Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BLOG: Chceš zrychlit? Zpomal!

BLOG: Chceš zrychlit? Zpomal!
foto: archiv Davida Kuneše

David Kuneš | 01.08.2023 | přečteno: 1489×

V sobotu jsem se už popáté zúčastnil závodu Krkonošská 50 ve Špindlerově Mlýně. Tenhle závod je moje srdcovka. Přestože celou dobu vytrvale lilo, závod mě bavil a běželo se mi dobře. Trať příjemně ubývala a najednou jsem byl v cíli v čase 5:26:40. Pro někoho normální čas, ale pro mě můj zdaleka nejlepší výkon na téhle trati.

Oproti předchozím ročníkům jsem se zlepšil o víc než o dvacet minut. Za rok mi bude padesát, takže jsem smířený s tím, že se moje výkony budou postupně zhoršovat. Co se tedy stalo?

Jasně, bylo chladněji než obvykle, takže se běželo o poznání příjemněji než v minulých letech. Na druhou stranu to zas na mokrých kamenech klouzalo a z kopce jsem si to nedovolil pustit úplně naplno. Počasí mohlo ubrat pár minut z celkového času, ale určitě ne dvacet. V minulých třech ročnících kolísal můj výsledný čas řádově v minutách.

Trénink

Navážno jsem začal běhat před 15 lety. Od té doby jsem pravidelně navyšoval tréninkové objemy, zrychloval jsem se, a na jaře loňského roku jsem se dostal na nějakých čtyři sta kilometrů měsíčně. K tomu jsem se každý měsíc pokoušel nabrat něco mezi desíti až patnácti tisíci výškovými metry. A jednou až dvakrát týdně jsem si naordinoval nějaký rychlejší trénink nebo závod.

Jenže koncem loňského jara se to zvrtlo. Nejdřív zranění stehna. Když jsem se po pár měsících dal do kupy a začal jsem znovu trénovat, odneslo to chodidlo. Potom kotník. Skoro celý zbytek roku jsem se potýkal se zdravotními problémy. Pokaždé, když jsem zkusil navýšit objemy a trochu zrychlit, tělo mi vystavilo stopku. Jasně, nejsem nejmladší a mám kolem sebe spoustu běžců, kteří se v mém věku potýkají s různými zdravotními problémy. Ale takhle jeden za druhým?

Změna

Letošní sezónu jsem logicky na nějaké výkony rezignoval a začal jsem sportovat víc na pohodu. Většinu svých běhů držím v nejnižší tepové zóně, místo běhání občas chodím na procházky a taky cvičím jógu, abych předešel zraněním. Navíc jsem výrazně upravil kilometráž. Dřív jsem dal za týden v průměru okolo osmdesáti kilometrů běhu, letos to zatím vychází na necelých padesát. Neběhal jsem skoro žádné rychlé závody.

Samozřejmě, že jsem načetl spoustu knih o tréninku a vím, že pomalý běh přidá na rychlosti. Většina autorů ho ovšem doporučuje spíš jako budování základu v zimním obdobím před sezónou a v sezóně radí okořenit pomalé běhy nějakými intenzivnějšími výkony a cíleným tréninkem podle toho, na co se právě sportovec připravuje. Nikde jsem se nedočetl, že k tomu, abych zrychlil, musím kromě intenzity snížit také objemy.

Každopádně zprávu, kterou mi dává moje tělo, čtu jasně: děláš to správně, pokračuj. Takže to hodlám zkoušet dál a dám vědět, jak se to vyvíjí. A co vy, máte podobnou zkušenost? Zažili jste někdy takovou epizodu náhlého zlepšení při utlumení tréninku?

Převzato z blogu EUrunner.eu se souhlasem autora

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Dda muž 07.08.2023 16:00:51

V sobotu jsem se už popáté zúčastnil závodu Krkonošská 50 ve Špindlerově Mlýně. Tenhle závod je moje srdcovka. Přestože celou dobu vytrvale lilo, závod mě bavil a běželo se mi dobře. Trať příjemně ubývala a najednou jsem byl v cíli v čase 5:26:40. Pro někoho normální čas, ale pro mě můj zdaleka nejlepší výkon na téhle trati.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.