli za to popraveni a jejich potomci stále v Oseku žijí.

Tuto bohulibou myšlenku přišli oslavit běžečtí nadšenci různých výkonnostních úrovní. Oproti loňsku přijelo o šest desítek borců víc a v jednotlivých kategoriích se sešla velmi kvalitní konkurence.

„Chtěl bych být v první trojce, ale dnes to bude hodně složité. Jsem v tréninkové zátěži a za minulý týden se hodinová dotace přehoupla přes číslo 20. Zkusím se udržet přední skupinky a uvidíme,“ zněl odhodlaně rokycanský ironman Jan Šneberger.


KALENDÁŘ ZÁVODŮ 2020 OBSAHUJE VÍCE NEŽ TISÍCOVKU AKCÍ A DALŠÍ RYCHLE PŘIBÝVAJÍ. NAJDĚTE SI TEN NEJBLIŽŠÍ VAŠEMU BYDLIŠTI V NAŠÍ TERMÍNOVCE


Ve čtyřicátnících se sjelo minimálně pět šest běžců podobné výkonnosti, kteří mlsně pokukovali po cenách v podobě dárkových balíčků, které krášlily převlékací kabinu.“ Mezi ostřílené harcovníky patřil mimo jiné i Honza Vladyka, který zde – dle svých slov – závodil před třiceti lety. „Pamatuji se, že je tam kopec v lese a bahnitý seběh rygolem,“ vzpomínal před startem.

Minulé ročníky zpestřila sněhová nadílka i ledová klouzačka, letos bylo relativně teplo s několika blátivými pasážemi. A foukal nepříjemný studený vítr, který první dva kilometry po silnici k lesu dával o sobě pěkně vědět. „Bylo dobré se schovat v závětří a běžet ve skupince a touto taktikou jsem se snažil řídit. Tomáš Šťastný z Kerteamu na sebe vzal roli rozrážeče a možná ho to pak stálo síly v závěru,“ líčil čtyřicátník Jiří Rosol, který vedle své tenisové školy také stále posouvá hranice své běžecké formy, což dneska předvedl stříbrem v kategorii.

„Na druhém kilometru zezadu vyrazil Petr Minařík a několikametrovou díru na další skupinku neuvěřitelně docvaknul. Jsem rád, že jsem tento taktický tah ustál a běžel s ním až téměř do závěrečných metrů,“ říkal Rosol. Ale na úplném čele závodu se odehrával jiný příběh.

Čtyřnásobný vítěz kultovní Velké kunratické, reprezentant v orientačním běhu Jan Procházka vystartoval hned od začátku v rychlém tempu a několik dalších favoritů se ho tak tak snažilo udržet. Po dvou silničních kilometrech se nabíhalo na lesní stezku s delším stoupáním v terénu a tam byl orientační běžec jako doma.

„Někde na třetím kilometru nám cuknul, nebyl jsem schopen to zachytit,“ reagoval místní rychlík Milan Hochmut, který nakonec zaostal za Honzou o 40 vteřin. O své stříbro musel bojovat do posledních metrů, aby o vteřinu proťal cílovou čáru rychleji než bronzový Pavel Štěpáník.

Nepopulární „brambory“ zbyly na Jana Šnebergera. „Je to dneska rychlý čas a jsem celkem spokojený, ale první tři kluci byly prostě rychlejší,“ zhodnotil svůj výkon a nasednul na svou „silničku“ odtrénovat další triatlonovou fázi. Čas vítěze Procházky se zastavil na číslech 31:48. O minutu rychlejší letitý traťový rekord zde stále drží Karel Ryba.

Mezi ženami se z vítězství radovala Petra Landovská z OK Kamenice v čase 38:34. O minutu a něco za ní doběhla Nikola Krýdová a bronz putuje do Berouna zásluhou Michaely Riegerové.

Do cíle se dostalo nakonec všech 204 běžců a běžkyň, kde na ně čekal teplý čaj (s rumem). Zázemí v hostinci Slavoj, kde proběhla registrace, poskytlo možnost šaten, sprch a osvěžující nápoje. Medailový ceremoniál na sebe po doběhu posledního závodníka nenechal dlouho čekat a ti nejrychlejší v jednotlivých kategoriích si odnesli hodnotné ceny v podobě zmiňovaných dárkových balíčků.

Běžecký seriál pokračuje již za týden, kde na běžce čeká zajímavá osmikilometrová trať v rámci závodu Zimní běh Litní a zámeckým parkem. Informace o dalších závodech na www.brdskypohar.cz.

Výsledky závodu: https://media0.wgz.cz/…u%202020.xls

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 11.01.2020 22:14:13

První závod oblíbeného seriálu Brdský běžecký pohár se druhou lednovou sobotu konal v Oseku u Hořovic. 44. ročník tradičního závodu Běh partyzánskou stezkou na bezmála desetikilometrové trati si přišlo zaběhnout rekordní dvě stovky běžkyň a běžců.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.