Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Maratonskou alejí chce RunCzech vzdát hold manželům Zátopkovým

Maratonskou alejí chce RunCzech vzdát hold manželům Zátopkovým
foto: Aleš Gräf

RunCzech   | 20.10.2021 | přečteno: 1380×

Chcete příští rok manželům Zátopkovým věnovat pomyslný dárek k nedožitým 100. narozeninám? Máte šanci! Pořadatel běžeckých závodů RunCzech spolu s Nadací Partnerství sbírají prostředky na dokončení Maratonské aleje, kterou bude tvořit celkem 4 220 stromů. Doposud se díky podpoře více než sedmi tisíc běžců podařilo vysadit 3465 stromů a keřů na 60 místech po celém Česku.

„Každý z účastníků našich akcí může přispět na výsadbu stromů a zanechat tak v Česku smysluplný odkaz. Do splnění cíle chybí 755 stromů. Pro tento účel potřebujeme získat ještě 1,2 milionu korun,“ uvedl zakladatel RunCzech Carlo Capalbo. Tváří letošní kampaně se stal amatérský běžec a hudební producent Jaro Slávik. „Stromy a běh patří k sobě. Jsem rád, že mohu být součástí projektu, který pracuje s odkazem manželů Zátopkových, odkazem postaveným na mistrovství vytříbeném i tréninkem v lesích,“ řekl Slávik. Myšlenku Maratonské aleje lze podpořit přímým darem nebo prostřednictvím registrací na závody RunCzech.

V roce 2005 začali Carlo Capalbo, ředitel závodů PIM (dnes RunCzech) a Miroslav Kundrata, tehdejší ředitel Nadace Partnerství, pracovat na konceptu „stromoběžců“, tedy maratonců a dalších běžců, kteří svýma nohama pomáhají přírodě. U každé registrace si závodníci mohli navýšit startovné o příspěvek, který putoval na výsadbu stromů. V prvních pěti letech spolupráce se dřeviny sázely do Aleje národů podél cyklostezky Greenway Krakov – Morava – Vídeň, později po celé České republice kolem cest pro pěší i cyklisty, do školních zahrad a obecních sadů.

„Kdybychom všechny tyto stromy dali do řady s desetimetrovými rozestupy, vytvoří symbolickou alej dlouhou 34,6 kilometru. Proto bychom v příštím roce chtěli vysadit dalších 755 stromů, které by v součtu s ostatními obrazně vytvořili úsek měřící 42,2 kilometru, tedy o něco málo více než měří maratonská trať,“ vysvětlil Capalbo symbolicky na Den stromů.

Ital žijící v Praze byl blízkým přítelem Emila a Dany Zátopkových. Vzhledem k faktu, že příští rok uplyne rovných 100 let od narození největšího českého běžce Emila Zátopka a 70 let od jeho trojnásobného zlatého výkonu na olympiádě v Helsinkách, kde poprvé v životě vybojoval i olympijské maratonské zlato, bude maratonská alej věnována jemu a jeho ženě Daně. „Ale také všem běžcům světa. Každý z těchto stromů slouží denně běžcům, cyklistům, pěším a nám všem, kteří chladivé kouzlo stromů v době změny klimatu potřebujeme více než kdy jindy,“ zdůraznil Capalbo.

„Museli jsme postupně upustit od původního záměru vysázet stromy v jedné fyzické linii, takové místo kvůli hustotě sítí a vlastnictví pozemků v ČR prakticky neexistuje. Symbolika Maratonské aleje je poklonou všem sportovcům světa, profesionálním i amatérským, které dodnes inspiruje odkaz Emila a Dany Zátopkových,“ doplnil Miroslav Kundrata z Nadace Partnerství

Zájemci mají tři možnosti, jak naplnění maratonského cíle pomoci. Fanoušci maratonů i kratších tratí se mohou zapojit do široké nabídky běhů na příští rok. Ke svému startovnému mohou přidat 200 korun, které poputují právě na sázení stromy. Běžci i neběžci mohou stromy také podpořit přímo prostřednictvím veřejné sbírky Nadace Partnerství.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 20.10.2021 17:07:43

Chcete příští rok manželům Zátopkovým věnovat pomyslný dárek k nedožitým 100. narozeninám? Máte šanci! Pořadatel běžeckých závodů RunCzech spolu s Nadací Partnerství sbírají prostředky na dokončení Maratonské aleje, kterou bude tvořit celkem 4 220 stromů. Doposud se díky podpoře více než sedmi tisíc běžců podařilo vysadit 3465 stromů a keřů na 60 místech po celém Česku.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.