Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Do Šamorína přijely hvězdy triatlonu, v sobotu se jede první Collins Cup

Do Šamorína přijely hvězdy triatlonu, v sobotu se jede první Collins Cup
foto: PTO

Ondřej Kurečka | 26.08.2021 | přečteno: 2081×

Setkání nejlepších triatlonistů světa. Triatlonové klání, které svět neviděl. Soutěž těch nejlepších startujících za tým USA, Evropy a „zbytku“ světa. To vše jsou přívlastky pro Collins Cup, který se v sobotu pojede v Šamoríně u Bratislavy a ozdobí triatlonový víkend v tamním rezortu X-Bionic.

Jan Frodeno. Sebastian Kienle. Patrik Lange. Daniel Baekkegard. Gustav Iden. Lucy Charles. Anne Haug. Daniela Ryf. Katie Zaferes… To jen jen pár jmen, z nichž jedno každé by přilákalo pozornost triatlonového fanouška.

Šamorín – malé městečko pár kilometrů jižně od Bratislavy se v tomto týdnu prostě stává hlavním městem světového triatlonu. Po ročním odkladu se v sobotu pojede historicky první ročník Collins Cupu, zcela nového závodního formátu vymyšleného PTO s cílem přinést větší divácký zážitek, a tedy více peněz do tohoto sportu. Celou akci ve středu odstartovalo slavnostní zahájení za účasti největších hvězd světového triatlonu současnosti i historie.

Colllins Cup je formátem, v němž mezi sebou soutěží zástupci týmů Evropy, USA a zbytku světa. Po šesti nejlepších ženách i mužích z každé zmíněné oblasti. Pojede se na netradičních distancích 2000 m plavání – 80 km kolo – 18 km běh, což dělá veškeré prognózy o to riskantnější a zajímavější.

Čtyři nejlepší byli vybráni na základě žebříčku, další dva muže a ženy pak vybírali kapitáni družstev. A kapitáni to nejsou ledajací – tým Evropy vedou Normann Stadler s Natashou Badmann, tým USA Mark Allen a Karen Smyers a týmu Internationals “kapitánují” Simon Whitfield a Lisa Bentley.

Kapitáni na slavnostním zahájení postupně vybírali závodníky do jednotlivých trojic, které tak utvoří 12 samostatně bodovaných minizávodů (boduje se umístění plus časový odstup). Kdo získá nejvíc bodů, vyhraje historicky první Collins Cup, pohár pojmenovaných po manželích Collinsových, zakladatelích triatlonového hnu­tí.

Jasným favoritem klání je tým Evropy, což glosovala legenda triatlonové žurnalistiky Bob Babbitt: “Když máte v týmu Sebastiana Kienleho a Daniela Baekkegarda jen díky výběru kapitána, protože se nevešli ani mezi nejlepší čtyři, tak máte prostě neuvěřitelně silný tým.” A kapitán Stadler dokonce prohlásil, že ambicí Evropanů nemůže být pouze vítězství, ale rovnou vítězství ve všech 12 minikláních. Koneckonců se v jeho týmu sešli vítězové posledních šesti vydání havajského Ironmana a vítězky posledních pěti titulů. Mimo jiné!

PTO (Professional Triathletes Organisation) se z Collins Cupu snaží udělat událost hodnou svého jména, tomu odpovídalo již slavnostní zahájení, při němž do sálu přicházely týmy za zvuků řízného rock´n´rollu, aby úvodní slovo pronesla legenda z největších – Dave Scott, který zdůraznil, jak těžké poslední dva roky pro závodníky byly a jak důležitá tato událost pro sport může být. Ač měl sám být původně kapitánem týmu USA, nakonec z pracovních důvodů tuto pozici přenechal svému velkému rivalovi Marku Allenovi. “No, tak aspoň tohle příležitost mu přenechám,” glosoval to s úsměvem v zákulisí.

Na Slovensku sice žádná viditelná “proticovidová” opatření nepanují, karantény ve zbytku světa přesto ovlivnily zejména tým Internationals a diváků patrně na místě nebude tolik, kolik by si taková akce zasloužila.

Startuje se ve 13 hodin. O den později v 9 hodin ráno na Collins Cup naváže Challenge Family – The Championship na distancích středního triatlonu. Oba závody bude možné zdarma sledovat po internetu na některém z videokanálů (FB, Youtube) PTO a Challenge Family.

Více informací o triatlonu včetně kalendáře závodů najdete na www.triatlony.com.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Kurri muž 27.08.2021 11:50:23

Setkání nejlepších triatlonistů světa. Triatlonové klání, které svět neviděl. Soutěž těch nejlepších startujících za tým USA, Evropy a „zbytku“ světa. To vše jsou přívlastky pro Collins Cup, který se v sobotu pojede v Šamoríně u Bratislavy a ozdobí triatlonový víkend v tamním rezortu X-Bionic.
Odkaz na článek

avatar

Sloviensko

rudo muž 27.08.2021 15:25:59

format 2–80–18 nie je to, co by som ja navrhol moj osobny nazor je ze kazda z 3 casti by mala trvat casovo priblizne rovnako dlho

2km plavanie moze byt 20–25 minut (ak je naozaj odmerana dlzka trasy

80km by malo byt do 2H

18km 50–690 minut

co dava NEpomer C=4×P, B=2×P

pre dlhsiu verziu by som navrhol

8–10 km – 80–100 km – 30–32 km, zhruba 2H na kazdu cast, taka 6 Hodinovka

pre kratku verziu, zhruba hodinu na kazdu cast

4–5 km 40–50 km 18–20 km

snad format 5–50–20 je lahko zapamatatelny

ono triatlon stale v sebe nesie stopy toho ze ho sutazne zakladali skrachovani cyklisti co chceli volaco vyhrat a tak to pre lepisch cyklistov spravili odradzujuce s tym plavanim a behom ale zas nie tak, aby plavci ci bezci ziskali prevahu

casom sa sice bezci aj plavci naucili bicyklovat ale ten nepomer v dlzke trvania stale je

ak by sme vychadzali z danej dlzky plavania 2km tak cyklo=20km beh 10km 2–20–10 je tiez lahlo zapamatatelna formula

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.