Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje startuje 8. ledna na Kosíři

Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje startuje 8. ledna na Kosíři
foto: Liga 100 Olomouc

tisková zpráva | 02.01.2022 | přečteno: 2196×

Už 8. ledna odstartuje nový ročník Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, jednoho z největších běžeckých seriálů u nás. A to již tradičně: výběhem na „hanácký Mont Blanc“, jak se přezdívá známému vrchu s rozhlednou nad lázněmi a obcí Slatinice. Zimní běh přes Kosíř je tradičně prvním závodem seriálu, který má oproti loňsku o jeden díl více – konkrétně 51.

Velká cena vytrvalců oslavila své čtyřicáté jubileum v roce 2020, příští ročník tedy bude mít už pořadové číslo 42. Také v tomto ohledu obtížně hledá v tuzemsku konkurenci. Za existencí seriálu stojí TJ Liga stovkařů Olomouc, sdružení amatérských kondičních a výkonnostních běžců především ze střední Moravy.

Seriál míval kdysi maximálně do dvacítky dílů, s příchodem velkého běžeckého boomu předchozích let však postupně narůstal a již několikátým rokem čítá nejméně padesát závodů (hranici šedesáti si také pořadatelé s ohledem na termínové kapacity a síly účastníků určili jako nepřekročitelnou). Mezi významné a oblíbené podniky sdružené pod hlavičku Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje patří vedle již zmíněného úvodního Zimního běhu přes Kosíř třeba také Rohálovská desítka nebo Jesenický maraton a půlmaraton.

Co charakterizuje Velkou cenu asi nejvíce, je její pestrost. Z nabídky zařazených závodů si totiž vybere opravdu každý: milovníci kratších vytrvaleckých tratí i opravdu dlouhých běhů, krosaři, vrchaři i asfaltáři a díky červencové Hudební pětce na dráze rovněž kovaní atletičtí vyznavači tartanu. A protože padesátku závodních startů za rok přežije ve zdraví a optimální formě málokdo, bodování seriálu umožňuje usilovat o přední pozice i borcům, kteří svou formu ladí na menší porci ostrých kilometrů.

Naplno se boduje pouze v šestnácti závodech, přičemž se každému účastníkovi započítávají vždy jeho nejvyšší dosažené bodové zisky v aktuálním ročníku. Vítěz kategorie získává 70 bodů, další v pořadí mají bodový zisk odvozený od své časové ztráty na prvního. Jakýkoliv start nad oněch šestnáct navíc je oceněn pouze symbolickými dvěma bonifikačními body, jež však mohou v konečném pořadí hrát někdy i dosti významnou roli.

Protože je Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje seriálem skutečně celoročním, zahajuje počátkem ledna a končí v první půli prosince, samotné slavnostní vyhlášení výsledků a ocenění těch nejlepších se odehrává vždy až na začátku dalšího roku. Pro odměnu si jde trojice medailistů v osmi vypsaných věkových kategoriích (pět mužských a tři ženské) a ceremoniál je zlatým hřebem malého běžeckého plesíku, na němž se všichni přátelsky sejdou, aby zhodnotili tu svou uplynulou sezonu. A naplno se vrhli do té nové…

Tedy všichni; spíše jen malé procento těch nejvěrnějších. Vzhledem k tomu, že alespoň jednoho závodu Velké ceny se účastní více než dva tisíce běžců, celá ta masa by se do sálu při slavnostním vyhlašování rozhodně nevešla.

Loňský ročník Velké ceny byl opět hodně speciální, stihlo se totiž během něj kvůli pandemii koronaviru odběhat pouhých 28 dílů. Přesto byl seriál po úpravě pravidel na rozdíl od řady jiných dokončen a bude řádně vyhodnocen. Snad bude mít jeho další pokračování příznivější podmínky pro své konání a nabídne zdravé sportování pro stovky amatérských nadšenců i jejich profesionální vzory v běžeckém pelotonu.

Stáhněte si brožuru nového ročníku: https://www.behej.com/…zura2022.pdf

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 02.01.2022 17:52:51

Už 8. ledna odstartuje nový ročník Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, jednoho z největších běžeckých seriálů u nás. A to již tradičně: výběhem na „hanácký Mont Blanc“, jak se přezdívá známému vrchu s rozhlednou nad lázněmi a obcí Slatinice. Zimní běh přes Kosíř je tradičně prvním závodem seriálu, který má oproti loňsku o jeden díl více – konkrétně 51.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.