Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Světový rekord na Letné! Keňanka Jepchirchirová oslnila sólo závodem

Světový rekord na Letné! Keňanka Jepchirchirová oslnila sólo závodem
foto: RunCzech

Radek Narovec | 05.09.2020 | přečteno: 2561×

Vydržela běžet nasazené tempo jen 20 minut, pak za to drobounká Keňanka Peres Jepchirchirová vzala a osamoceně kroužila na liduprázdné Letné pro nový světový rekord v ryze ženském půlmaratonu 1:05:34. „Věřila jsem si na lepší čas, ale i tak jsem šťastná, že se rekord povedl,“ radovala se v cíli 43 kg vážící rodačka z městečka Turbo na keňsko-ugandské hranici.

Kdo čekal, že se v Praze bude odehrávat „počítačová“ simulace běhu na světové rekordy, musel být překvapen po pár minutách. Ze dvou vodiček odpadla záhy první, ta druhá sice chvíli diktovala tempo, ale to pro změnu nesedělo pozdější vítězce. 26letá běžkyně, zlatá z MS v půlmaratonu 2016, si řekla, že běžet jen na „slabší“ světový rekord v ryze ženském závodě nestojí za to a odskočila ostatním o stovky metrů.

Zatímco na startu bylo ještě mírné šero, ve druhé půlce závodu se již závodnice topili ve slunci, přesto však panovaly skvělé podmínky – zhruba 16 stupňů Celsia a bezvětří.

16 okruhů na bohužel lidmi opuštěné Letné vydržela Jepchirchirová běžet v tempu lehoučce nad 3 minuty na kilometr. I když v jednu chvíli začala vadnout a bylo jasné, že „absolutní“ svěťák 1:04:31 Etiopanky Ababel Yeshaneh Birhane z února odolá, půvabná běžkyně to nezabalila a výsledkem je čas, který dosud žena bez mužské podpory v závodě nezaběhla.

V Praze se v sobotu ráno překvapení zrodilo i na dalších příčkách: pro stříbro si po fantastickém výkonu doběhla vodička Brenda Jepleting (1:07:07). „Měla jsem vodit až na desátý kilometr, ale Peres potřebovala jít své tempo. Já naštěstí měla dost sil, abych doběhla druhá,“ radovala se vodička. Na třetím místě s rukama nad hlavou finišovala Dorcas Kimeli (1:07:14). „Můj trénink nebyl ideální a začátek závodu byl vážně rychlý, o to jsem raději, jak jsem zvládla závěr,“ uvedla.

Muži odstartovali v osm hodin. Početnější pole se však pohromadě moc dlouho nedrželo. Keňan Kibiwott Kandie, který v únoru zaběhl ve Spojených arabských emirátech 58:58, nastoupil na desátém kilometru a podobně jako jeho krajanka běžel zcela sám. „Já prostě běh miluju a pandemie a s ní spojená omezení jsou pro mne strašně nepříjemnou překážkou,“ řekl pak v cíli. A jeho radost z běhu jej poháněla po celý zbytek sobotního speciálního závodu. Nakonec z toho bylo 58:37, šestý nejrychlejší půlmaratonský čas světové historie a letošní světové maximum.

Druhé místo na letenském oválu uchvátil Philemon Kiplimo (59:56). „Dnes to nebyl můj den, ale já se vrátím,“ slíbil Keňan. Třetí doběhl Benson Kipruto (1:00:06) „Byla to dobrá závodní podívaná,“ pochvaloval si.

S využitím tiskové zprávy RunCzech

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 05.09.2020 07:41:04

Vydržela běžet nasazené tempo jen 20 minut, pak za to drobounká Keňanka Peres Jepchirchová vzala a osamoceně kroužila na liduprázdné Letné pro nový světový rekord v ryze ženském půlmaratonu 1:05:34. „Věřila jsem si na lepší čas, ale i tak jsem šťastná, že se rekord povedl,“ radovala se v cíli 43 kg vážící rodačka z městečka Turbo na keňsko-ugandské hranici.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.