Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Cena Metuje v režii Východočechů a v traťovém rekordu

Cena Metuje v režii Východočechů a v traťovém rekordu
foto: Kamil Krunka (autor: Petr Lhota, behej.com)

behy.cz | 14.10.2008 | přečteno: 13673×

Východočeši Kamil Krunka a Vendula Frintová se postavili nejvýše na stupních vítězů „domácí“ Ceny Metuje, dalšího dílu Poháru behej.com a Velké ceny východních Čech. Jedenadvacetiletý atlet SK Nové Město nad Metují dokonce vylepšil traťový rekord, pouhé dva týdny od skvělé šesté příčky na Běchovicích. Aktualizováno o komentáře účastníků Duelu behej.com v závěru textu

 Na start hlavního závodu se letos postavila stovka běžců (loni 85) a čekala je desetikilometrová zvlněná trať po silnici, lesem a kolem koryta řeky se závěrečným kilometrovým stoupáním. Za ideálního podzimního počasí a výborné konkurenci se dal v mužích čekat útok na čtyři roky starý traťový rekord.

Hned po startu se odpoutala čtveřice závodníků, ze které po chvíli odpadl jeden z veteránů. Vypadalo to na vyrovnaný souboj mladíků: kromě pozdějšího vítěze se ve vedoucí skupině drželi Petr Pechek a Pavel Brýdl. Posledně jmenovaný však začal překvapivě ztrácet a před půlkou nasadil k trháku i Krunka a od otočky to byl již jeho sólo závod. 

Svým časem 31:21 o plných 11 sekund vylepšil záznam Michala Šmída z roku 2004. Je to další skvělý úspěch tohoto mladého vytrvalce, který upoutal šestým místem na nedávném Mistrovství republiky v Běchovicích, hned za velkými jmény.

„Jsem spokojen, že jsem vyhrál doma. To velmi potěšilo, stejně jako nový traťový rekord,“ uvedl šťastný vítěz. 

Druhý doběhl Pechek, třetí příčka na stupních vítězů patřila Brýdlovi. O slušné kvalitě 48. ročníku svědčí i jména na dalších místech: čtvrtý jihlavský Pavel Novák před svým chotěbořským druhem Leošem Pelouchem.

„Kamil (Krunka) se mi dneska moc líbil, je to velký talent. Je rychlý, má to od přírody, běží uvolněně, má ideální vytrvaleckou postavu,“ pochválil vítěze Pavel Novák, který naopak ostře zacílil sám na sebe: „Letošní sezona je kompletně zpackaná. Musím změnit trénink, mám pocit, že tělo již na stejné tréninkové metody nereaguje. Navíc musím pár kilo shodit.“

Ženskou kategorii Ceny Metuje vyhrála 26letá triatlonistka a účastnice letošních Olympijských her v Pekingu, Vendula Frintová. Držitelka místního traťového rekordu se sice svému času z roku 2004 (35:02) ani zdaleka nepřiblížila, přesto jejích 36:01 stačilo na prvenství.

„Doufala jsem v lepší čas. Nyní se chystám do Pardubic a o týden později mám mistrovský triatlon,“ řekla Frintová.

Druhá v sobotu skončila veteránka Blanka Paulů a třetí příčka patřila Renatě Hájkové (obě Maratonstav Úpice). 


Duel behej.com

Po pauze se na Ceně Metuje opět představili ú­častníci Duelu behej.com, v němž jde o soupeření dvou běžců s cílem dosáhnout vyššího počtu bodů v Poháru behej.com 2008. Počítá se deset nejlepších výsledků. Dvěma soupeři v Duelu jsou Jarka Holasová a Standa Blaha. Přinášíme jejich komentáře k sobotní Ceně Metuje:

Jarka Holasová:

Letos o prázdninách jsem poprvé naběhala nějaké ty kilometry – kolem 200, až do loňského roku jsem prakticky celé léto trávila na kole. Letos jsme měli s manželem v plánu běžet v září Kladenský maraton, proto jsme tomu přizpůsobili i dovolenou. Ověřila jsem si tak, že trénink ve vyšších polohách má zřejmě opravdu pozitivní vliv na výsledky.

Přestože jsme se v Alpách věnovali spíš turistice než běhu, zlepšila jsem si na podzim už 2 osobáky – na Kladně ten maratonský a na Velké ceně Metuje na 10 km, to jsem ani náhodou nečekala. V Novém Městě nad Metují jsem běžela podruhé a tak jsem moc dobře věděla, co nás čeká na závěr.

Jsem opravdu moc zvědavá, jak příští víkend zaběhnu půlmaraton v Drážďanech, je tam rychlá trať, pokud vyjde počasí, možná bych mohla vylepšit i svůj půlmaratonský rekord, chci se o to pokusit.

Ovšem hlavní jsou teď zbývající pohárové závody – Pohár behej.com i Duel se pomalu blíží k závěru.

Během léta jsem pár závodů vynechala, protože jsem byla v zahraničí na cyklozájezdech, ale teď chci stihnout téměř všechny zbývající, nepojedu jen do Frýdku-Místku, to je opravdu z ruky. Nejvíc jsem zvědavá na Hronov, tam jsem ještě neběžela, ale slyšela jsem na tento závod samou chválu.

Trať v Týništi je zase rovinatá, také celkem rychlá, tak uvidíme. V Duelu mám teď sice mírný náskok, pokud jde o průměr bodů, ale Standa bude moci odmáznout nejhorší výsledky, takže rozhodně nechci nic podcenit :-)).

Standa Blaha:

Závod v Novém Městě se vyznačoval vysokou kvalitou i účastí běžkyň a běžců, trať vede nádherným údolím podle řeky Metuje a má netradiční profil se závěrečným, více než kilometrovým, stoupáním. Počasí bylo ideální, a tak mi k plné spokojenosti chyběl jen o trochu lepší čas.

Duel jde do finále a mé pocity se blíží pocitům odsouzence, který čeká na katovu sekyru. Zatímco moje forma v průběhu roku kolísala a prošel jsem běžeckou krizí, z níž jsem se doposud zcela nezotavil, moje soupeřka se zlepšovala závod od závodu.

Přestože jí do předepsaných deseti závodů jeden chybí a já mohu případnými zlepšenými výkony ve zbývajících závodech odmazávat body z těch méně povedených, pohled na bodovou tabulku příliš důvodů k radosti nedává. Pokud totiž Jarka absolvuje další závod ve své obvyklé formě, je má šance na vítězství již jen teoretická. Ještě že už jsme dopředu nafotili fotografii, na níž je vidět, kdo je v tomto souboji nahoře, a kdo dole!


Web závodu

Kompletní výsledky

Diskuse k závodu na fóru 

Hodnoťte závod

Kompletní údaje o závodu v termínovce