Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚŽECKÉ PRODEJNY: Doběhne vir speciálky?

BĚŽECKÉ PRODEJNY: Doběhne vir speciálky?
foto: Martin Symon

Tadeáš Mahel | 26.03.2020 | přečteno: 5313×

Ani běžecký svět koronaviru neutekl, ostatně by neměl šanci ani s formou Mo Faraha. Zákeřný vir ruší závody, závodníky poutá k pásům a nešetří ani běžecké speciálky. Řada sportovních obchodů bude mít kvůli pandemii koronaviru existenciální potíže a některé z nich krize dokonce položí.

Běžecké obchody nařízením vlády zavřely v sobotu 14. března a v době psaní tohoto textu bylo jasné, že otevřou nejdříve 1. dubna, pravděpodobně však ještě později. Přitom už i měsíční výpadek příjmů je hodně znát. Každého to bude bolet, od továrny přes distributory, prodejce až k běžnému spotřebiteli. Všem to něco vezme, shodují se námi oslovení prodejci. Druhým dechem však dodávají, že je běh naučil nevzdávat se před cílem. A nehodlají to udělat ani teď.

Prodej přes internet se s příchodem pandemie zpomalil, ale stále funguje. Smůlu však mají krámky, které spoléhají pouze na kamennou prodejnu. To je případ pražského obchodu Sport Kočárník. Majitel Tomáš Kočárník přitom musí nadále platit nájem v prostorách poblíž Václavského náměstí.

„Jsem stoprocentně závislý na tržbách z obchodu, takže v okamžiku, kdy máme zavřeno, je to velký problém,“ říká prodejce. Kočárníkův obchod najdete v budově vlastněné polostátní agenturou, se kterou se pokusí vyjednat prominutí nájmu. „Ale já jsem spíš skeptik. Stojím nohama pevně na zemi a spíš počítám s tou horší variantou.“

Jak dlouho by zavřený krámek zvládnul? „Vydržel bych půl roku, ale abych takový výpadek zase srovnal, další tři roky bych na to vydělával,“ má jasno. „Za deset dnů se žádná pohroma nepřežene, takže realisticky počítám, že obchody mohou být zavřené klidně měsíc a půl. Samozřejmě mám vytvořené nějaké rezervy, ale ty nehodlám propálit na nájem prodejny, ve které nemůžu nic prodávat,“ dodává Kočárník, který v oboru podniká 27 let a až koronakrize ho donutila přemýšlet o prodeji přes internet. „Než se něco takového spustí, zabere to alespoň čtvrt roku. Navíc na e-shopu se dá slušně vydělat jen s velkými investicemi. Aby si tam malý živnostník jen tak nahrál zboží a obratem všechno prodal, to je utopie,“ nedělá si plané naděje.

Život bez prodejů na internetu už si jen těžko umí představit Pavel Baběrád z brněnského Baboš Sportu. „99% mého prodeje je e-shop. Mě by zruinovalo, kdyby přestala dodávat pošta. To by teprve byla cesta do pekel,“ nastiňuje nejčernější scénář, ke kterému se naštěstí během psaní textu neschylovalo. I tak si bývalý špičkový vytrvalec nedělá iluze, že by po odeznění krize bylo vše jako před ní. „Dotkne se to všech, co si budeme povídat. Podepíše se to na výkonech běžců, a to ani nemluvím o reprezentantech. Lidi sice pořád běhají, ale není to priorita, ta je najednou úplně jinde,“ říká.

Podle Baběráda budou právě koníčky jednou z prvních věcí, na které lidé sáhnou, když budou muset osekat výdaje. „Spousta lidí přijde o práci nebo o část příjmů, a kde ušetříte? Nejčastěji na volnočasových aktivitách,“ říká prodejce a upozorňuje na další problém: „Jedna věc jsme my jako prodejci, ale druhá, co to udělá s distributory. Velkoodběratelé teď mohou mít plné sklady a najednou od nich zboží nikdo nebude chtít.“

Vše tak najednou připomíná začarovaný kruh: když malý prodejce neprodá zboží, nebude mít z čeho zaplatit distributorovi, ten poté bude mít problém splatit zase svoje závazky. Jakmile se zastaví jediný dílek tohoto běžeckého potravního řetězce, nastane velký průšvih. Jak tomu zabránit? Nakupovat! Nezastavovat spotřebu, a to nejenom ve sportovním odvětví, ale v jakékoliv jiné branži.

Nouzový stav kromě zavřených prodejen zapříčinil také zrušení prakticky všech jarních závodů. A také na to dojíždějí internetové běžecké speciálky. „Lidi si kupují boty, protože potřebují v něčem běžet maraton. Když se těšíte na závod, který máte zaplacený, jedete na něj klidně do zahraničí, tak chcete být dobře vybavení. A to teď všechno pominulo. Takhle mi teď zákazník vracel hodinky za 17 tisíc, protože je teď prostě nepotřebuje,“ konstatuje René Bruk z Běhshop.cz a jedním dechem upozorňuje, že speciálky nespasí ani konec krize. „Lidi se do obchodů nevrátí hned, jak všechno pomine. Tyhle věci vždy chvíli trvají, mají zpoždění.“ Podle něj naprosto reálně hrozí, že si lidé v rámci úspor odpustí boty od odborníků za tři tisíce, ale raději sáhnou po těch z obchodních řetězců, které vyjdou na pár stovek.

Bruk musel zavřít kamenný obchod, v omezeném provozu mu funguje e-shop a spoléhá na kompenzace ze strany státu. Ten by měl živnostníkům proplatit výdaje na náhrady mezd a platů pracovníků v nařízené karanténě s tím, že z mezd uhradí 80 procent. „Kdybych to tu teoreticky celé zavřel, budu tratit na nájmu a dvacet procent na člověka. Jestli by mě to položilo, to těžko říct,“ nechce Bruk domýšlet.

Hned sedm velkých prodejen musel dočasně uzavřít Triexpert. Omezení se dotkla i jejich běžecký tréninků a plánovaných kempů, e-shop však rovněž běží dál. „Máme všechno zboží skladem, a proto expedujeme objednávky okamžitě,“ říká Lena Hamrlová z Triexpertu. Firma podle ní má na skladě více než osm tisíc produktů, na krizi zareagovala slevovými akcemi a prodloužila lhůtu na vrácení zboží na 30 dní.

Triexpert vše pocítil v oblasti přijímání reklamací, které se oproti normálním časům poněkud protáhly. „Tato situace může běžecké speciálky položit, ale věřím, že běžkyně a běžci svoje oblíbené prodejny padnout nenechají. Běh je sportem, kde budujete kondici a vytrvalost, a platí to i pro byznys – my budovali roky dobrou kondici a nechybí nám vytrvalost, takže se nevzdáme,“ ukazuje Hamrlová odhodlání, které se nejen v běžecké branži bude v následujících měsících hodit úplně každému. A jak říká staré známé pořekadlo, naděje umírá poslední!

Pomozte své prodejně

  • Zkuste na čas přesměrovat nákupy ze zahraničních e-shopů domů, jednak tím pomůžete kamarádům, jednak doručení ze zahraničí může za stávající situace trvat i týdny.
  • I malý nákup se počítá, malý prodejce bude vděčný i za vaši prostou návštěvu a povzbuzení. Vrátí vám to časem s úroky!
  • Netlačte prodejce k dalším a dalším slevám, už nyní jsou ekonomicky na hraně. Namísto slev využijte jejich rad a tipů pro běhání!
  • Prodavač může být současně i majitelem prodejny a čelí stresu, že se mu podnikání položí. Mějte trpělivost, když zrovna nebude supernaladěný.
  • Co kamenné prodejny opravdu nesnášejí, je bezohlednost chytráků, kteří si hodinu zkoušejí boty, pak nic nekoupí a doma je pořídí přes e-shop o stovku levněji.
  • Reklamujte opravdu jen zásadní vady na materiálu. Drtivá většina reklamací bot bývá bezdůvodná, ale prodejce je pod tlakem zákona a musí vyhovět.
  • Poraďte svým známým, kde si mají nakoupit, když začínají běhat. Osobní doporučení je klíčovou formou propagace a pomoci.

Pohled autora

Plány na odlehčenou rubriku mapující běžecké speciálky vzaly hodně rychle za své, hned ve druhém díle nás okolnosti donutily zvážnět. Koronavir zrušil závody, znemožňuje plnohodnotný trénink a většině z nás (minimálně mně určitě) sebral velký kus motivace. Jenomže se nesmíme nechat udolat. Vyběhněte, užijte si pohyb, dokud to jde. A hlavně nakupujte. Kupte si cédéčko té nejlepší kapely, pořiďte si knížku z malého vydavatelství, nechte si v nejmilejší hospůdce natočit pivo do petky. A v běžecké speciálce se nebojte pořídit nové boty, tričko nebo klidně jen potítko. I pár korun může pomoci. A až se budeme moci bez omezení zase potkávat na cyklostezkách a atletických oválech, běžecké sudičky nám to určitě přičtou k dobru!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Táda muž 26.03.2020 09:00:05

Ani běžecký svět koronaviru neutekl, ostatně by neměl šanci ani s formou Mo Faraha. Zákeřný vir ruší závody, závodníky poutá k pásům a nešetří ani běžecké speciálky. Řada sportovních obchodů bude mít kvůli pandemii koronaviru existenciální potíže a některé z nich krize dokonce položí.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.