Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Další úspěch Moiry Stewartové, výrazně zlepšila český rekord na dráze

Další úspěch Moiry Stewartové, výrazně zlepšila český rekord na dráze
foto: behej.com

behej.com | 29.05.2022 | přečteno: 3702×

Moira Stewartová zaběhla na závodě Evropského poháru ve Francii nový český rekord v běhu na 10 000 metrů. 22 let starý výkon Aleny Peterkové vylepšila o necelých 20 vteřin, když si v Pacé doběhla v čase 32:08,96 v elitní evropské konkurenci pro parádní šesté místo. Během dvou měsíců tak zaznamenala druhý rekordní zápis do historických českých tabulek!

„Vůbec nevím, kde mám začít. To byl tak strašně neskutečný závod, celou dobu se mi běželo tak strašně dobře,“ hodnotí Stewartová bezprostředně po závodě, který dokonce v prvních kolech táhla v čele. „Začátek byl takový hrozně pomalý, tak na mě trenér houkl, ať za to klidně vezmu a nebojím se,“ pokračuje česká reprezentantka.

Na rozdíl od dubnového mistrovství republiky ale tentokrát celý závod táhnout nemusela. „Po nějaké době se utvořila skupinka holek, ve které jsme se prostřídaly. Běželo se mi strašně parádně a dokonce mi přišlo, že jsem skoro pořád musela brzdit,“ raduje se dcera skotského otce a české matky.

„Měla jsem malou krizičku na osmém nebo devátém kilometrů, ale to bývá. Po doběhnutí jsem vůbec nemohla uvěřit svému času. Je to opravdu neskutečné,“ usmívá se běžkyně, která v Pacé vylepšila český rekord o necelých 20 vteřin a osobní maximum dokonce o necelých 43 vteřin. A to chtěla běžet „jen“ na 32:30… !

Stewartové navíc v elitní evropské konkurenci chybělo necelých pět vteřin, aby skončila třetí. „Šesté místo v evropské soutěži? V životě bych neřekla, že se takhle vysoko umístím. Ani jsem nevěděla, že naše skupinka bojuje o třetí místo,“ pokračuje.

„Finiš už tam prostě nebyl, ostatní holky nejspíš trénují na kratší tratě a mají lepší závěr. Šesté místo ale beru všemi dvaceti,“ uzavírá 26letá Stewartová, svěřenkyně trenéra Václava Janouška.

Suverénním způsobem si v sólo závodě doběhla pro triumf v letošním nejlepším evropském výkonu 31:20.18 turecká favoritka Yasemin Canová. Na stupně vítězů ji doprovodila dvojice německých běžkyň Alina Rehová (31:39.86) a Katharina Steinrucková (32:03.88). Šesté místo Stewartové je historicky nejlepším českým umístěním na tomto podniku!

Ve Francii startovala také další česká reprezentantka, Tereza Hrochová. Ta zaznamenala čas 33:08,81, kterým zaostala o devět sekund za svým osobním rekordem z loňského Evropského poháru v Birminghamu. Celkově skončila jednadvacátá. V mužích jsme zastoupení neměli.

Pokud byly loni před olympiádou dohady o tom, kdo je aktuálně nejlepší českou vytrvalkyní, Moira v sobotu nenechala již nikoho na pochybách. Již před měsícem ovládla české mistrovství v běhu na 10 000 metrů v Otrokovicích, kde si už pro sedmý domácí titul doběhla stylem start cíl v čase 32:51,74. Už v březnu se jí navíc povedlo zaběhnout národní rekord v půlmaratonu.

„Evropský pohár na desítku byl pro mě vždy jeden z nejkvalitnějších a zároveň nejoblíbenější závodů v roce. Letos jsem se na něj vyloženě připravovala, minulý rok jsem to nezvládla v kombinaci s maratonem, ale letos jsem tomu věnovala přípravu,“ prohlásila Stewartová ještě před závodem.

Dalším vrcholem letošní sezony je pro ni srpnové ME v atletice, kde poběží maraton. Zvládne vylepšit třetí český rekord?

Výsledky ze soboty: https://pace22results.european-athletics.com/…-000100-.htm

s využitím tiskové zprávy agentury Sportegy

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 29.05.2022 09:01:59

Moira Stewartová zaběhla na závodě Evropského poháru ve Francii nový český rekord v běhu na 10 000 metrů. 22 let starý výkon Aleny Peterkové vylepšila o necelých 20 vteřin, když si v Pacé doběhla v čase 32:08,96 v elitní evropské konkurenci pro parádní šesté místo. Během dvou měsíců tak zaznamenala druhý rekordní zápis do historických českých tabulek!
Odkaz na článek

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 29.05.2022 09:40:31

Byl to nádherný závod, radost koukat. Mimo jiné tímto časem Moira splnila nominační požadavky ČAS pro start na 10 000 při ME v Mnichově.

Pěkný závod odběhla i Tereza Hrochová, jež výkon zůstává logicky upozaděn. Celou dobu se pohybovala na druhém místě a v posledních 500m předvedla opravdu parádní finiš. Což se jí daří v každém závodě, ale koukat se na ten tah, co Terka předvádí, se prostě neomrzí. Škoda, že se nepodařilo dostat Terku do běhu A, tam by 33min pokořila s přehledem.

Společně holky vytvoří výborný tým pro soutěž maratonských družstev při ME v Mnichově.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Desert muž 29.05.2022 18:54:41

Pěkný výkon gratuluji.

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:11 (2006)
maraton: 2:42:13 (2006)

Ondriško muž 30.05.2022 09:21:53

Pripájam sa. Parádne preteky a výkony od oboch, Moiry i Terezy. Veľmi pekne sa na to pozeralo. Škoda, že Tereza nebežala v A behu, isto by si zabehla veľký osobák.(prečo nemohla bežať v A behu??)

ME v maratóne budú z CZ pohľadu veľmi zaujímavé.

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.