Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Živý výhled skrz brýle VIF. A za rozumnou cenu

TEST: Živý výhled skrz brýle VIF. A za rozumnou cenu
foto: behej.com

Michaela Jiráková | 01.03.2024 | přečteno: 6419×

Šedivo, mrazivý vítr, ostré slunce, jízda na kole za deště… Oči i tvář dostávají zabrat. Řešením jsou sportovní brýle. Ať už zdobí obličej z praktického, nebo spíš z módního hlediska, je dobré klást důraz na kvalitu i design. A právě to splňují sluneční brýle české značky VIF jako celoročně spolehlivý parťák od letních přes zimní sporty.

Pražská firma VIF s francouzským původem slova VIF (v překladu živý) vznikla teprve v roce 2021, ale již za tak krátkou dobu se stala předním výrobcem sportovních brýlí. Zakládá si na kvalitě i designu za přijatelnou cenu a v současnosti nabízí dva modely slunečních a jeden model lyžařských brýlí. Otestovali jsme “běžecké” modely řad One i Two a můžeme potvrdit, že pohled přes ně je opravu živý!

Zvědavost narůstá už při pohledu na samotné balení, protože tady není vhodnějšího slova než dokonalost. V nenápadné černé papírové krabičce se skrývá pevné cestovní pouzdro na zip, které brýle ochrání před vnějším světem. Po jeho otevření najdete obroučky s vybranými zrcadlovými barevnými skly, náhradní zorník, praktický hadřík na čištění skel a látkové skladné pouzdro na brýle. Všechny součásti balení jsou samozřejmě ozdobené logem značky. Balení je sice zahaleno do černo-černa, brýle se však nabízí v několika barevných variantách, a to jak obrouček, tak skel.


UŠETŘETE PŘI NÁKUPU

Pokud vás testované výrobky zaujaly, využijte dopravné zdarma při nákupu na www.vifsports.cz, před platbou vložte kód BEHEJ. Slovenští návštěvníci našeho webu mohou výrobky zakoupit na www.vifsports.sk.


První model VIF One slibuje lehké a kvalitní provedení. A jaká je realita? Největším překvapením byla skutečně hmotnost brýlí. Díky jejich lehkosti (29 gramů) a gumovému zakončení nožiček nikde netlačí ani při celodenním nošení. A to ani na nose, ani na hlavě. Vyzkoušeno na opravdu dlouhém ultraběhu za proměnlivých podmínek. I přes to, že se párkrát proletěly na zem a schytaly pár úderů od větví, potvrdily svou odolnost a nejeví žádné známky poškrábání. Takovou životnost aktivní sportovci při denním nošení jistě ocení.

Jednou z dalších výhod prvního modelu je široký zorník. Speciálně průhledné provedení obrouček nijak nenarušuje široký zorný úhel. Jedná se o verzi VIF One Transparent, kde je na výběr pět různě barevných skel. Neutrální brýle, které díky barevným sklům nejsou vůbec nudné, se hodí ke každému outfitu a vzbuzují pozornost i ostatních. Není tedy náhodou, že se jedná o nejdražší model značky, stále však v rozumné částce 1999 Kč. Jisté nepohodlí může větší šířka zorníku způsobovat na menším obličeji. Řešením může být zmenšený model brýlí, který má VIF také v nabídce.

Druhý model VIF Two slibuje zlepšení, nový tvar a průzračná skla s filtrem, která odpuzují vodu. To ve skutečnosti znamená jasně čistý pohled v dešti i po něm. Na skle nezůstávají kapky vody ani po dešti, což je velká výhoda. Možná právě díky této vlastnosti zvládnou brýle i větší množství potu, aniž by na brýlích zůstával a bylo potřeba je během dne několikrát čistit.

Oba modely brýlí se ani při dynamičtějším pohybu nehnou a zajistí potřebný komfort, který je při sportu vyžadován. Ať už brýle sedí na očích nebo na hlavě, člověk jakoby o nich ani nevěděl. Což může vzbuzovat tendence kontrolovat, jestli brýle stále drží na svém místě. Vyzkoušeno a osvědčeno při běhu, na kole a dokonce i na lyžích. Skla se nezamlžují a zpříjemňují pohled na sněhu i na souši. Na uších dobře drží i v kombinaci se sluchátky v provedení “za uši”.

Pohodlí zvyšuje pogumovaný nosník, který ani po celodenním nošení nezpůsobil žádné otlaky. Brýle nemusí být součástí sportovního outfitu jenom za hezkých podmínek. Naopak oči ochrání před nepříjemným větrem i štiplavým mrazem. Rozjasňující skla chrání i před nástrahami při běhu, například v lese nebo v jiném technicky náročnějším terénu, kde je vyžadován mnohem větší důraz na jasnou viditelnost při jakékoliv rychlosti.

VIF nabízí několik druhů zorníků tak, aby v každém počasí splnily svůj účel. Základní je zrcadlový barevný zorník, kde je na výběr několik barevných možností. Součástí balení je i druhý zorník dle vašeho výběru. Bez příplatku je to polarizační a za příplatek 200 Kč fotochromatický zorník.

První a bezpříplatkovovou variantou jsou polarizační skla. Ty zabraňují odleskům a chrání oči proti ostrému slunci. Druhou variantou jsou fotochromatická samozatmavovací skla, která se umí přizpůsobit aktuálním světelným podmínkám. Zabarvení brýlí proběhne během pár vteřin podle intenzity UV záření. Brýle se tak dají nosit ve dne i za tmy, kdy jsou skla úplně čirá. Za malý příplatek si tedy pořídíte takové “uni” brýle bez nutnosti sledovat předpověď počasí a váhat, jaké zvolit.

Za jednu cenu 1599 Kč (vskutku přijatelnou cenu oproti některým jiným výrobcům sportovních brýlí) získáte díky dvěma zorníkům jedny univerzální a spolehlivé brýle do každého počasí a na jakoukoliv venkovní aktivitu. Doživotní záruka na rámeček a možnost doobjednat náhradní zorníky dělá z brýlí skutečně nesmrtelného společníka v dobrém i zlém. Poměr cena/výkon je zde tedy naprosto jasný.

Speciálně fotochromatická skla bývají u jiných značek mnohem větší zásah do peněženky a navíc většinou bez vyměnitelného zorníku. Nejdražší verze brýlí včetně právě fotochromatických skel vychází u VIF na 2199 Kč. Na této částce někteří výrobci s podobnou kvalitou mnohdy ani nezačínají! A výsledek testu? Fotochromatické brýle mají být schopny reagovat na měnící se podmínky světla. Nám se osvědčily i v přetěžké kombinaci přímé slunce, lesní stíny, odraz od sněhu.

Brýle se dají zakoupit přes internetový obchod, kde jsou v nabídce i lyžařské brýle a brýle ve zmenšené velikosti pro děti či menší dospělý obličej. Nově se brýle dají objednat přes stránky řetězce Decathlon a běžecké speciálky Top4Running.

Hodnocení: 95 %

Klady:

(+) velmi lehké

(+) vyměnitelný zorník – součástí balení jsou dva druhy, možnost dokoupit náhradní

(+) doživotní záruka na obroučky

(+) velké množství barevných provedení

Zápory:

(-) klasická verze sedí spíše na širší obličej (zejména VIF One)

(-) pouze dva modely slunečních brýlí

(-) nutnost objednat on-line a nemožnost vyzkoušení

Pozn.red.: Test vznikl na zakázku pro firmu VIF Sports. Zadavatel nikterak nezasahoval do průběhu testování ani výsledného textu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mjirakova žena 01.03.2024 10:49:16

Šedivo, mrazivý vítr, ostré slunce, jízda na kole za deště… Oči i tvář dostávají zabrat. Řešením jsou sportovní brýle. Ať už zdobí obličej z praktického, nebo spíš z módního hlediska, je dobré klást důraz na kvalitu i design. A právě to splňují sluneční brýle české značky VIF jako celoročně spolehlivý parťák od letních přes zimní sporty.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.