Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Věřím, že závody uskutečníme a situace se vrátí do normálu

ROZHOVOR: Věřím, že závody uskutečníme a situace se vrátí do normálu
foto: Černá hora SkyRace

Radek Narovec | 24.04.2020 | přečteno: 3562×

Je na čase znovu obout boty a chystat se na závody, říká pořadatel Prague Park Race a dalších menších a středně velkých běhů v přírodě Roman Skalský. Už na červen se chystá běh v Divoké Šárce se záložní variantou intervalového startu, akce na konci prázdnin a na podzim by se podle něj již měly uskutečnit běžným způsobem.

Na rozdíl od jiných, kteří své akce ruší nebo posouvají, potvrzujete konání zářijové Černé hory SkyRace i dřívějších běhů. Jste tedy optimisty, co se týče uvolnění embarga na běžecké závody?

“Datum závodu Černá hora SkyRace je 5. září a myslíme si, že pokud nepřijde další vlna epidemie, bude už v tomto období spousta věcí v normálu. Už nyní se určitá opatření uvolňují a další budou následovat. Předběžně se počítá s hromadnými akcemi do určitého počtu lidí (50–100?), to vše se ale může ještě změnit – doufejme pro venkovní akce – k lepšímu. Možná bude stále platit omezení pro velké městské akce, jak nedávno rozhodli v sousedním Německu, kde do konce října zakázali akce nad 5000 účastníků.”


Kolik je kapacita závodu a jak budete řešit případné limity pro počet účastníků?

“V hlavním závodě je po dohodě s KRNAPem omezení na 250 běžců. Předpokládáme, že v září už budou možné akce například do 500 lidí, ale pokud by se stalo, že i tento počet startujících by byl v rozporu s aktuálním případným omezením, jsme připraveni závod startovat intervalově nebo po vlnách. Tento systém chceme ostatně vyzkoušet už na závodě Mizuno Prague Park Race v Šárce 20. června, kdy by startující startovali po dvojicích a rozestup nastavíme podle aktuální situace v červnu. Jsme tím schopni regulovat počet lidí jak na startu, tak při registraci.”
    

Budou oddělení běžci a jejich doprovod i před a po startu?

“Pevně doufáme, že v září už budou povoleny sportovní akce například do 500 lidí a nebude potřeba k tomuto opatření přistupovat. Kdyby ale přece jen, tak bychom samozřejmě udělali vše, abychom vyhověli nařízení. Na tak dlouhém závodě se běžecké pole roztáhne natolik, že běžci se pohybují na trati jednotlivě a do cíle dobíhají s velkým rozestupem. V cíli by pak bylo hodně času vše uhlídat.” 

Poběží se s rouškami?

“Samotný závod určitě ne, běžci mezi sebou budou mít velký rozestupy, proto to nebude třeba. Pokud by muselo být nějaké omezení, tak jedině při rozcvičení v zázemí. To by navíc muselo platit nosit roušky po celé prázdniny i venku, což vidím jako nereálné a dle mého názoru i neodůvodnitel­né.”


Jakou část pole loni tvořili zahraniční běžci, kteří se letos asi na startu nebudou moci objevit?

“Jednalo se pouze o pár lidí z Polska a Německa, pro které to třeba už září také nebude problém, když už teď se pomalu otevírají hranice a mluví se už o dovolené v zahraničí. Pokud to bude možné, rádi bychom na závod víc cizinců přilákali, nejen pro zvýšení konkurence, ale i protože například v Polsku jsou horské závody velmi populární.”


Nahrává vám, že závod pořádáte v horách. Myslíš si, že se letos bude běhat ve městech?

“Věřím, že s naší koncepcí závodů, které jsou menší a v přírodě, určitou výhodu máme. Myslím si, že nejdřív se budou konat menší akce mimo města, kde se běžci spíš rozptýlí. Také záleží na tom, zda opadne panika z „nájezdníků“, kteří by nakazili místní obyvatele, takže možná i ze začátku budou mít menší akce problémy s povolením od obcí, kde by se závodníci koncentrovali na jednom místě, např. v zástavbě. Co se týče velkých městských závodů, tam je velký otazník. Myslím si, že ani po prázdninách nebude možné uskutečnit velký závod v centru města. Až se situace uvolní, předpokládám, že bude velký hlad po závodech, a vzhledem k tomu, že masové akce kolem 3000 – 5000 běžců nebudou zřejmě reálné, budou v kurzu závody menšího typu. Co však přesně bude, nikdo neví – epidemie může buď vyšumět do ztracena, přijít nová vlna nebo se najde lék.”


Připomeň prosím, o čem Černá hora bude. Jaké jsou letos trasy, jak se budou lišit od těch loňských?

“Jedná se o horský závod z Janských Lázní v Krkonoších s parametry SkyRace, konkrétně se letos poběží 30 kilometrů s 1800 metrů stoupáním. Stejně jako loni nabízíme i kratší SkyRun s parametry 12 km/700 m. Závodníky čekají nádherné výhledy na obě strany Krkonoš, technická stoupání i klesání a běh jedinečnou horskou přírodou, kdy se téměř polovina závodu odehrává nad 1000 metrů nad mořem. Oproti loňsku musíme z důvodu ochrany přírody oželet několik krásných pasáží po bývalých horských chodníčcích, na druhou stranu bude závod rychlejší a tedy i přístupnější širšímu poli běžců. Honza Mrázek, který se mnou trasu vybíral, už ji minulý týden proběhl a doladil, můžete se podívat na jeho záznam na Stravě.”
 


Jak jste vy, pořadatelé, zaskočeni současnými omezeními? Uskuteční se jiné vaše naplánované akce?

“Zaskočeni jsou všichni. Všichni bedlivě sledují situaci a doufají, že se co nejdříve vše vrátí k normálu. Nejde jen o těžkou pozici pořadatelů, ale i dalších firem, které se zprostředkovaně podílejí na akci – namátkou tiskárna, časomíra, stánkaři a další. My jsme stejně jako další pořadatelé byli nuceni pár akcí přesunout na pozdější termíny, ale zatím doufáme, že závody uskutečníme, protože pořádáme závody vesměs do 500 lidí. Zatím vyčkáváme se závodem v Průhonickém parku, závod v Divoké Šárce chceme uspořádat i díky intervalovému startu a ostatní závody na podzim (Černá hora 5.9., Hruboskalský půlmaraton 19.9., Konopiště 10.10. a Prokopské údolí 24.10.) už doufejme proběhnou normálně. Poslední zprávy o uvolňováním restrikcí dávají pořadatelům menších akcí dost optimismu. Snažíme se ale i z této těžké situace vytěžit nějaká pozitiva – máme teď víc času vyladit přípravu, proběhat trasy a uvažovat o zlepšeních nebo změnách na našich závodech.”
  

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 24.04.2020 09:50:20

Je na čase znovu obout boty a chystat se na závody, říká pořadatel Prague Park Race a dalších menších a středně velkých běhů v přírodě Roman Skalský. Už na červen se chystá běh v Divoké Šárce se záložní variantou intervalového startu, akce na konci prázdnin a na podzim by se podle něj již měly uskutečnit běžným způsobem.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.