Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Z Mělníka na Jadran po svých. Učitel tělocviku si chce splnit dávný sen

Z Mělníka na Jadran po svých. Učitel tělocviku si chce splnit dávný sen
foto: archiv Martina Hunčovského

Radek Narovec | 24.06.2021 | přečteno: 6125×

Myslíte si, že po padesátce už se nedají plnit sny? Některé jistě ano, ale ty sportovní, běžecké?!? 56letý učitel z Mělníka Martin Hunčovský vás vyvede z omylu. Na červenec si tento fanda ultraběhů a pořadatel známých závodů naplánoval 875 km dlouhou cestu na Jadran. Po svých a bez doprovodu. PŘIDEJTE SE PO TRASE!!!

Martina nemusíme představovat fandům superdlouhých běhů. Oběhl s Milošem Škorpilem republiku, pořádá oblíbené závody 10 lužických sedmistovek či Borecký půlmaraton a na svém kontě má i čárku za absolvovaný Spartathlon. Současné pořadatelské pauzy využil k vymyšlení a tréninku na solo běh z Kel na Mělnicku, kde žije, do přístavu Koper ve Slovinsku.

„Už to mám domluvené ve škole, že nebudu muset sedět u maturit. Vyběhnout mám nejpozději 7. července, bude u toho i starosta a místní média. Dám si panáčka na posilnění a jdu na to,“ líčí matador české ultraběžecké scény. Ačkoliv není velkým fandou gadgetů a trasu si plánoval ručně u počítače, na rukou přeci jen bude mít chytré hodinky a denně bude posílat data kamarádovi, který je umístí na web. Budete tak mít možnost sledovat, jak se mu daří zdolávat trasu, a třeba jej i kousek doprovodit.


VZKAZ OD MARTINA:

URČITĚ UVÍTÁM POMOC V CÍLI KAŽDÉ ETAPY. U NĚKOHO TŘEBA PŘESPAT, VYPRAT SI, UMÝT SE. DOPROVODIT MNE MŮŽETE I PO TRASE, KTEROU NAJDETE ZDE. STARTUJI 1. ČERVENCE V 7:00 V OBCI KLY NA MĚLNICKU. PIŠTE NA MARTIN.HUNCOVSKY@O2ACTIVE.CZ A SLEDUJTE JEHO BLOG


Martin plánuje běžet zcela sám. Jednak si chce vyzkoušet, jaké to je starat se sám o sebe, jednak se nechce vázat. „Budu mít na zádech batoh s čtyřmi až pěti kilogramy výbavy, včetně jídla a spacáku. Sice s touto vahou již trénuji, ale i tak jsem sám zvědav, jaké to bude na tak dlouhé trase,“ říká člověk, který by rád napřesrok předal pořadatelství „Sedmistovek“ – závodu, kam rád zavítají i Radek Brunner či Dan Orálek – mladší generaci.

„Denně chci urazit zhruba 80 kilometrů, ale nepoběžím to v kuse, budu dělat pauzy a klidně i sem tam přejdu do chůze, abych nechal odpočinout nohám,“ popisuje pedagog, který se neváhal se svým plánem svěřit i svým žákům a dočkal se od nich velké podpory a zájmu. Jako učitel měl nárok na očkování proti covidu již v březnu, takže se mu vyhnuly zdravotní potíže, které řadu sportovců vyřadily z kondice. „Už mi sice není čtyřicet, to by se mi běželo určitě lépe, ale pořád se na tuto výzvu cítím,“ říká borec, který v 56 letech neváhá nasadit týdenní kilometráž 100–120 km. Běhá s výjimkou jednoho dne každý den v týdnu.

Česko, Rakousko, Slovinsko… Štreka už jen autem! Martin se záměrně vyhne horským pasážím, i kvůli riziku, že přespat bude muset v přírodě. I tak to dává celkových nastoupaných šest kilometrů! Nejvyšším bodem bude 1251 m n.m. zhruba na 500. km trasy. „Vypočetl jsem, že batoh mi vezme tak kilometr za hodinu na rychlosti,“ dále žongluje s čísly.

„Mám před tím vším obrovský respekt a pokoru. Žiju tím už teď od rána do večera. Furt to mám v hlavě a na tomto nadšení a odhodlání budu dále stavět. Bude to znít legračně, ale nejdůležitější bude to nepřehnat na začátku.“ Zmíněných 80 km denně má obnášet 11 hodin pohybu proložených pauzou na oběd a odpočinek.

Urostlý běžecký samorost z Mělnicka má na svém kontě již několik podobných cest, ovšem vždy to bylo na kole. Dvakrát dojel na Jadran, dvakrát k Baltu a jednou k Severnímu moři. Jeho recept na úspěch? „Zhruba 40% to bude o fyzickém tréninku a připravenosti, zbytek o mentalitě, odhodlání a motivaci. A samozřejmě pokoře, protože musím počítat i s blouděním na trase nebo tím, že třeba nenajdu vhodné místo na přespání v hostelu a budu si muset ustlat někde na kraji lesa.“

Hezký moment pro něj nachystali jeho žáci – jednou, když přišel do hodiny, na tabuli našel nakreslenou trasu jeho megaběhu. „Určitě jsem pro ně i inspirací, že i ve vyšším věku může mít člověk ty nejvyšší cíle. Nemusí nic balit, přestože si třeba už dosyta užil závodů a soupeření s jinými běžci,“ říká Hunčovský. A kdy plánuje, že si dá své oblíbené pivo? „No přeci hned první den!“ rozesměje se.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 15.05.2021 11:51:03

Myslíte si, že po padesátce už se nedají plnit sny? Některé jistě ano, ale ty sportovní, běžecké?!? 56letý učitel z Mělníka Martin Hunčovský vás vyvede z omylu. Na červenec si tento fanda ultraběhů a pořadatel známých závodů naplánoval 875 km dlouhou cestu na Jadran. Po svých a bez doprovodu.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 4464,88 km
Minulý měsíc 27,5 km
10 km: 0:42:18 (2012)
maraton: 3:55:30 (2013)

Šlojíř muž 29.06.2021 08:18:49

Tak to klobouk dolů, držím palce. S 5kg batohem občas běhám na dva dny (Deuter Air Stripes Bike nebo Mammut Lithium Speed 20) a musím říct, že mi to stačí.

Ty kompromisy, co si vzít sebou, je opravdu těžké. Tak ať přeje počasí a jsou milí pocestní.

Motto: Život je do kopce.
avatar

Celkem 4464,88 km
Minulý měsíc 27,5 km
10 km: 0:42:18 (2012)
maraton: 3:55:30 (2013)

Šlojíř muž 17.08.2021 15:40:12

Jak se běželo, dal jste to celé? :-)

Motto: Život je do kopce.
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.