Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kamil Krunka - zelené eso z Nového Města nad Metují

Kamil Krunka - zelené eso z Nového Města nad Metují
foto: Jaromír Holas

Petr Lhota | 14.10.2008 | přečteno: 7272×

Vítěz sobotní Ceny Metuje, rodák z Náchoda, ve 22 už sám sobě trenérem, preferuje závody na dráze. Přesto často vítězí i na silničních závodech nejen v okolí svého bydliště. Jako většina kluků začínal s fotbalem, ale nakonec jej zlákala královna Atletika.

 

Kdy jsi začal s atletikou, jaké byly tvé běžecké začátky, a  kdo tě přivedl k atletice? 

S atletikou jsem začínal ve třinácti letech. Předtím jsem hrál fotbal, ale moc se mi nedařilo, tak mi můj otec navrhl, že bych mohl zkusit atletiku. Neváhal jsem a nastoupil do tréninkové skupiny Aleše Žďárského v oddílu SK Nové Město nad Metují. Běžecké začátky nebyly moc těžké, rád jsem běhal. Jen jsem si ze začátku zvykal na jiné tréninky než byly ty fotbalové. Atletický trénink mě bavil a ve tréninkové skupině byla skvělá parta. I tyto faktory mi běžecké začátky ulehčily.  Zanedlouho se dostavily i dílčí úspěchy, ve starších žácích jsem získal bronzovou medaili na MČR v krosu. 

Co pro tebe běh znamená? Jaké máš zájmy mimo běh?

Běh je mé hobby. Moc mě baví a díky běhu a atletice jsem poznal mnoho skvělých lidí a kamarádů. Mé další zájmy jsou škola, odborná literatura, posezení s kamarády a rád se podívám na kvalitní film. Občas si najdu čas i na jiné sporty, například cyklistiku, plavání nebo florbal.

Máš/měl jsi nějaké běžecké vzory? A proč zrovna je?

Mým běžeckým vzorem byl vždy Emil Zátopek. Nikdo nedokázal vyhrát tři zlaté medaile na vytrvaleckých tratích během jedné olympiády. Tento výkon už asi nikdo nenapodobí. Cením si ho i po lidské stránce, dokázal říct svůj názor a jednat i v nelehké době 50. let minulého století.

Při letošní Ceně Metuje jsi časem 31:21 pokořil traťový rekord. Jak si tohoto ceníš?

Před závodem jsem doufal, že bych mohl traťový rekord překonat, jelikož Cena Metuje je pro mě takový běžecký svátek. Mám to skoro doma a tento závod pořádá můj mateřský oddíl. Už odmalička jsem snil, že tu jednou vyhraji v traťovém rekordu. Jen doufám, že v dalších letech ten traťový rekord ještě vylepším.

Ve svých 22 letech se již trénuješ sám, nevidíš v tom určitou nevýhodu? Nechybí ti zkušenosti? Jak jsi k tomu dospěl? Co na to tvůj poslední trenér?

Nevýhodu v tom zatím nevidím. Každopádně se časem ukáže, jestli rozhodnutí být sám sobě trenérem bylo správné, nebo jen odbočkou do slepé uličky. Inspiraci čerpám z předchozích tréninků, které jsem absolvoval pod Alešem Žďárským. A co se týče zkušeností, obohatil mě studijní pobyt v Německu, kde jsem měl možnost poznat trénikové metody německých běžců. Ty se snažím zařadit i do svých tréninkových plánů. S mým posledním trenérem, Alešem Žďárským, jsme pořád v kontaktu a on mé rozhodnutí respektoval. 

Na jaké závody se chystáš v nejbližších týdnech? Chtěl bys tam nějak překvapit?

Příští neděli se chystám do Pardubic na cross country na tamějším dostihovém závodišti a další týden se těším na závod Hronov-Náchod, který má vždy úžasnou atmosféru. Skoro bych řekl, že je to pro mě srdeční záležitost, jelikož cíl je na náměstí mého rodného města. Přijde se podívat spousta mých přátel a celá rodina, to člověka motivuje k co nejlepšímu výkonu. Pokusím se v tomto závodě navázat na vítězství z roku 2006, kterého si velmi cením. 

Je pomalu konec sezóny, jak si s ní spokojen?

Halová sezóna se mi náramně vydařila. Jarní závody byly povedené, s výsledky na krosovém MČR a na MČR v půlmaratonu jsem byl spokojen. Jenže během léta přišly zdravotní problémy a sezóna na dráze byla špatná. Teď na podzim už je to zase lepší. I přes neúspěchy na dráze hodnotím letošní sezónu pozitivně.

Jakého největšího úspěchu si ve své kariéře ceníš a jaké cíle máš do budoucna? Budeš preferovat dráhu nebo tě více uvidíme na silnici?

Za svůj největší úspěch považuji třetí místo na halovém MČR 2008 na trati 3000 m v kategotii mužů . Ještě několik sezón budu rozhodně preferovat dráhu, především trať na 1500 m, kde bych chtěl stlačit čas pod 3:50. Silniční běhy a krosy jsou zpestřením sezóny na jaře a na podzim.

Jaké jsou tvé oblíbené tratě? Nelákají tě běhy do vrchu? A co maraton?

Moje neoblíbenější trať je 1500 m, na této trati bych chtěl i v nadcházející sezóně zlepšovat svoji výkonnost. Běhy do vrchů, to není můj šálek kávy. Maraton mě rozhodně láká. Ale pořád je dost času. Když budu zdráv, tak bych se odvážil na svůj první maraton až tak v 27 letech.

Tvé nejoblíbenější tréninkové místo?

Atletický stadión v Novém Městě nad Metují a les Montace v Náchodě.

Navštěvuješ stránky behej.com nebo behy.cz? Pokud ano, co zde nejvíce vyhledáváš nebo co tě oslovuje?

Tyto internetové stránky navštěvuji. Vyhledávám zde výsledky závodů, nebo nahlédnu do termínovky. Rád si přečtu články týkající se tréninku a výživy. Stránky behej.com jsou přehledné a obsah článků je zajímavý.

A na závěr otázka pro dámy, zda jsi nezadaný:-)?
Čekal jsem otázku na tělo…jsem nezadaný. Každopádně před ženami a dívkami neutíkám.


Osobní rekordy:

800 m – 1:57,40

1500 m – 3:53,55

3000 m – 8:22,16

5000 m – 15:04

10000 m – 31:27

Půlmaraton – 1:08:46

 

 

Největší úspěchy 2008:

1 místo Cena Metuje

3. místo MČR do 22 let na 5000 m

3. místo HMČR na 3000 m

5. místo MČR v krosu

6. místo MČR Běchovice 2008

6. místo MČR v půlmaratonu 2008