Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

AK Olomouc: Hvězdou je Kamínková, klub myslí i na mládež

AK Olomouc: Hvězdou je Kamínková, klub myslí i na mládež
foto: z archívu AK Olomouc

Radek Leszczynski | 23.09.2008 | přečteno: 12822×

Článkem o AK Olomouc startujeme nový seriál, v němž postupně představíme zajímavé atletické oddíly a běžecké tréninkové skupiny. Zaměříme se na vize oddílů, úspěchy v minulosti, finanční zabezpečení, významné atlety současné i minulé, na trenéry vytrvalostních běhů. 

Novodobé porevoluční aktivity AK Olomouc jsou především spojeny s důrazným zahájením sportovního marketingu od r. 1991. Výborná lokalita (centrum města) byla pro sponzory dobrou možností propagace. 

Dlouhodobým a stálým partnerem je firma Electrocentrum Trading. Dnes se již daří jednat i se společnostmi jako je ČEZ, RWE, Pilsner Urquell, Česká pošta, Severomoravská plynárenská a.s., Kapsch, Carotino neboTipsport aj. 

Nejvýznamnějšími partnery jsou ale Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj. Pro oblast výživy atletů se podařilo získat olomoucký NUTREND. 

Až 60% členů klubu tvoří mládež. To je také hlavní priorita vedení klubu. „Náš klub, na rozdíl od jiných, vždy stavěl na svých vlastních odchovancích. V I. lize jsme v tom téměř rarita. Jdeme touto cestou a veříme, že jedině tak může klub nejen z dlouhodobého hlediska fungovat, ale i přivážet cenné úspěchy z vrcholných podniků,“ zdůraznil manažer a trenér Pavel Vrzala a dodává: „V loňském roce jsme získali nejvíce medailí v historii klubu. Investice do mládeže se nám rozhodně vyplácí.“

Díky dobrému zázemí, kvalitní dráze a schopnému vedení klubu, se podařilo v r. 2003 hostit Mis­trovství republiky v a­tletice dospělých. Klub nezapomíná na postižené sportovce a zorganizoval Czech Open pro handicapované z celé Evropy a Asie. „Na akci se přijeli podívat funkcionáři Mezinárodní vozíčkářské asociace. Viděli, že děláme dobrou práci, a nabídli nám pro r. 2010 pořádání MS v atletice handicapovaných, a to včetně stolního tenisu a plavání. To je prozatím náš vrchol a velká odměna pro všechny,“ pochlubil se Pavel Vrzala. 

Doplňkovou aktivitou je Hanácká laťka, situovaná do centra města, a to již třetím rokem za účasti české a slovenské špičky. 

Největší sportovní osobností a hvězdou klubu je běžkyně Petra Kamínková, která získává pro klub dlouhodobě a pravidelně medaile a jiná skvělá umístění nejen na závodech v ČR ale i v Evropě. Z dalších žen je to pak poctivá a obětavá Jana Grygarová. Její doménou jsou běhy na 1500m, 3000m a 5000m, ve kterých se umí prosadit na první místa v I. lize. Radka Stružková reprezentuje klub v kratších bězích a loni i letos přivezla stříbro za 800m na MČR v Kladně. 

Manažer Pavel Vrzala přiznává, že v mužské kategorii má klub výsledky slabší. Prozatím jdou v bězích s výkonností nahoru pouze dorostenci jako například Jakub Bajza, Adam Dostál nebo Alexandr Herman. Prosazují se i další mladí závodníci. Určitě o nich ještě uslyšíme. 

V kategorii mužů „A“ nejvíce bodují běžec Adam Kadula, diskař Artyukhov Leonid, tyčkař Dalibor Hon, sprinter Lehnert Michal nebo desetibojař Václav Krejčíř. 

Běžci a ostatní atleti z příbuzných disciplín nevyužívají k tréninku jen areál AK, ale v rámci budování vytrvalosti neváhají vyjet do lesů za Sv. Kopečkem, nebo zaběhnout do pár set metrů vzdálených Bezručových sadů. 

V AK Olomouc již delší dobu praktikují posilovací trénikovou metodu dovezenou firmou Flexisport z USA. Zvláštní systém různě dlouhých a tuhých gum výrazně a efektivně napomáhá rozvoji síly i vytrvalosti a posiluje zanedbávané svalové partie. Firma Flexisport patří k významným partnerům olomouckého klubu. 

Na otázku, jaké jsou hlavní vize klubu či přání do budoucna, odpověděl manažer Pavel Vrzala tak trochu nezvykle: „Mám radost z každého osobáku! Nelze přece mít za cíl jen nominaci na olympiádu. To je sice hezké, ale reálné jen pro výjimečné talenty a dříče. My budeme rádi, když uvidíme, že naši svěřenci jsou ochotni na sobě pracovat a zlepšovat se jak v tréninku, tak i na závodech.“


VYTRVALOSTNÍ BĚHY: Přesněji bychom měli říct, že v AK Olomouc se kromě technických disciplín a sprintů trénují víceméně jen střední tratě. Ale členy klubu jsou také běžci a běžkyně vytrvalci, kteří se účastní závodů od půlmaratonu výše. Na tyto disciplíny se zaměřují dva trenéři. Petra Ivanová – trenérka a zároveň běžkyně. Je stále držitelkou klubových rekordů na 800, 1000, 2000m. Pavel Vrzala je trenérem, manažerem klubu a vedoucí družstva žen od roku 1998. Věnuje se tréninku středních tratí. V dětství začínal s tenisem, později přešel na atletiku, konkrétně na střední tratě. Jeho nejlepší umístění je 6. místo na 1500m v dorostu (I. liga). Trenérstvím se zabývá již 20 let. 

DRUŽSTVA: V současné době trenéři pracují celkem v 10 družstvech a klub se tak může pochlubit pokrytím téměř všech kategorií – Muži A, Muži B, Ženy, Junioři, Juniorky, Dorostenci, Starší žáci, Starší žákyně, Mladší žáci a Mladší žákyně. 

SOUČASNÍ TRENÉŘI – SPECIALISTÉ:

  • Arbeit Tomáš – trojskok, dálka, výška
  • Boklažuk Michal - sprint, překážky
  • Čechák Pavel - překážky, výška, dálka
  • Hon Dalibor - výška
  • Gába Aleš - tyč
  • Ivanová Petra - střední tratě
  • Jeroušková Tatjana - výška
  • Marková Petra - sprint, dálka, výška
  • Pítr Martin - koule, disk, kladivo
  • Prudil Aleš – víceboj
  • Rakowski Zdeněk - sprint, překážky, výška, dálka 
  • Uhlíř David – sprint
  • Valenta Michal - tyč
  • Vrzala Pavel - střední tratě
  • Znojil Viktor - koule, disk, kladivo

ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÍ SPORTOVCI: Vedení klubu nezapomíná i na tělesně postižené sportovce, podporuje je a vůbec se nemusí za jejich výkony stydět. 

Eva Kacanů velmi dobře zvládá kouli (6,55 m), oštěp (10,87 m), disk – 9,88 m. Eva je od roku 1966 na vozíku pro paraplegii obou dolních končetin. Na paralympiádě 2004 v řeckých Aténách získala stříbrnou medaili. Eva je držitelkou českého rekordu ve své kategorii F54 v hodu oštěpem (10,81 m) a ve vrhu koulí (6,55 m). 

Tereza Wágnerová je sluchově postižená atletka, která se věnuje víceboji, dálce, výšce a překážkám. V roce 2005 obsadila na 20. Deaflympiádě v Melbourne 3. místo v sedmiboji. 

Lukáš Hošek je také sluchově postižený reprezentant ve víceboji, dálce a tyči. Zúčastnil se Mistrovství Evropy v Aténách (běh na 100m, 14. místo a dálka, 9. místo). Dále závodil mimo jiné na Halovém Mistrovství Evropy v Polsku a Deaflympiádě v roce 2001, které se konalo v Římě (běh na 100m, 12. místo). 

Dušan Ščambura je koulař, diskař, oštěpař a jezdí také na tzv. formulce a handbiku.Z jeho skvělých úspěchů vybíráme např. 2. místo z MS v holandském Assenu (oštěp – 23.62m) a 2. místo z Mistrovství Evropy handbiků konaném na Slovensku. 

Martina Musilová se věnuje hodu oštěpem a vrhu koulí. Na ME sluchově postižených v Sofii obsadila 4. místo v hodu oštěpem (32.90m) a dále 8. místo ve vrhu koulí (10.46m). 

Dušan Omamík je v klubu nováčkem. Paraplegik, který se rozhodl pro vrh koulí a oštěp. Jeho úspěchy: MMČR Olomouc 2007 – Oštěp – 24.80m – 2. místo a koule – 8.90 – 2. místo.

Připraveno s využitím www.atletika.olomouc.cz, fotografie převzaty z archívu AK Olomouc