Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Charitativní běhy s komerčním pozadím. Ano či ne?

Charitativní běhy s komerčním pozadím. Ano či ne?

Petr Havlík, Radek Narovec | 25.08.2008 | přečteno: 9469×

Masové charitativní běhy a pochody. Jejich popularita roste, rok od roku vídáme v ulicích mohutnější proudy lidí. Vesměs odlišné tváře oproti účastníkům běžeckých či chodeckých závodů. Podniky se odlišují i pojetím. Zatímco za závody obvykle stojí týmy, které je primárně nedělají pro zisk, čím dál častěji se jim „do řemesla“ tlačí velké komerční subjekty. Je to dobře či ne?

Všichni si pamatujeme červnové řeky dorůžova zbarvených triček s nápisem Avon pochod proti rakovině prsu. Máme za sebou i první z akcí Tesco Běhu pro život a další budou následovat po celé zemi v září a říjnu. Výtěžek se startovného putuje na konto boje s rakovinou, britský obchodní řetězec pak uhradí náklady na organizaci všech nezávodních běhů.

Ne náhodou přitom účastníci dostávají informace o tom, že na pultech domů Tesco naleznou nespočet zdravých bio potravin. Reklama, na kterou má pořadatel pochopitelně nárok, protože nás do akce nikdo nenutí. Snad jen nenápadný tlak na naše city – s rakovinou se přeci musí bojovat, že?

Zajímavý je z tohoto hlediska dosavadní výsledek ankety v našem nedávném článku o této akci: 40% hlasujících našlo odvahu alespoň anonymně Tesco běhu ukázat záda. Cynici? Odpůrci komerce ve sportu? 

Nike+ Human Race, plánovaný na poslední srpnový den, bude určitě největší běžeckou akcí, jaká se kdy na světě uskutečnila. Do ulic 25 metropolí vyběhne celkem milion běžců, pro něž bude v cíli připravena exkluzivní super-show s umělci, kteří by se bez problémů postarali o vyprodání lecjaké arény.

První ze série běhů odstartuje v TchajPej na Tchaj-wanu; poslední běžci protnou cílovou pásku v Los Angeles. Každý závod bude v něčem unikátní – zejména pak díky rozdílným trasám a pamětihodnostem, kolem kterých se poběží. Pravděpodobně nejatraktivnějším místem bude Istanbul, kde se dočasně uzavře slavný Bosporský most, a běžci tak doslova přeběhnou hranici mezi Evropou a Asií.

Koncept, na kterém je Human Race založen, není přitom nijak převratný – jednou z prvních běžeckých akcí, která se uskutečnila globálně, byl World Wide Half Marathon (WWH) s mottem „Think Global, Run Local“. 

První ročník proběhl před dvěma lety a zúčastnilo se ho necelých 600 účastníků; loni to byl víceméně dvojnásobek a vzhledem k tomu, že letošní k letošnímu ročníku organizátoři přidali běh na vzdálenosti 5 a 10 km, lze opět očekávat určitý nárůst.

Srovnání této akce s Human Race by ovšem nebylo úplně férové. Za Human Race stojí koncern Nike, zatímco WWH je organizován pár běžci – nadšenci a prakticky celý probíhá on-line. Není zde tedy žádná cílová páska ani pasta party či závěrečná supershow, vše spočívá v tom, že se během 4. – 20. října zúčastníte nějakého místního půlmaratonu a svůj čas posléze nahrajete na stránky WWH. Po uzavření výsledků můžete začít porovnávat, jak jste dopadli. 

Human Race s miliónem běžců je běh naprosto odlišné kategorie, i když určitá podobnost by se našla závodu se můžete zúčastnit i nepřímo. Stačí, když vlastníte Nike+ běžeckou sadu a v den závodu odběhnete 10 km, váš čas je pak následně započítán k výsledkům na stejném principu jako u WWH. A zde to již silně zavání skrytým (ani ne tak moc…) nádechem komerčního triku.

Human Race je charitativní akcí, alespoň to o sobě tvrdí v propozicích. Peníze ze startovného (pro závod v Londýně 30 GBP) jdou na podporu tří organizací: WWF, UN Refugee Charity a Live Strong. I když se sice Nike nedočká žádného výtěžku, není pochyb o tom, že si jako hlavní organizátor zajistí takovou propagaci, jaké by nedosáhl ani s pomocí několika PR teamů. Už jen fakt, že milion běžců si musí vyzvednout svůj race-pack v obchodních řetezcích Nike, nasvědčuje, že s prázdnou Nike z celé akce určitě nevyjde.

Možná to je ale cena, kterou musíme (nebo přímo chceme?) zaplatit za to, že se alespoň symbolicky dostaneme do blízkosti lidí, které považujeme za osobnosti našeho sportu a které se rozhodli svou přítomností danou akci podpořit.

Na celou záležitost se dá hledět i tak, že nebýt komerčních subjektů se silnými marketingovými týmy a mediálním know-how, nikdy by se nepodařilo do ulic dostat takové masy hýbajících se lidí, byť leckdy nesportovců. Zisk nezisk, i tento výsledek je důležitý. Možná si budeme muset na provázanost sportu (chcete-li pohybu a zdravého životního stylu) a peněz zvyknout. Bude tady i bez ohledu na náš případný odpor.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha 9

Celkem 3190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:52:09 (2008)
půlmaraton: 2:00:29 (2008)

JanDvorak muž 25.08.2008 17:09:41

Myslím si, že hlavní přínos těchto akcí vystihuje poslední odstavec. Tady je každá aktivita dobrá. A reklamní akce v podobě veřejného běhu je mi rozhodně příjemnější než většina ostatních forem „komerčního nátlaku“. Vždyť vedle sebe může existovat „en“ různých běžeckých akcí s různým pozadím a větší výběr bude znamenat i potenciálně více běhavců.

avatar

PetrDen muž 26.08.2008 10:36:20

Myslím, že článek opomíjí hlavní smysl charitativních akcí. Upozornit na to, že existují lidé, kteří neměli tolik štěstí jako většina z nás. Probudit to lepší v nás a pomoci nám podpořit těžce nemocné, hladovějící nebo jinak strádající. Bez peněz to nejde a že si při tom organizátor vylepšuje image značky? Komu to vadí?
Osobně bych se bál kritizovat firmy za podporu charity, protože která „nekomerční“ akce toto dokáže?

administrator 03.04.2010 13:32:33

Masové charitativní běhy a pochody. Jejich popularita roste, rok od roku vídáme v ulicích mohutnější proudy lidí. Vesměs odlišné tváře oproti účastníkům běžeckých či chodeckých závodů. Podniky se odlišují i pojetím. Zatímco za závody obvykle stojí týmy, které je primárně nedělají pro zisk, čím dál častěji se jim „do řemesla“ tlačí velké komerční subjekty. Je to dobře či ne?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.