Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Adventní běhání? Skupina, v níž nikdy nikdo nikomu neuteče

Adventní běhání? Skupina, v níž nikdy nikdo nikomu neuteče
foto: Adventní běhání

Barbora Soukupová | 27.11.2020 | přečteno: 3712×

Středa 6:45 ráno, nezáleží na měsíci či ročním období. Parta běžců vybíhá na tradiční běh na snídani. Nápis Adventní běhání na zádech klame a leckdo si je splete s nějakou církví. Tohle je ale parta nadšenců s pozitivním přístupem k životu i běhání. Základní pravidlo zní: nikdy nikomu neutečeme.

Celý příběh začal nevinně. V roce 2015 založila Babeta Schneiderová facebookovou skupinu pro pár svých přátel a přinesla tradici pravidelného prosincového běhání z Anglie do Čech. Pravidlo výzvy je jednoduché: od 1. do 25. prosince každý den alespoň 30 minut běhu. Počítá se i ten indiánský, tedy běh prokládaný chůzí.

“Když jsem se vracela domů po deseti letech v zahraničí, přála jsem si být členem nějaké běžecké skupiny. Takové, jakou jsem znala z Anglie: Kde bylo úplně jedno, jestli máte maraton za 2:30 nebo za 5:30 a jestli běháte ve značkovém tričku nebo tom po dědovi. Takovou, kde vítězem byl každý, kdo se zvednul z gauče. V roce 2015 jsem žádnou takovou skupinu v Čechách nenašla. Tak jsem si jí založila,” říká Babeta.

Úspěšná manažerka a zkušená běžkyně má velký dar motivovat lidi kolem sebe být lepší a nadchnout je pro dobrou věc. Sama má za sebou několik maratonů v různých koutech světa od New Yorku až po legendární a ne tak na výkon orientovaný maraton v Médocu, kde se na občerstvovačkách podává víno. Aktuálně se rozběhává a dostává zpátky do formy po porodu syna Kvida.

Protože je Babeta skvělou motivátorkou, uspořádala rovnou několik společných běhů – středeční běh na snídani, běh ke stromečkům na svařák, běh na pivo. Z prvního ročníku se zachovala tradice středečních běhů na snídani, které fungují v Praze celoročně.

Skupina žije po celé České republice i v zahraničí a všichni si na Facebooku reportují, kdo kde běžel na snídani a co si dal po běhu dobrého. Vznikají i místní skupinky, které se setkávají v různých koutech republiky a světa, na svém “kontě” má Babeta i běžeckou svatbu.

Její parta se postupně z 20 přátel rozrostla na aktuálních více než 2 600 členů, zejména když v roce 2018 přišel nápad na charitativní rozměr běhání.

“Běhají s námi běžci, pro které je tempo 3:30 „normálka“, a lidi, co se radují, když se jim podaří běh pod 7:30 na kilák. Všichni se navzájem respektujeme a oslavujeme společně naše úspěchy a úsilí. Když nás bylo ve skupině něco přes tisíc, tak jsem si říkala, že by to chtělo, abychom to společné nadšení využili pro nějakou dobrou věc,” vysvětluje.

S podporou firemních i soukromých dárců a provozováním adventního e-shopu se v uplynulých dvou ročnících podařilo realizovat pomoc osmi malým hrdinům s nelehkým osudem. V loňském roce se takto “vyběhalo” 392 836 Kč, za které rodiny podporovaných dětí pořídily nový vozík, potřebné rehabilitační pomůcky a speciální neuro-rehabilitace neproplácené pojišťovnou pro čtyři malé človíčky, se kterými se osud zrovna nemazlil.

Adventní běhání je tak trochu jiná běžecká skupina. Základem je vlídný a přátelský přístup ke všem členům, vzájemná podpora a pozitivní nálada. S „advenťáky“ běhají i ostřílení borci se skvělými maratonskými osobáky, účastí na Pražské stovce, LH24 a dalších. Skupinové běhy jsou vždy extrémně na pohodu a i tito borci ctí nepsané pravidlo, že “nikdy nikomu neutečeme”. Prostě nikdo se nepozastavuje nad pomalým tempem.

Středeční 9,5 km dlouhá trasa běhu na snídani se skoro nikdy nemění, má i svoje pravidla pro pauzičky a fotomísta, stejně jako kratší variantu pro ty, kteří se třeba vrací po zranění, těhotenství nebo s během právě začínají. Aktuálně, kvůli covidu, jsou poprvé za dobu existence středeční běhy virtuální pro celou skupinu a už teď se všichni běžci těší, až budou moct zase vyběhnout společně.

Rok 2020 bude již šestým adventem ve znamení běhu pro Babetu a celou skupinu Adventní běhání. Ještě není jisté, jestli budou běhat po dvojicích, nebo dojde i na tradiční společné výběhy. Dodržováním platných pravidel se snaží jít příkladem, takže v plánu jsou různé varianty. Už třetí rok ale budou všichni svým běháním opět pomáhat.

“Každý náš kilometr se promění v korunky, které pomohou těm, kteří to v životě nemají vůbec jednoduché. Fundraising v době covidové je téma samo pro sebe, a tak, jako v posledních letech, i letos budu provozovat adventní e-shop (nejen s běžeckými věcmi), kde minimálně 50 Kč z každé prodané věci půjde na pomoc našim malým hrdinům. A po skončení naší výzvy 25. prosince budu vyzývat všechny běžce, aby si své kilometry i zaplatili. Já vždycky říkám, že „všechno v životě je o lidech“. Adventní běhání je skupinou neskutečných lidí a já jsem vděčná a pyšná za to, jak perfektní pozitivní komunitu, kde je každý vítaný, se nám daří společně vytvářet,” říká Babeta.

Cílem letošního adventu je vyběhat třináctileté Lindě nový invalidní vozík s elektrickým pohonem spolu s nutnými základními rehabilitačními a terapeutickými pomůckami. Sedmiletému Kubíkovi a dvouleté Madlence pak chtějí běžci zaplatit rok speciálních neurorehabilitací, díky kterým děti mohou dělat malé, ale velmi důležité pokroky. Například Kubík, kterému lékaři na začátku řekli, že nikdy nebude chodit nyní sám ujde kilometr a půl, i díky mamince, která s ním denně cvičí.

Součástí adventního běhání je i v dnešní době velmi populární virtuální výzva, která do loňského roku probíhala na platformě Endomondo. Ta ale letos končí, nově tedy budou všichni účastníci sdílet svoje kilometry prostřednictvím účtu na Stravě. Pro zajímavost – v roce 2019 se do virtuální výzvy zapojilo 1 276 běžců a naběhali 92 571 km.

Jestli hledáte tu správnou motivaci, jak začít s objemovou přípravou nebo v zimě nepřestat běhat a ještě každým svým během pomoct dobré věci, tak si najděte na Facebooku skupinu Adventní běhání a požádejte o přijetí. V téhle skupině vám bude určitě dobře.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

barborkas žena 27.11.2020 15:16:27

Středa 6:45 ráno, nezáleží na měsíci či ročním období. Parta běžců vybíhá na tradiční běh na snídani. Nápis Adventní běhání na zádech klame a leckdo si je splete s nějakou církví. Tohle je ale parta nadšenců s pozitivním přístupem k životu i běhání. Základní pravidlo zní: nikdy nikomu neutečeme.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.