Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Asics Inner Muscle - superfunkční prádlo?

TEST: Asics Inner Muscle - superfunkční prádlo?
foto: Asics

Aleš Tvrzník | 26.09.2008 | přečteno: 21643×

Japonský výrobce sportovního zboží Asics patří mezi technologické inovátory. Jeho výrobky rozhodně nepatří k nejlevnějším, nás však více zajímalo, zda nejnovější řada funkčního prádla Inner Muscle dokáže dostát slibům stimulace běžce k lepším výkonům.

Už sám název běžeckého kompletu ruku v ruce s reklamním sloganem totiž znějí velmi zajímavě a více než slibně: „Použití velmi elastického materiálu v oblasti ramen a v bederní části cíleně stimuluje vnitřní svalstvo pro dokonalé držení těla, prodloužení délky kroku a rozšíření úhlu otáčení ramen.“ Do jaké míry uvedený slogan skutečně odpovídá reálným funkcím prádla a co běžcům skutečně přináší?

Aby byla využita i materiálová funkčnost (odvod potu a udržování tepelného komfortu) testovaných modelů, je nezbytností, aby prádlo dokonale sedělo. U výrobků tohoto typu je nemyslitelná kompromisní velikost a prohřešek proti tabulkové velikosti automaticky znamená omezení účinnosti funkčních prvků. Za dodržení těchto podmínek potom prádlo funguje výborně.

Prádlo je u nás dostupné v barvách bílá a černá. Absenci pastelových barev ovšem výrobce dokáže plně kompenzovat atraktivitou designu (velmi decentní potisk logy výrobce a názvem výrobkové řady v decentní barvě). Celá výrobková řada se na první pohled zdá být vysoce technickou kolekcí s odpovídajícím designem. 

PRAKTICKÝ TEST

Na prvním místě jsme byli zvědavi, zda a jakým způsobem ke stimulaci vnitřního svalstva dochází. Při hledání odpovědi si musíme uvědomit, že z anatomického hlediska považujeme za vnitřní neboli hluboké kosterní svaly, tzv. posturální svaly, jejichž úkolem je udržovat vzpřímené držení těla. Tyto svalové skupiny zvenčí přímo rozhodně stimulovat nemůžeme, ale prádlo určitě může přispívat k celkovému zpevnění (např. trupu) a nepřímo jim tak pomáhat. Prádlo teoreticky rovněž může mechanicky ulehčovat práci povrchovým fázickým svalům, které jsou důležité jako vykonavatelé pohybu.

Triko řady Inner Muscle je v horní části zad opatřeno všitou elastickou vložkou, která skutečně stahuje lopatky k sobě. Pozitivní vliv prádla na držení těla potvrdila jedna z našich testerek s „kulatými“ zády a rameny více vepředu. V jejím případě triko fungovalo přímo zázračně, při běhu jí srovnalo trup a celkově tak přispělo k lepšímu pocitu z běhu. Jedním dechem je ovšem potřeba dodat i zkušenost jiného testera s opačným problémem (s rameny spíše vzadu a horní částí hrudníku prohnutou dopředu). V tomto případě mělo triko naopak jednoznačně negativní vliv, protože mu uvedenou svalovou nerovnováhu ještě více zhoršovalo.

O negativním vlivu svalové nerovnováhy v horní části hrudníku na techniku běhu jsme již psali. V případě kalhot rovněž opatřených elastickým materiálem v dolní části hýždí a na zadní straně stehen výrobce uvádí, že pomohou prodloužit krok v průměru o dva centimetry, což při maratonu představuje dohromady 800 metrů. To je skutečně tvrzení „do pranice“ a vedle ověření tohoto faktu automaticky vyvstává i otázka, zda a jak je to z anatomického a biomechanického hlediska možné.

Pokud vyjdeme z předpokladu, že (stejně jako u trika) větší napětí materiálu uvedeným svalovým partiím pomáhá v pohybu, mohla by se skutečně délka kroku zvyšovat v důsledku výraznějšího odrazového náponu v kyčli (extenze v kyčli). Současně se ovšem nabízí otázka, zda by jako protireakce nedošlo ke zhoršení opačného pohybu – zdvihu kolene (flexe v kyčli). Při praktickém testování kalhot naši testeři v tomto případě ani jeden z popisovaných efektů nezaznamenali. Na druhou stranu je ovšem potřeba říci, že pakliže v tomto případě skutečně k nějakému jevu dochází, je subjektivně prakticky nepostřehnutelný a nelze jej ani nijak objektivně změřit. 

ZÁVĚR

Vysoce elastické funkční prádlo Asics Inner Muscle při běhu zpevňuje horní část zad, hýždě a stehna, čímž především v oblasti zad za předpokladu správné indikace skutečně „pomáhá“ správnému držení těla. Prádlo ovšem právě z důvodu vyššího stažení velkých svalových skupin nemusí nutně pocitově vyhovovat všem běžcům, kteří potom mohou mít při běhu i problémy s dostatečným uvolněním větších svalů. Triko se jako velmi vhodné jeví pro běžce s tendencí ke kulatým zádům, u kalhot se v průběhu testu žádná dodatečná biomechanická podpora běhu nepotvrdila. 

Oblečení se velmi snadno udržuje, prací prostředky na funkční textilie na něm nezanechávají žádné stopy. Po vyprání výborně schne a ponechává si své funkční i barevné vlastnosti.

KLADY
+ vysoká anatomická funkčnost trika v případě správné indikace
+ vynikající funkční vlastnosti
+ velmi kvalitní konfekční zpracování
+ střízlivý a přitom elegantní design 

ZÁPORY
- zavádějící popis účinků na svalové partie
- vyšší cena kompletu (3880 Kč)
- vysoké průramky triček (méně místa v oblasti podpaží)
- omezené barevné spektrum

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Dobříš

Celkem 1367 km
Minulý měsíc 0 km

martinha muž 29.09.2008 07:58:38

Já má triko, běhá se mi v něm parádně. Jen se mi hůř svlíká, je to opravdu velmi elastické. Martin

administrator 03.04.2010 13:32:35

Japonský výrobce sportovního zboží Asics patří mezi technologické inovátory. Jeho výrobky rozhodně nepatří k nejlevnějším, nás však více zajímalo, zda nejnovější řada funkčního prádla Inner Muscle dokáže dostát slibům stimulace běžce k lepším výkonům.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.