Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ústecké Prima závody pro školu hrou se přesouvají na květen

Ústecké Prima závody pro školu hrou se přesouvají na květen
foto: Škola hrou

Zuzana Kotěšovcová | 26.01.2020 | přečteno: 1939×

Závod, který sdružuje elitní běžce i hendikepované děti, handbikery a zahrnuje téměř všechny věkové kategorie. Na jednom místě se sejdou různé osudy lidí, s různými ambicemi, ale všichni mají stejný cíl. Užít si závod, užít si den. To jsou Prima závody pro školu hrou. Letos v květnu se koná jeho čtvrtý ročník.

O rozhovor jsme požádali paní Martinu Brhelovou, ředitelku Speciální základní školy a Praktické školy, pod jejíž taktovkou celý projekt vznikl.

Kdy vznikla ta prvotní myšlenka na uspořádání závodu, kde mohou vedle sebe (samozřejmě ve svých kategoriích) závodit zdraví a hendikepovaní běž­ci?

“Myšlenka na společné sportování vznikla již dávno. První společnou akcí byly atletické závody, ve kterých měl každý hendikepovaný svého partnera a jejich výkony se sčítaly. Samotnou myšlenku běhů ale přinesl až syn Vašek, který sám aktivně běhal před třemi lety.”

Tato akce je spojena i se dnem otevřených dveří na vaší škole. Je tu opravdu bohatý doprovodný program. Jaká jsou ta největší lákadla nejen pro účastníky závodu?

“Chceme pozvat veřejnost do školy proto, abychom přiblížili život postižených dětí všem, kteří mají zájem. Také chceme vyslat signál, že mít dítě s hendikepem neznamená konec všech aktivit. A i přesto, že je to pro rodinu velká zátěž, že v tom nejsou sami, a že jim máme co nabídnout.”

Účastní se tohoto závodu i zaměstnanci školy? Soutěží asistenti a učitelé mezi sebou? Motivujete je?

“Samotné akce se zúčastní téměř všichni zaměstnanci školy. Každý však hledá svou cestu, někdo aktivní účast v závodě a někdo při doprovodných aktivitách. Zdravé, přátelské soutěžení v samotném závodě je jistě na místě, ale jinak vsázíme spíš na spolupráci. Já osobně asi běhat nebudu, ale doufám, že dokážu tým motivovat.”

Učitelé i hendikepované děti tvoří štafetu a soutěží proti sobě navzájem. Tento koncept je v republice vcelku ojedinělý. Myslíte si, že to má pak dopad i na výuku, že třeba děti více pak své učitele berou? Byl to záměr dostat učitele a asistenty dětem ještě blíž?

“Cílený záměr to nebyl, ale všechny tyto aktivity vedou ke zlepšení vztahů a někdy se to povede lépe, než jsme zamýšleli. Takže ano, vzájemné poznání v jiných situacích je rozhodně dobrá věc a to nejen mezi dětmi, ale také mezi zaměstnanci samotnými, dokonce i mezi zaměstnanci a vedením školy.”

Ředitelem závodu je Václav Brhel, syn paní ředitelky školy a asistent autistických děti.

Václave, kolik očekáváte letos účastníků závodu? Letos jste změnili termín o pár měsíců – myslíte, že se to projeví i na větší účasti?

“Věřím, že ano. Květen není tak zatížený na veřejné akce jako září. Mimo to sázím na počasí, i když to nikdo nemůže ovlivnit. Minulé dva ročníky nás vypláchla voda, takže účast nebyla taková, jakou bych si představoval.”

Popište trať závodu a zázemí.

“Trať je vedená po obvodu parku na Severní Terase a je ve výborném stavu, takže zde můžeme pořádat závody také pro handbikery a inline bruslaře. Zázemí je v budově školy, pro závodníky je k dispozici úschovna, šatny a sprchy. Pro všechny návštěvníky bude připravena kavárna, stánek s občerstvením. Workshopy a soutěže pro děti. Mimo jiné bude otevřený bazén a tělocvična, ve které se můžete setkat s ústeckými basketbalisty týmu Sluneta.”

Na co dalšího byste lidi nalákal?

“Pro všechny závodníky, kteří dokončí svůj závod bez ohledu na umístění, čeká v cíli medaile. První tři v každé kategorii čeká vyhlášení a nějaká ta odměna. (úsměv) Startovné je pro většinu kategorií zdarma. Placená je pouze kategorie pro dospělé závodníky. Výtěžek jde na účet SPMP a následně na pořízení rehabilitačních a sportovních pomůcek. Cílem těchto závodů je rozdávat úsměvy a to především dětem. Proto pořádáme tolik kategorií, kombinujeme je s handbiky a inline bruslemi, každý si zde může vybrat. Každý vyhrává. Proto se nebojíme spolu s „profi závodníky“ pozvat také celé jejich rodiny. Takže přijďte i se svými dětmi a prožijte pohodovou sobotu. Určitě nebudete litovat.”

Bude ten čtvrtý ročník něčím speciální? Budou nějaké novinky?

“Do letošního ročníku jsme zařadily závody v inline bruslích, jak pro profesionální závodníky, tak pro amatéry. Vyzkoušet si tuto kategorii mohou také děti, kteří běžně na bruslích nejezdí, v záloze máme totiž půjčovnu inline bruslí, a i když nebudou chtít hnedka závodit, můžou se na nich projíždět během celého dne. K zapůjčení je také handbike. Další změna je v názvu, a to z „Prima běhy pro školu hrou“ na „Prima závody pro školu hrou“. Je to v důsledku rozšíření o handbike a inline brusle.”

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

zuzanarusinova@post žena 26.01.2020 22:47:46

Závod, který sdružuje elitní běžce i hendikepované děti, handbikery a zahrnuje téměř všechny věkové kategorie. Na jednom místě se sejdou různé osudy lidí, s různými ambicemi, ale všichni mají stejný cíl. Užít si závod, užít si den. To jsou Prima závody pro školu hrou. Letos v květnu se koná jeho čtvrtý ročník.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.