Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mám chuť makat, kouč mne drží zkrátka, hlásí z Keni Marcela Joglová

Mám chuť makat, kouč mne drží zkrátka, hlásí z Keni Marcela Joglová
foto: archiv Marcely Joglové

Zuzana Kotěšovcová | 01.03.2021 | přečteno: 7124×

Hodně rušný podzim prožila loni Marcela Joglová. Nálada pod psa, rozpačité výsledky a následná změna trenéra. Počátkem prosince si sice vylepšila osobák na maratonu, ale závěr závodu ve Valencii ukázal, že síly na zdolání olympijského limitu tehdy ještě nebyly. Marcela se o Tokio pokusí znovu v dubnu na speciálním závodu v Hamburku. „Každý den tu potkávám běžce se stejným cílem – startovat v Tokiu,“ hlásí z keňského Itenu, kde jsme ji zastihli s našimi otázkami.

V prosinci jsi srdnatě bojovala ve Španělsku, byl z toho osobák, ale na limit to nestačilo. Jak vypadlo následné období?

“Po závodě ve Valencii jsem měla dost času si odpočinout, navíc jsem začala spolupracovat s jiným trenérem, který jde na trénink opatrněji, krok po kroku, což je pro mě velká změna, ale důvěřuji mu a cítím se dobře. Zatím necítím žádný tlak, z velké části je to i tím, že jsem daleko od zpráv, že jsem v prostředí stvořeném pro trénink a nic jiného neřeším. Proto sem také jezdím.”

V jaké fázi se nachází tvoje příprava? Momentálně jsi na osm týdnů v Keni, podobně jako loni…

“Jsem symbolicky 42 dní od závodu a nacházím se v pozici, kdy jsem odpočatá a plná energie do přípravy, mám chuť makat. Keňa je stvořena pro trénink, je tady příjemné prostředí – teplo, vysoká nadmořská výška, klid na trénink i na odpočinek, jídlo… Potkávám každý den lidi, závodníky, kteří mají stejné cíle, jako já: běhat a makat na sobě tak, aby právě oni mohli startovat v Tokiu.”

Od Vánoc trénuješ s pražským koučem Honzou Pernicou, jaké byly jeho první rady?

“Přibližnou kilometráž plánuje on, ovšem mám tam jistou benevolenci. Na nějakou kilometráž už jsem zvyklá, takže jsem většinou v těch plusových hodnotách, ale vše diskutujeme, abych nenarušila plán. Bývám trochu netrpělivá, takže se mě snaží držet zkrátka. Nejprve se řádně aklimatizovat a postupně půjdeme do kvality. Miluji ty stavy po kvalitním tréninku!”

Jak se ti daří udržet motivaci v době bez závodů a za vzrušených debat o protivirových opatřeních?

“V Keni se covid tolik neřeší… A právě od těch všech zpráv jsem utekla do Afriky. Samozřejmě trochu v obraze chci být, ale že bych vyhledávala denně zprávy, to určitě ne. Mám potvrzený start v Hamburku, pro elitu, a tak motivaci vůbec neřeším. Plán mám do Hamburku jasný – kvalitně se na závod připravit. Ten samotný proces, jak se přibližujete k cíli, mě baví, takže vlastně v pohodě. (úsměv)”

V Hamburku bude k vidění opravdová elita, jak ses dostala do startovního pole?

“Díky manažerovi se mi tam i přes nabité startovní pole podařilo dostat, takže jsem panu Juckovi velmi vděčná. Trošku už se komplikují zpáteční letenky, a tak to vypadá, že poletím z Itenu rovnou do Hamburku. To je ještě v řešení, co bude nejvhodnější.”

Máš pro jistotu i nějaký záložní plán? Hovoří se o květnové Praze…

“Bylo by nejlepší říct, že záložní plán vůbec neřeším, ale samozřejmě se může stát cokoliv. Nicméně další starty jsou ještě s otazníkem, a tak nejsem schopna stoprocentně říct. Soustředím se na Hamburk a splnění limitu tam.”

Jak se cítíš? Jsi na tom dobře?

“Za poslední dva roky tréninku jsem se přesvědčila, že to reálné rozhodně je, ale na to, aby to člověk skutečně cítil, že by napsal: Jooo, to dám, musí mít odběhané nějaké kvalitní tréninky, které mu dodají sebevědomí. Já mám za sebou teprve první skutečně kvalitní týden, protože zhruba 14 dní trvala aklimatizace. V následujících čtyřech týdnech nasbírám snad dostatek sebevědomí – ruku v ruce s kvalitními kilometry –, a pak to hodlám prodat. (úsměv) Jestli nám i podmínky budou přát, to už v naší moci není.”

Obrátili jsme se i na nového trenéra Marcely. Jan Pernica (www.beh-trenink.cz) je aktuálně jedním z nejuznávanějších českých koučů na střední a dlouhé tratě. Svou přípravu s ním konzultuje třeba i Vít Pavlišta.

Co jsi zvažoval, než jsi řekl ano Marcele ohledně jejího trénování?

„Marcele jsem řekl, že by si zasloužila trenéra, který by jí byl schopen dát tolik, co do toho dává sama. Tedy někoho, kdo se může tréninku věnovat na 100 % a kdo jí bude na blízku, když bude potřeba. Měl by to být někdo, kdo má zkušenost s maratonem a je zároveň profesionál, aby s ní mohl být na soustředění a tréninku. Bohužel jsme došli k závěru, že u nás příliš na výběr nemá. (smích) Já sice do tréninku vkládám maximum možného, ale to prostě někdy nestačí a mám své limity v času, který tréninkem mohu trávit. Těžiště mojí práce, kterou se živím, leží jinde. Ale na druhou stranu má Marcela velkou oporu ve svém příteli Filipovi, který často přejímá trenérskou úlohu psychologa, poradce a toho, kdo je vždy nápomocen. Bez něj bych si do této spolupráce netroufl jít nebo bych v ní neměl takovou důvěru.“

V jakém stavu se nacházela – psychicky i fyzicky – po prosincovém maratonu? Co bylo zapotřebí udělat první?

„Myslím, že takový výsledek, který ukázala ve Valencii, hodně potřebovala, aby si zase začala věřit. Ostatně já jsem od ní také očekával daleko lepší výkony v předchozích závodech, pokud chtěla reálně uvažovat o olympijském limitu. Měl jsem možnost s Mácou mluvit během MS v půlmaratonu Gdyni a pak ve Valencii, takže mám srovnání. Byly to dvě rozdílné závodnice! Fyzicky byly obě Marcely připraveny skvěle, ale psychicky byla ta Marcela z Valencie o kus dál. Šťastnější a spokojenější, protože v soustředění před Valencií našla pohodu a klid, který potřebovala. Pochopil jsem, že Marcela nepotřebuje trenéra, který ji vede za ruku. Ostatně to by ani nemohla trénovat pode mnou! (smích) Ale spíše někoho, kdo bude partnerem, který dá i na její názor. Na tom je moje trénování založeno. Plán netvořím jen já, ale spolutvůrcem je i atlet. Hraje v tom roli více faktorů, ale o správnosti dané cesty musíme být přesvědčení oba. Jinak nemá spolupráce význam.“

Co jsi tedy poradil jako první, když jste si plácli?

„Jako první jsem Marcelu musel nechat odpočinout. Měla v nohách náročný maraton a obecně celá sezona pro ni byla psychicky hodně náročná. Fyzicky by se do toho dostala poměrně rychle. Ale potřeboval jsem, aby odjela do Keni nabitá a s chutí do těžké práce. Takže jsem ji vlastně zhruba dva měsíce jen brzdil. (úsměv) Psychicky jsem nic řešit nemusel, Marcela přišla skvěle motivovaná a s důvěrou, kterou jsme snad ještě v průběhu dalšího tréninku dobudovali. Třebaže to možná bylo obtížné, když jsem jí říkal, že k rychlému času dojde pomalými tempy v úvodu tréninku.“

Marcela asi nebude mít v Německu žádného vodiče – je to minus?

„Já to nevnímám jako minus. Spíše to byl ve Valencii benefit, z kterého tam vytěžila. David Vaš tam běžel skvěle a velmi jí pomohl. Předpokládám však, že v Hamburku bude oficiální vodič, protože více děvčat bude mířit na olympijský limit. A prostě Máca musí stát na startu tak připravena, aby to zaběhla i bez osobního vodiče. Když si bude myslet, že je to její minus, tak to její minus opravdu bude.“

Jak reálné je podle tebe čekat splnění limitu? Má Marcela ještě prostor pro zlepšení?

„Pokud bych se domníval, že to není reálné, Marcele bych to řekl. Rozhodně nehodlám vyjadřovat v procentech nějakou pravděpodobnost. Vím, že to pro Marcelu bude výkon na hraně jejích možností. Ale měl jsem příležitost se párkrát přesvědčit, že to je přesně to, co ona umí. Je to však maraton, tam se neodpouští chyby. Takže musí vše sednout na 100 %. Víra, pokora a láska. To jsou tři věci, které chci, aby si s sebou moji běžci v tréninku i závodě nesli. Věřit ve své síly, mít pokoru před soupeři a velkým výkonem a mít rádi to, co dělají. Když to Máca přijme za své, neprohraje. Minimálně ne v mých očích.“

Komentáře (Celkem 31)

Nalezené položky: 32 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední

Radek Narovec muž 01.03.2021 19:37:53

Hodně rušný podzim prožila loni Marcela Joglová. Nálada pod psa, rozpačité výsledky a následná změna trenéra. Počátkem prosince si sice vylepšila osobák na maratonu, ale závěr závodu ve Valencii ukázal, že síly na zdolání olympijského limitu tehdy ještě nebyly. Marcela se o Tokio pokusí znovu v dubnu na speciálním závodu v Hamburku. „Každý den tu potkávám běžce se stejným cílem – startovat v Tokiu,“ hlásí z keňského Itenu, kde jsme ji zastihli s našimi otázkami.
Odkaz na článek

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 01.03.2021 21:21:57

Pěkný a zajímavý rozhovor, zvláště pak s trenérem. Díky. Jsem moc zvědavá, co dvojice Joglová-Pernica ještě ukáže.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Sloviensko

rudo muž 02.03.2021 09:00:57

moj nazor:

nepobezi v Tokiu 2021 OH maraton

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Desert muž 02.03.2021 09:17:45

" mama mi rikala"

" kdyz chces vyhrat, musis byt pripraven to pole tahnout" :-)

dve minuty za ctyri mesice je temer nemozne, presto drzim palce :-P

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:11 (2006)
maraton: 2:42:13 (2006)

Ondriško muž 02.03.2021 11:45:56

Ešte tak poznať počet dopingových kontrol za posledné mesiace,a zvlášť tých neohlasenych, aby sme boli viac v obraze.

avatar

Sloviensko

rudo muž 02.03.2021 20:58:44

>> Ondriško, 02. 03. 2021 11:45:56

nula cela nula nist

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:11 (2006)
maraton: 2:42:13 (2006)

Ondriško muž 03.03.2021 11:39:34

>> rudo, 02. 03. 2021 20:58:44

Veď to mi je jasné.Je to riadna fraška s testovaním. Veď ak ani finalisti OH či MS nie sú v RTP,a teda nemajú mimosutazne kontroly, čo potom takí kandidáti ucasti- tam o neohlasenych kontrolách ani nechyrovať.

Podľa mňa by pri vrcholových športovcov malo byť verejne dostupné počet a druh dopingových kontrol.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 03.03.2021 15:47:11

>> Ondriško, 03. 03. 2021 11:39:34

Berme to ako provizorium s hviezdickou u kazdeho vykonu v r. 2020 a aj 2021. Ci uz z hladiska dopingovych (ne)kontrol, pouzitej obuvi, pomocnom tahacstve svetlami, atd.

WA napokon pochopi, ze nemozno donekonecna tvrdit, ze cas xx:xx uz nie je to, co byval a pridajme si tak xx, aby sme mali predstavu, aku ma hodnotu. Mali sme to v plavani a vieme, ako to dopadlo. Napodobne to bude aj v atletike. Davam bolsevikovi rok, maximalne dva, alebo tento sport zakape do desiatich :-D

P.S.: posledny maraton Lake Biwa nam ukazal, ako sa na sucasne vykony treba pozerat. Japonci sice maju poslednych 30 rokov extremnu hlbku elitneho pola, ale v podstate si mozme univerzalne pridat 2–3min ku kazdemu vykonu a budeme tam, kde pred 5timi rokmi.

avatar

Desert muž 03.03.2021 21:43:22

>> Mato, 03. 03. 2021 15:47:11

s temi japonci je to zpetne nekolik let, od nejakych oh, kde bezela japonka na hornet jujce, hlavne o AA, ono to staci,kdyz na startu mas dostatek AA a nespalujes vlastni, u nas pro M, treba bcaa, carnitin atp. lepsi nez cukry, casem se organismus adaptuje a je konstantni ve vykonech 2/3 M+

nacpat se AA byl smysl superkompenzacni diety, nekdy staci kure zapite deckou carnitinu, ryze se k tomu taky hodi, :-P

ale pokud jsme v te keni, tak to bude ugali a nejake srh

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 04.03.2021 15:04:16

Přiznám se, mě jako člověka sledujícího ten obuvnický vývoj posledních let by zajímalo, proč Marcela běhá tréninky v On running, které už dnes snad také mají minimálně jeden model s karbonovou destičkou, ale na závody si bere ty zázračné boty Nike? Je to psychologické, nějaká domluva s ČAS (Nike je sponzor), nebo se jí prostě na závod zdají lepší? Pokud si dobře pamatuji z fotek, tak v Dauhá běžela ještě v botách On. Pak se dala k profíkům a při MS v půlmaratonu a teď ve Valencii, což bylo jaksi zaštítěné ČAS, běžela v botách Nike.

Tak dávám námět na otázku pro příští rozhovor.;-)

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:11 (2006)
maraton: 2:42:13 (2006)

Ondriško muž 09.03.2021 08:12:08

>> Mato, 03. 03. 2021 15:47:11

Tie svetlá by boli ešte najmenším problémom.

Nemal som na mysli minulý a tento rok, špecifické covidové obdobie.

Ale to, že síce pretekári majú na číslach ,,I run clean", čo je absurdné, lebo ako vieme že sú čistý, keď sa v prípravnom období kontroly nerobia ani u špičky nieto ešte u subelity, o ostatných vrcholových športovcoch ani nehovoriac.

A tak nie je problém sa niekam zašiť, a ,,budovať" formu.

avatar

Desert muž 09.03.2021 09:18:44

>> Ondriško, 09. 03. 2021 08:12:08

" ........ a co si predstavujete pod slovom absurdne" :-D

avatar

runner159 muž 09.03.2021 10:53:32

>> Skritek Hugo, 04. 03. 2021 15:04:16

Taky to nechápu moje zkušenost je že si člověk musí na ty karbonové modely zvyknout aby se jejich výhody naplno projevily určitě neni ideální je obout až na závod.

avatar

Brno

10 km: 0:33:55 (2009)
půlmaraton: 1:13:13 (2011)
maraton: 2:32:57 (2007)

tuta muž 09.03.2021 12:44:34

>> Skritek Hugo, 04. 03. 2021 15:04:16

Opravdu ma On karbonovy model? Podle mne to nebude lehke navrhnout, aby tam zustaly i ty „oblacky“ a pokud primarne necili na elitni zavodniky, tak se do vyvoje vrhl se zpozdenim. Pak by ty Vaporky davaly smysl, bez karbonu ani nikdo ze subelity v soucasne dobe zavod nepobezi.

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 09.03.2021 13:01:39

>> tuta, 09. 03. 2021 12:44:34

google a … Cloudboom

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 09.03.2021 13:12:43

>> jm1, 09. 03. 2021 13:01:39

Zrovna to kolegovi googlím a jm1 je, jako obvykle, nejrychlejší. :-D

>> runner159, 09. 03. 2021 10:53:32

Já to tu právě psala po Gdyni, kde běžela ten půlmaraton. Viděla jsem ji asi 4 dny před závodem trénovat na Ladronce. Při RK měla na nohou ON, na úseky přezula do Nike a vůbec se mi najednou technicky nelíbila, přišlo mi, že se v těch botách ztrácí, najednou tam nebyl odraz, švíh, nic. To byla poloviční běžkyně, co předtím.

Opravdu mě to zarazilo, nepřišlo mi to logické, prostě přemýšlím, zda to nemá při repre startu nějak ve smlouvě (všechny naše holky tam běžely v těch Nike). Když pak v Gdyni neběžela nic moc, samozřejmě pohledem ambicí směrem k OH, přemýšlela jsem, jak moc je to botou, kterou evidentně neměla zažitou. Valencie napovídá, že už je zažila.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Desert muž 09.03.2021 17:37:14

>> Skritek Hugo, 09. 03. 2021 13:12:43

jj. potrebovala by je zazit jeste alespon dvakrat, trikrat, at je ten vykon tak ok ;-)

jeste lepsi by bylo je vzit za domaci obuv

avatar

Brno

10 km: 0:33:55 (2009)
půlmaraton: 1:13:13 (2011)
maraton: 2:32:57 (2007)

tuta muž 11.03.2021 00:05:44

Aha, tak to nakonec nejak vymysleli, no otazka je, jestli to je pouzitelny, Vaporky jsou preci jen jistota.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 11.03.2021 08:54:40

>> tuta, 11. 03. 2021 00:05:44

Iste, ze to je pouzitelne. Nie kazdemu to vsak bude sediet, ostatne ako aj vaporfly, ci alphafly, metaracer, adizero pro, atd… Samotny napad zakomponovat pruzinu do topanky nie je chraneny, len jednotlive technicke riesenia, ako prekonat ciastkove technicke problemy.

Najvacsi problem vsak bol presvedcit WA, ze sa nejedna o nedovolenu pomoc. V momente ked si to Nike uplatil a pravidla usili na mieru ich poslednemu modelu, vrece sa roztrhlo a skoro vsetci vyrobcovia prisli so svojim modelom.

Otazka vsak vzdy bude stat, ako sa na taketo vykony pozerat v kontexte vykonov pred r. 2016 a ci vobec maju nejaku hodnotu. Cas ukaze…

avatar

Brno

10 km: 0:33:55 (2009)
půlmaraton: 1:13:13 (2011)
maraton: 2:32:57 (2007)

tuta muž 11.03.2021 11:27:11

>> Mato, 11. 03. 2021 08:54:40

Ja bych ty technicky detaily zase nepodcenoval, zase to neni o tom, ze tam proste nejak prdneme karbonovy plat (kdyz to kvuli patentum nemuzeme komplet obslehnout) a hotovo. Protoze pak taky muze byt vysledkem zavodka jako z pred ctyr lety, akorat s dvojnasobnou cenovkou. Jako Nike uz taky vymysli neprakticke kraviny, viz ty jejich Alphafly s Airem – tlumeni vzduchem je uz z principu nic moc, kdyz to dost ovlivnuje okolni teplota, nehlede na moznost propichnuti.

Zavodak ted stejne nema na vyber, i kdyz mu karbon moc nesedi, zhruba 2 minuty na maraton jen botama je brutalni rozdil.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 11.03.2021 14:08:05

>> tuta, 11. 03. 2021 11:27:11

Nosis drevo do lesa, kedze prave toto ma zivi. Jeden dobre nastaveny algoritmus (AI) a do 10min mas 35plus sposobov ako obist patentovy narok. Pes je zakopany v tom, aby to obidenie bolo este stale ekonomicky vyhodne a podstupene riziko pri potencialnom spore, za to stalo. Velke spolocnosti si mozu dovolit pri novej technologii hodit deku a zahltit urady stovkami podani PP s desiatkami narokov. To sa pokusilo aj Nike a konkurenciu na par rokov zdrzalo, ale uz je v mnohych pripadoch na podobnej urovni, ak nie este dalej (a to toho moc sami nenaskumali). Teraz je to uz viac o marketingu a o tom, kto si ulovi lepsie meno.

A on ten koncept asistencie pruziny pri behu nie je vobec, ale vobec novy. Dokonca ani ulozenia tych platov, ani pouzitia meterialu (karbon). Princip fungovania diskovych pruzin je znamy uz viac ako storocie a denne ho vyuzivame (dve podlozky, srob, matica). Material PU v medzipodosve je ina kava, ale ten nie je to, co meni vykon, len umoznuje umiestnenie hlavneho komponentu – pruziny. To, co ma Nike chranene patentami, nie je az tak prevratne a najma – nie je nevyhnutne na dosiahnutie efektu. Novy bol iba sposob upletenia bica z hovna = presvedcit WA, ze nejde o nedovolenu pomoc.

avatar

Desert muž 11.03.2021 14:14:39

>> Mato, 11. 03. 2021 14:08:05

a zapraskali??? :-P

avatar

Sloviensko

rudo muž 11.03.2021 14:19:09

rozne technologie pruzinovych topanok, obrazky

https://www.google.com/search?…

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 11.03.2021 14:25:15

>> Desert, 11. 03. 2021 14:14:39

No jasne. Praskaju az okenne tabule rincia. Nike spravili uzasny marketing a behom 2 a 1/2 roka zarobili na nie prevratnej technologii (v podstate „novy sposob pouzitia“, aj ked novy nie je) nasobne viac, ako vrazili do marketingu a aj vyskumu (ktory bol viac marketing, ako vyskum). Prevratne technicke riesenie = zmena pravidiel. Vyhoda = byt prvy a istu dobu jediny na trhu.

Stacilo „iba“ ziskat top meno, usporiadat saskaren sub2, nastavit premiovu cenu a tazku dostupnost produktu (vsetci to chcu, je toho malo a je to uzasne) a najma si na nejaky cas zabezpecit monopol. Nie 20 rokov, ako pri patentovej ochrane byva zvykom, ale len 1/10 casu. Aj to uplne stacilo. A to sme len v 1.1/3 product life cycle. Drobne vylepsenia ohlasene ako bombasticke nove technologie mu predlzia life cycle este o 5 rokov.

avatar

Brno

10 km: 0:33:55 (2009)
půlmaraton: 1:13:13 (2011)
maraton: 2:32:57 (2007)

tuta muž 12.03.2021 08:56:09

>> Mato, 11. 03. 2021 14:08:05

Dik za objasneni tech patentovych zalezitosti, jako, ze to je hodne o pravnicich, jsem tusil, ale ne, ze to je jen o nich. :-)

S tou jednoduchosti toho karbonoveho systemu si nejsem uplne jisty. Pokusy s pruzinami tady uz byly (Spira myslim) a nedopadlo to. Kazdopadne jako konzervativni bezec na to nahlizim jednoduse – podle vysledku ze zavodu je evidentni, ze se casy neadekvatne zrychlily a bezci meli na nohou Niky, protoze nic jineho nebylo. Takze bezpecna strategie je zvolit taky Vaporky a vyckavat.

A zpatky k tematu, u Macy jen zalezi na tom, jakou ma smlouvu s On, urcite resila, co na zavody, kdyz ty Cloudboomy jeste nebyly.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 12.03.2021 09:45:12

>> tuta, 12. 03. 2021 08:56:09

Nie je to len o nich, vacsinou na to treba technika, s vyhodou technika s pravnickym vzdelanim a obrovskymi skusenostami. Cim vacsia inovacia (nove technicke riesenie), tym mensie kuzlenie a varenie z vody, a naopak. Ak chces legalny monopol a navratnost investicie, nestaci ti sialeny vedec s genialnymi napadmi a rieseniami…

Spira a ine pruzinky v teorii funguju na inom principe, nie na diskovych pruzinach. Ako som napisal, ani v jednom pripade nejde o prevratny prinicp a ani technicke riesenie. Ciastkove ano a na to im monopol pravom patri. To vsak nezabezpeci exkluzivitu v rychlych casoch.

Opakujem, ze islo hlavne o zmenu atletickych pravidiel. BTW, Spira bola zakazana a pritom to bol primitivny koncept s diskutabilnym ucinkom (nulovym). Ked sa objavi Nike s preukazatelnym ucinkom, uz to zrazu nie je a) vyslovne proti viacerym ustanoveniam atletickych pravidiel, ktore boli upravene az retroaktivne, a b) against the spirit of the sport? Vacsi pes vzdy …

P.S.: Marcela J. – nevieme, aku ma zmluvu a urcite ani nebudeme vediet. Ak nie je vylozene sponzorska, ale „iba“ ambasadorska, tak zvacsa taketo zmluvy nemaju klauzulu urcujucu co si „musis“ dat na seba na preteku. Pri repre akciach dokonca aj pri sponzorskych zmluvach byvaju vynimky a nie su len o repre dresoch, ale aj o obuti. Zalezi od toho, ako dobre si vyjednas podmienky, resp. ako je sportovec marketabilny.

avatar

Brno

10 km: 0:33:55 (2009)
půlmaraton: 1:13:13 (2011)
maraton: 2:32:57 (2007)

tuta muž 12.03.2021 12:27:31

>> Mato, 12. 03. 2021 09:45:12

No jo, vecna skoda, ze to nechala WA dojit tak daleko. :-(

Ze by fakt nejaky svaz mel tak spatnou smlouvu, ze by predepisoval znacku bot na repre akce? Maximalne by to bylo tak, ze „mame od partnera exkluzivni nabidku na jeden par Vaporfly zcela zdarma, pokud v nem pobezite“ a reprosi hned „jasne, bereeem!“ a i to by mi pripadlo hodne velkoryse v nasich podminkach. :-)

avatar

Sloviensko

rudo muž 12.03.2021 12:49:28

„ciste“ majstrovstva sveta aj slovenska byvali kazdy rok v polmaratone BB

teda na boso.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Beruškanádherná žena 12.03.2021 14:30:24

Myslím, že to jsou všechno spekulace a nikdo z nás nemáme ověřené informace. Ale také si ráda za spekuluji a proto jsem se rozhodla napsat svůj názor. Marcelu sleduji docela dlouho a snažila jsem se v cítit do její kůže a proto si myslím že byla ovlivněna marketingem a dobrými výsledky běžců kteří běhají s botami od firmy Nike. Na mistroství republiky ve Slavkově na 10 km, běžela v on cloud nevím jestli měli v sobě karbon (chtěla bych to zjistit). Vyhrála Moira která běžela v tretrách, Marcela asi není úplně adaptovaná na dráhu, proto zvolila boty místo treter. Mimochodem jsem slyšela že z 25 koleček od táhnula 18 a ve finiši si ji Moira vychutnala, vyhrála zkušenost na draze. V Kostěnicích na mistroství republiky na půlku běžela taky celou dobu sama a v těsném kontaktu byla Frintová (vaporfly). Poslední km Marcela (on cloud, nevím jestli měli karbon) šla do trháku a zaběhla osobák v case 1:13: něco. Potom mistroství světa na půlce kde nebyla podle instagramu co psala 100% připravená a běžela 1:14:něco a běžela alpafly… myslím si, a je to jenom ženská intuice, že obětovala závod pro vyzkoušení bot protože v té době žádné závody nebyly aby si vyzkoušela boty pro maraton a splnění limitu na OH. Ostatní holky Češky běželi vaporfly, které už mají vyzkoušené. Maraton ve Valencii, kde se pokoušela splnit limit na OH už její projev běžecký byl v botách o poznaní lepší. Čas 2:31:něco sice nestačil ale velké zlepšení. Někde jsem četla že boty vaporfly jsou ideální pro půlmaraton a alphafly pro maraton že šetří vice nohy na delší vzdálenost. Jestli někdo něco o tom ví budu ráda za informace. Taky by mě zajímalo jestli boty on cloud s karbonem mají certifikaci, protože je dost možné že nemohla běhat velké závody kvůli tomu, nebo jestli to je prototip bot které nejsou schválené? Každopádně budu držet palce holkám ať limit splní. Mít více účastnic na OH na maraton by byla krása.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 12.03.2021 14:36:18

>> tuta, 12. 03. 2021 12:27:31

Dnes uz sa tomu vyhybaju skoro vsetky zvazy, prave kvoli individualnym zmluvam sportovcov, ale bejvavali ine casy. Z nasich koncin je najznamejsi skandal CSSR futbalovej reprezentacie z 1982 na MS v Spanielsku (Puma vs. Adidas). Priami ucastnici tejto korupcnej schemy by vedeli rozpravat – ja mam tuto info od rodinneho zdroja, ktory tam bol a tahal za kratsi koniec. A najviac si to zlizli nevinni – ako napr. nebohy trener Venglos a par starsich hracov (napr. M. Masny), ktori ani netusili vo co go. A pritom to bol kseft bafunarov a korupcia inych hracov, ktori vsak boli kadrovo dobre zaradeni. Nemusim spominat, ze na nich sa zakaz vycestovat a hrat za zahranicne kluby zrazu neuplatnoval…

A nemusime chodit do dob normalizacnych – slovenska atleticka repre mala par skandalov v 90tych rokoch prave kvoli obutiu a sponzorskym zmluvam. Predminuly rok to bola biatlonova repre, kde sa prave bili individualne sponzorske povinnosti reprezentantov s tymi, ktore si zvaz ujednal sposobom „o nas bez nas“. Atd a tak podobne.

Nalezené položky: 32 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.