Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh na konec roku. Tip na příjemný silvestrovský výlet

Běh na konec roku. Tip na příjemný silvestrovský výlet
foto: Prima běhy

behej.com | 28.12.2022 | přečteno: 3289×

Máte spojeno Ústí nad Labem s něčím ne moc krásným, že byste opravdu váhali na sever Čech vyrazit na pěkný výlet? Zkuste to letos změnit! Tamní patriot Jaroslav Hercík poslední den v roce uspořádá přátelskou silniční pětku, na kterou vás srdečně zve. Víte, proč nasadil kuriozní startovné 42 korun?

Běhat na Silvestra?!? V čem je kouzlo a myšlenka závodu Běh na konec roku?

“Budu usuzovat podle sebe. Na Silvestra jsem odběhal plno závodů, nejčastěji jsem jezdil do Roudnice. Moje motivace měla vždy několik rovin: Třeba praktickou. Prostě jsem se chtěl hýbat po vánoční náloži salátu a neproležet den u televize. Nebo symbolickou. Cítil jsem, že završení roku právě běžeckým výkonem uzavírá další kapitolu bytí způsobem, který odpovídá stylu mého života. V neposlední řadě je zde i role společenská. Potkám plno lidí osobně, mohu jim stisknout ruku a říci něco pěkného, dle mého je to lepší než hromadná SMS (ale ne že mi ji letos nikdo nepošle!). Náš Běh na konec roku pouze geograficky doplňuje síť silvestrovských běhů, v Ústí nám chyběl.”

Proč bych měl poslední den v roce vyrazit do Ústí nad Labem a jeho okolí?

“Neodpovím výčtem taháků na náš běh. Naopak. Běžte tam, kde to máte rádi, kde potkáte známé, kde vás to nabije před poslední nocí nelehkého roku. Nechceme se přetahovat s jinými organizátory, ale dostat na trať běžce z Ústí a okolí, kteří by jinak byli doma, nebo běhali osamocení, či dokonce běhat přestali a mohlo by je to znovu nakopnout.”

Kdy a kde přesně se poběží?

“Běh odstartuje na Silvestra v deset hodin dopoledne ve Velkém Březně, přesněji pod fotbalovým hřištěm na cyklostezce. Fotbalisté nám pomáhají se zázemím, v jejich kabinách budou toalety. Jestli bude jezdit přívoz, zatím nevíme, záleží na počasí. Povrlští běžci, kteří jsou již přihlášení, to mají přívozem z domu na start dvě stě metrů, autem přes nejbližší most 16 km. Labe zde má šířku přes sto metrů a nedoporučuji řešit dopravu na závod z druhého břehu gumovým člunem. V okolí fotbalového hřiště je v přilehlých ulicích dostatek možností parkování.”

Kudy vede trasa? Jaký má profil? Jakou obuv vzít s sebou?

“Trasa vede celou dobu po cyklostezce č. 2, tedy podél Labe. Je tedy jasné, že je to prakticky celou dobu rovina. Jaký bude povrch, opravdu nevím. Většinu roku je zde asfalt, někdy zde ale běháme po udusaném sněhu nebo zmrazkách. Silničky jsou tedy první volbou. Podle předpovědi upřesníme před závodem náš odhad.”

Startovné je netradičně nekulatých 42 Kč. Je v tom nějaká symbolika?

“Je, ale hodně zakuklená, taková naše… Dvacka je za rok 2020, kdy musel být silvestrovský běh zrušen, resp. byl realizován virtuálně. A zbylých 22 Kč je za letošek. Další myslitelné symbolické částky, jako je třeba 4.042 Kč, nám nepřišly vhodné. I když by se tím velmi zjednodušilo měření a stanovení pořadí… (smích)”

Jako Ústečák, co bys doporučil ke shlédnutí ve Velkém Březnu či jeho okolí?

“Jako první, co každého napadne, je velkobřezenský zámek, rodové sídlo Chotků. Vypíchnout ale jednu věc by bylo nespravedlivé. Název města Ústí nad Labem budí v řadě lidí negativní konotace, ale jde o město s fascinující historií lidského pokroku, průmyslový klenot Rakouska-Uherska. Doporučuji tedy navštívit Muzeum města Ústí nad Labem, v současné době zde můžete vidět například výstavu historických fotografií Karla Gottsteina, experimentátora v zachycování obrazu na fotomateriál, který město dokumentoval od roku 1947. Nebo expozici nazvanou „flaška“, kde uvidíte až 150 let staré výrobky největší lahvárny českých zemí, která stála jen pár set metrů od muzea. A kdo z vás například ví, že Nobelovu cenu za fyziku za objev kosmického záření získal Victor Franz Hess díky vzletu balonem, který startoval roku 1912 právě z Ústí nad Labem? Mohl bych ve výčtu zajímavostí pokračovat, ale to si nechám na jindy. Stejně tak jako pozvání na hrady a vyhlídky Českého středohoří, které naše město obklopuje. To nejde odbýt pár řádky, a vzhledem k zimnímu termínu doporučuji po závodě raději indoorovou aktivitu.”

Máš na Ústecku svou oblíbenou trasu?

“Nemám jednu jedinou srdcovku. Běhám na Střížovickém vrchu, po cyklostezce podél Labe, u Erbenovy vyhlídky. Někdy zajedu trolejbusem do Krásného Března a vyběhnu si Fričovou stezkou kolem Pekelského vodopádu, v letních ránech si zakroužím kolem jezera Milada. Každý ústečák preferuje něco jiného, nemáme tu žádné kultovní běžecké místo. I nejlepší ústecké běžce tak můžete potkat přímo v ulicích, Zuzku Kotěšovcovou třeba na chodnících sídliště Dobětice, nebo Petra Zudu, jak kopíruje několikakilome­trovou zeď chemičky při běhu do práce.”

Silvestrovský běh bude pilotním závodem, kde se bude testovat zbrusu nová mobilní aplikace Actigo pro běžce a pořadatele. Jak na tebe zatím působí?

“Budí ve mně velká očekávání, líbí se mi její filozofie i to, jak je navržena. Důležité bude, jak širokou komunitu běžců osloví, ale s ohledem na to, že jedním z jejich pilířů je rozsahem unikátní databáze běžeckých akcí, má pro to nejlepší předpoklady. I proto jsem souhlasil, aby náš závod posloužil jako jeden z těch, které pomohou vychytat její beta verzi některé mouchy.”

Blíží se období bilancování. Jaký byl pro tebe z běžeckého i pořadatelského hlediska letošní rok?

“Já nejsem velký běžec ani pořadatel, takže moje osobní pocity nejsou opravdu důležité. Napsal bych tedy pouze, že mám radost z toho, jak moc lidé podporují Běh upřímných srdcí nebo Noční adventní běh, velké charitativní akce u nás v Ústí. Věřím, že i jinde v republice je to podobné. V bilancování budu k sobě shovívavý a popřeji si z běžeckého hlediska jediné: Aby běh zůstal co nejdéle součástí mého života. A to přeji i všem ostatním.”

Registrovat se můžete buď zde, nebo prostřednictvím mobilní aplikace Actigo.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 13.12.2022 16:32:54

Máte spojeno Ústí nad Labem s něčím ne moc krásným, že byste opravdu váhali na sever Čech vyrazit na pěkný výlet? Zkuste to letos změnit! Tamní patriot Jaroslav Hercík poslední den v roce uspořádá přátelskou silniční pětku, na kterou vás srdečně zve. Víte, proč nasadil kuriozní startovné 42 korun?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.