Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jeden z prvních maratonů po pauze! Kolín uvidí v červnu premiéru

Jeden z prvních maratonů po pauze! Kolín uvidí v červnu premiéru
foto: MFB Kolín

Radek Narovec | 15.05.2020 | přečteno: 5955×

MFB MarathOn LABE. To je název zbrusu nového maratonu, na který můžete v červnu vyrazit do Kolína. Tamní běžecko-hudebního festival sice letos dozná kvůli obav z koronaviru zásadní redukce, ovšem dočká se také premiéry královské distance, což je pozitivní zpráva pro fandy mety 42,2 km, jelikož letos se moc maratonů zatím nekonalo. Více představuje pořadatel Leoš Bešťák.

Vaše Kolínská patnáctka má poslední roky stále stejného vítěze, jak je to možné?

“Ano, čtyřikrát za sebou vítězil Martin Kučera, čímž překonal trojnásobný triumf Víta Pavlišty. Jeho traťový rekord však nepřekonal. Je to vysoko položená laťka!”

Míváte problém přilákat do Kolína v červnu zajímavé výkonnostní běžce?

“Ano, možná je to tím, že sezona má obvykle v předprázdninovém období své vrcholy za sebou, možná jsou za tím peníze, možná je to tím, že distance 15 a 7 km tolik netáhnou. Možná něco děláme špatně. Na druhou stranu pokud se podíváme zpátky do minulosti, tak při vzniku MFB nebylo hlavním motivem lákat zajímavé výkonnostní běžce. Časy se však mění a jenom blbec nemění své názory, jak hlásá náš pan prezident! (smích) Proč tedy nemít na startovní čáře u chrámu sv. Bartoloměje skvělé borce?!?”

Běhá se tedy hlavní závod o finanční prémie?

“Ano. Finanční prémie jsou řekněme v regionálním nadstandartu, pokud budeme mluvit o závodech stejné kategorie. Držíme gendrovou prémiovou rovnoprávnost! Ženy mají za podium ve stejné kategorii stejné prémie jako ‚páni tvorstva‘! A to je dobře! Pouze v nefinanční prémii děláme rozdíl: Holky dostávají za svou dřinu láhev vína, pánové pivo. Žízeň zde v Polabí bývá v červnu veliká! Letošní 9. ročník MFB bude výjimečný, neboť hlavní závody budou dva: tradiční 15km trať a novinka, MFB MarathOn LABE. To se však v jubilejním desátém ročníku 2021 změní, neboť koruna na hlavě může být zpravidla jen jedna. (úsměv) Budeme o tom ve výboru hlasovat!”

Na jaké novinky se můžeme v červnu těšit na MFB?

“Maratonská trať má letos na MFB svou premiéru a hned také svůj limit. Podařilo se nám projednat vstup po neznačené „Kančí stezce“ do Národní přírodní rezervace Libický luh, unikátního lesa, který zatím ještě statečně odolává civilizačním potřebám. Naopak mne mrzí, že po návštěvě koronaviru z Wuchanu do českých zemí jsme v zájmu bezpečnosti občanů z letošního programu vypustili trať Dlouhá míle! Tam jde o vyšší princip – pomáháme, alespoň trošku, středisku VOLNO, které zase pomáhá rodinám dětí s autismem. Ale když všichni pomůžeme trošku, může to být hodně velká pomoc! Dlouhou míli si tedy opět zaběhneme až v příštím roce! Berme to s pokorou.”

Kolik byste si tedy přál, aby letos do Kolína zavítalo běžců?

“Přál bych si – jako každý pořadatel -, aby bylo vyprodáno! Přeji si to i proto, že 50 Kč za každého závodníka předáme zmíněnému středisku VOLNO pro nákup rehabilitačních pomůcek dětem s autismem a mentálním postižením. A vzpomeňte si na Forresta Gumpa, jaký to byl skvělý běžec! Ultramaratonec! Myslel trochu jinak a měl otevřené srdce! Třeba se jednou někdo podobný u sv. Bartoloměje na startovní čáře objeví. Kdo ví?!? Pro mě osobně je to silný motiv a sen. Také bych si přál, aby měli všichni maratonci k lužnímu lesu respekt a radost z jeho stínu! Výjimku ze zákona ke vstupu do Národní přírodní rezervace jsme vyjednali jen pro ně!”

Pojďme ještě k maratonu. Kudy povede, jaká jsou nejzajímavější místa na trati a jaký má profil?

“Maratonská trať startuje oproti původnímu plánu z Kmochova ostrova a po pravém břehu řeky vede obrátkově do Poděbrad. S naším generálním patronem, společností Povodí Labe, jsme byli domluveni, že bude připraven i levý břeh, avšak s ohledem na pandemii se práce výrazně zpozdily a prosekání vzrostlých náletů na jednom úseku levého břehu nemohlo být dokončeno do 31. března, kdy končí vegetační klid. Naproti zámku v Poděbradech se trať v půlce otáčí. Pak již proti proudu Labe po pravém břehu zpět na soutok Labe s Cidlinou k muzeu Slavníkovců u torza jejich hradiště. Pokud by tehdy v 10. století nebyli Slavníkovci vyvražděni, mohl by se dnes slavný pražský maraton konat právě v těchto ikonických místech. Kdo ví?!? Genius loci toho místa je silné. Kančí stezka pak podruhé maratonce provede již zmíněným Libickým luhem a nedlouho poté stín Veltrubského luhu závodníky osvěží před závěrečnou částí s cílem na Kmochově ostrově. Profil maratonu je rovinatý, ráz trailový. Přes všechny útrapy letošního jara jsme i pro tuto maratonskou trať získali osvědčení ČAS o změření tratě a stali se součástí seriálu Maratonský pohár 2020. V plném lesku bude celý maratonský okruh v příštím roce, budeme se tak opět těšit na něco nového."

Koho můžeme čekat na startu?

„Věřím, že se podaří na start dotáhnout medvědy, kteří pak provedou nejmenší závodníky Dlouhou mílí. A mezi dospělými to pro mě samotného bude až do startu překvapení… Ale když už není letos olympiáda, kdo ví, každý má k nám dveře otevřené! A komu svěříme startovní pistoli tentokrát, o tom jednáme. Ať to však bude kdokoliv, věříme, že situace se vyvine tak, že startér nebude utajen pod rouškou!“

Jak se kolínský festival vyvinul za těch devět let?

“Změnil se dost, ale ne přespříliš. Jsme zařazeni do GP Kolín, to je pro nás velkou ctí, Kolín je atletické město! Přesunuli jsme se z Medvědí louky do amfiteátru na Kmochův ostrov, děti vysadily Námořnické stromořadí, město Kolín a Povodí Labe stále vylepšují tratě, okolí chrámu sv. Bartoloměje prochází kompletní rekonstrukcí a již brzy se magický prostor okolo chrámu stane turistickou atrakcí a oázou k relaxaci, zrodila se Dlouhá míle pro dobrou věc a nyní se těšíme na královskou atletickou disciplínu se silným starořeckým příběhem, kterou vtáhneme královské město Poděbrady. Projednali jsme zařazení do seriálu Maratonský pohár 2020. Další změny pak přinese jubilejní 10. ročník v roce příštím. Nechceme nikoho ohromovat, ale nabídnout příjemnou aktivitu v příjemném prostředí! Přidanou hodnotou nejen pro závodníky MFB zůstanou upravené tratě, které se díky naší spolupráci s Povodím Labe v některých úsecích po mnoha letech proměňují k nepoznání a budou kultivovaně prostupné pro pohyb a aktivní odpočinek po celý rok! V Kolíně se stále můžete těšit na něco nového.”

Měnila se původní myšlenka, se kterou jste MFB zakládal?

“Ona myšlenka zní: Potkáme se u Kolína! To se nezměnilo. Na začátku byla tato myšlenka, vůle a chuť udělat něco pro sebe, pro radost, pro lidi, pro Kolín. To se také nezměnilo. Ani podpora měst a obcí nepolevila! Naopak a velmi nás to těší. Jen pár metrů za startovní čarou jsou na domě vpravo sluneční hodiny, které měří všem závodníkům jejich čas každým rokem kosmicky přesně a spravedlivě. A vzkaz, který je na těch hodinách napsán: "Čas plyne – pokud čas máme – čiňme dobro”, jsme si také vzali za průvodní myšlenku našeho festivalu. Je v ní mnoho synergie. A je dobře mít takové kotvy, které se nemění.”

Vzpomenete si na nejzajímavější moment, který vám utkvěl za těch devět let pořádání v paměti?

“Rád si vždy vzpomenu na Iva Domanského, který nám v prvních letech dával svůj nadhled a zkušenosti. I díky němu se tehdy podařilo některá organizační nedopatření zaretušovat a jeho postřehy zapracovat. Byli jsme nezkušení a vykulení, ale zato nadšení amatéři. Namísto vody jsme třeba za cílovou páskou servírovali čerstvý domácí štrůdl! (smích) Snad nám to již tehdejší kritici odpustili! A jsem rád, že duch Iva a mnoha jiných, kteří nám pomáhali, je zakódován do MFB.”

REGISTRACE DO ZÁVODU

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 15.05.2020 16:04:17

MFB MarathOn LABE. To je název zbrusu nového maratonu, na který můžete v červnu vyrazit do Kolína. Tamní běžecko-hudebního festival sice letos dozná kvůli obav z koronaviru zásadní redukce, ovšem dočká se také premiéry královské distance, což je pozitivní zpráva pro fandy mety 42,2 km, jelikož letos se moc maratonů zatím nekonalo. Více představuje pořadatel Leoš Bešťák.
Odkaz na článek

avatar

Praha, Jičín

Celkem 3779 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:30 (2009)
půlmaraton: 1:34:41 (2011)
maraton: 3:32:34 (2009)

Sandera muž 17.05.2020 15:13:55

Radku, trochu nepřesnost v titulku a v úvodu:-) Již včera (16.5.) byl první zcela veřejný, v termínovce na behej.com uvedený, maraton „po pauze“, v Brně (První Pražský maraton v Brně). Do konce května v Berouně a v Praze další. A že by byl letos nedostatek maratonů? Tomáš Ulma po včerejšku 24, já 17:-)

avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 17.05.2020 18:48:32

Běžet maraton v létě, v horku…uf tak to mě neláká. A co vás?

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
avatar

Praha

Celkem 26246 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 17.05.2020 18:55:13

>> Alena77, 17. 05. 2020 18:48:32

To je individuální (i s léty :-) ). Kdysi mi vadily závody za horka, pak za zimy. Pak jsem běhal se Sárou za každýho počasí a nyní Sára chce klimatizovanou trať a štamprli na každým kilometru :-) .

avatar

The Earth

Celkem 6359 km
Minulý měsíc 77 km

Leos Bestakovic muž 17.05.2020 18:59:44

Klimatizace je zajištěna v lužních lesech! Nula metrů tratě vede po rozpálených asfaltových čtyřproudovkách s teplotou cca 60 st C jako v maratonových masácích!

Motto: Běhám
avatar

Motor České Budějovice

Celkem 258 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:04 (2013)
půlmaraton: 1:23:45 (2015)

Jachym muž 17.05.2020 22:13:16

Jen malá drobnost. Není „(nad)standart“, ale „(nad)standard“, ale vítěz může do cíle probíhat se standartou…:-) Organizátorům přeji hodně štěstí. Více takových zpráv. Rozběhnou se Lesy, snad i Runtour. Přiznám se, že jsem to ani nečekal.

Motto: "Do what you love and love what you do." Ray Bradbury (1920-2012)
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.