Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Loučení české maratonské jedničky. Eva Vrabcová ukončila kariéru

Loučení české maratonské jedničky. Eva Vrabcová ukončila kariéru
foto: RunCzech

Radek Narovec | 20.02.2023 | přečteno: 3668×

Konec jedné velké sportovní kariéry, Eva Vrabcová Nývltová se rozhodla už profesionálně nezávodit. Úspěšná atletka a běžkyně na lyžích zároveň spojuje svoji činnost s organizací RunCzech, která pořádá v Česku největší běžecké závody. A zároveň bude součástí organizačního týmu RunCzech Racing, jehož závodníci se účastní nejprestižnějších atletických akcích.

„Těším se na novou životní etapu, ve které budu podporovat talentované závodníky, hledat nadějné běžce, ale zároveň edukovat veřejnost o zdravém životním stylu a benefitech z běhání,“ prohlásila česká sportovní legenda.

Její sportovní cesta je nejenom úspěšná, ale také inspirativní. Jako juniorka získala na mistrovství světa v roce 2004 stříbro ve štafetě. Na olympiádě v Soči byla pátá v závodě na 30 km a jedenáctá ve skiatlonu, celkem se ve 13 závodech dostala do první desítky. Od roku 2016 se zaměřila na atletiku, a také tam sbírala úspěchy. Například na Pražském maratonu skončila celkově na šestém místě a závodila na olympiádě v Riu, kde byla desátou nejrychlejší Evropankou. Na evropském šampionátu v atletice 2018 získala v maratonu bronzovou medaili a časem 2:26:31 stanovila český rekord, ten držela také v půlmaratonu.

„Když jsem v roce 1992 dívala na OH v Barceloně, prohlásila jsem, že chci také na olympiádu. Netušila jsem, že se mi to podaří jak na letní, tak na zimní. Je hodně momentů, na které vzpomínám, nejčastěji pak na závody RunCzech, například na pražské maratony. V těžkých dobách takhle organizace včele s Carlem Capalbem stála za mnou a moc jim za to děkuji,“ popsala na tiskové konferenci Vrabcová Nývltová, která se nově stává součástí koordinačního týmu RunCzech Racing.

Ten bude poskytovat podporu talentovaným a špičkovým běžcům, a to například v rámci RunCzech finančního stipendia, produktů adidas, zefektivnění regenerace nebo s účastí na českých či světových závodech. Nově se členem týmu stal zkušený Jiří Homoláč, talentovaní Patrik Vebr, Damian Vích, Martin Zajíc a Julia-Anna Lily Bell. „RunCzech Racing je fungující a úspěšný koncept. Jeho členové od roku 2014 dosáhli na medaile z mnoha vrcholových akcích, máme také tři olympioniky. Chceme český běh dostat na výsluní a třeba se mi povede najít nového Emila Zátopka,“ přála si Vrabcová Nývltová.

Na tiskové konferenci Running Mallu, v sídle RunCzech, poděkovala všem, kteří jí pomohli v její úspěšné sportovní kariéře. Carlu Capalbovi věnovala svůj závodní dres z ME 2018 a sladký dort. „Neděkuje jí jenom RunCzech, ale také celý český sport. Je to úžasná žena a doufám, že její příběh nám pomůže namotivovat další lidi do běhání a do aktivního životního stylu,“ přál si Carlo Capalbo, ředitel organizačního výboru RunCzech.

Aktuálně už Eva Vrabcová Nývltová trénuje začínající a nadšené běžce v rámci pravidelných tréninků. Stačí, když si zájemci přihlásí na letošní Prague International Maraton a budou mít přístup k české sportovní hvězdě umožněn.

Pětinásobná olympionička, letos 37letá rodačka z Trutnova pro zdravotní potíže neabsolvovala ani poslední dohodnuté akce v RunCzechu či starty ve Ski Classics na běžkách. Naposledy dokončila maraton v roce 2021 v Praze, kterým se kvalifikovala na letní olympiádu do Tokia, tamní maraton ovšem pro potíže s achilovkami nedokončila.

V loňském roce jsme ji mohli vidět dvakrát na půlmaratonech seriálu RunCzech a dalších menších závodech. Do Mnichova na ME v maratonu však necestovala, a nenaplnil se tak sen o startu čtyř současných skvělých českých vytrvalkyň v jednom závodě.

I přes relativně krátkou kariéru mezi silničními běžci dokázala zastínit legendy typu Aleny Peterkové. Eva zvládla ve vesměs úchvatných časech šest maratonů, přičemž její osobní rekord má hodnotu 2:26:31 z Berlína 2018. Ve stejném roce zaběhla skvěle i pražský půlmaraton za 1:11:01 a silniční desítku v New Yorku za 33:01.

s využitím tiskové zprávy RunCzech

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 13.02.2023 15:07:17

Asi se to dalo čekat, poslední měsíce ji trápila nesčetná zranění a jiné zdravotní lapálie. Eva Vrabcová na 20. února svolává speciální tiskovou konferenci, na které nejspíš oznámí konec elitního běhání a začátek práce v RunCzech, se kterým dlouhodobě spolupracuje.
Odkaz na článek

avatar

Mladá Boleslav

Celkem 12753 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:34 (2014)
půlmaraton: 1:36:13 (2015)
maraton: 3:40:29 (2015)

jizby muž 25.02.2023 15:42:36

„Pokud chodíte běhat šestkrát týdně, je to dobré. Aspoň tři tréninky by měl mít člověk v regeneračním tempu, to znamená kolem 120 tepů.“ Docela prosté a přitom zásadní. I zde to bylo mnohokrát napsáno. Z aktuálního rozhovoru s Evou zde: https://www.metro.cz/…lecnost.aspx?…

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 26.02.2023 23:12:41

>> jizby, 25. 02. 2023 15:42:36

Na pět hodin bych ale žádná tempa nedopočítával, ani neběhal intervalově.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.