Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Salomon XT Wings - z hor do nížin

TEST: Salomon XT Wings - z hor do nížin
foto: Aleš Tvrzník

Aleš Tvrzník, Radek Narovec | 17.02.2009 | přečteno: 59295×

„Vyrovnaná kombinace dvou protichůdných konceptů: tlumení a hbitost boty.“ Tak popisuje firma Salomon svou vlajkovou loď letošní kolekce. Krosovka s pronační podporou XT Wings prošla naším několikaměsíčním testem, přičemž jsme byli na pochybách, zda se ono spojení protipólů povedlo.

Bohužel ani Salomon se neubránil tradiční nemoci většiny prodejců běžecké obuvi na českém trhu, a sice někdy až příliš „kreativnímu“ překladu popisů bot do češtiny, který se ne vždy shoduje s kategorizací v hlavním (anglickém) katalogu výrobce. „Vylétněte k výšinám. Tyto pohodlné běžecké boty jsou konstruovány pro efektivní rychlostní běh vyžadující hbitost a přizpůsobivost v každém terénu.“ To alespoň tvrdí web www.salomonrunning.com, zatímco anglický katalog volí poněkud opatrnější slova citovaná v úvodu naší recenze.

Náš názor je spíše takovýto: pokus výrobce kvalitní obuvi pro extrémní outdoor sestoupit do nížin a nabídnout tak výrobek početnějšímu poli běžců se celkově velmi zdařil, XT Wings však rozhodně nelze prodávat jako rychlou botu pro každý terén. A to ani přesto, že se podařilo hmotnost boty snížit na 390 gramů ve velikosti UK 8,5.

JAK POPISUJE BOTU VÝROBCE

Dle údajů prodejce je model, který je na našem trhu k dostání za 2990,– Kč (loňský premiérový předchůdce stál 3490,– Kč), především svou podešví určen i do toho nejnáročnějšího terénu. Tam by tato podešev měla zajišťovat maximální kontakt se zemí a běžci dávat jistotu jak stabilního došlapu, tak i dynamického odrazu bez podklouznutí. Velkou zásluhu na těchto vlastnostech by měl mít výraznější vzorek s protisměrný­mi prvky.

Nová konstrukce mezipodešve by měla pozitivně ovlivňovat jak stabilitu, tak i tlumení boty.

Nepřehlédnutelným prvkem je i pronační klínek na vnitřní straně mezipodrážky. Kromě hlavních je bota vybavena i dalšími technologiemi, jejichž úkolem má být dosažení optimální dynamiky a maximálního komfortu při běhu. V přední části vyztužený svršek boty má ochránit prsty nohy před nárazy do větví nebo kamenů.

Výrazným znakem svršku je i pro tuto značku typické rychloupínací šněrování s tenkou kevlarovou tkaničkou a tzv. TPU zámkem. Pro volnou smyčku tkaniček je určena kapsička na jazyku, čímž by se při běhu mělo předejít jejich nežádoucímu plandání.

PRAKTICKÝ TEST

Zajímalo nás, jak si podrážka poradí při běhu na různých površích převážně za méně či více typického zimního počasí. V této zkoušce bota obstála výtečně zejména při běhu přes patu, kdy neklouzala na zpevněných cestách ani za mokra v blátě nebo na sněhu. O něco málo horších výsledků dosáhla při běhu přes špičku, což je dáno méně výrazným vzorkem v této části podrážky.

Při seběhnutí z cesty do lesa si testeři skutečně pochvalovali i pocit jistoty a ochrany přední části nohy, kdy ani občasné nakopnutí většího kamene nebylo nijak zvlášť bolestivé. Jako určitý nedostatek se v tomto případě jevila neschopnost svršku odpuzovat vodu: „Přes svršek boty se mi dovnitř dostal sníh. Také se se mnou probořil led na potoce a i přes rychlé vytažení nohy z vody bota okamžitě nasákla a při –14 stupních mi pak byla pěkná zima.“

Tento funkční handicap se projevil i v méně náročných podmínkách. Salomon XT Wings nemá ze stran ke svršku přišitý jazyk, který je jen ve své dolní části přetažen elastickou síťovinou a ani samotný svršek boty není vyroben z voděodolného materiálu. Vyznavači běhu za deště, v mokré trávě nebo hlubším sněhu tedy budou muset sáhnout po dražším modelu Salomon XT Wings GTX se svrškem z nepropustného materiálu za 3690,– Kč.

Pozitivně hodnotíme netypické rychlé zavazování boty pomocí tenkých kevlarových tkaniček, které díky objemnějšímu polstrování jazyka ani netlačily na nárt. „Počáteční obava z tohoto způsobu zapínání se po krátké době rozplynula. Systém si mě získal svojí rychlostí a praktičností.“

Bota nás částečně překvapila v náročnějším terénu, kde sice výborně „drží“, díky své vyšší torzní tuhosti ovšem už tak dobře nekopíruje terén a tudíž neumožňuje hodně rychlý běh běžcům s dobrou kondicí kotníků, kteří v tomto případě vyžadují „mrštnou“ botu. Velmi dobrý výsledek XT Wings dosahují ve středně těžkém a lehčím terénu při nízké rychlosti běhu i tempech.

„Kopyto“ modelu Salomon XT Wings dobře obepíná a stabilizuje patu a vyhovuje spíše běžcům s užší nohou, která se tak v botě nachází poměrně nízko nad zemí, což výrazně přispívá k větší stabilitě běhu. Celkový komfort boty i optimální biomechaniku běhu zaručuje i originální anatomická vložka s vyzdviženými okraji. Tlumení nárazů při došlapu v terénu je optimální u běžců s průměrnou tělesnou hmotností (70 – 85 kg). Jako krosový speciál bota příliš netlumí na tvrdých površích, jako je asfalt nebo beton.

Varovně zapůsobila zkušenost jedné testerky z běhu ve sněhu: boty obarvily ponožky.

ZÁVĚR
Praktický test Salomon XT Wings, které díky výraznému designu nelze na nohou majitele přehlédnout, potvrdil vynikající funkční vlastnosti boty ve většině situací, pro které jsou určeny. Tato krosová bota výborně poslouží pro objemový trénink a tempa zejména lehčím pronátorům v lehčím i středně těžkém terénu, kde vykazuje velmi dobrou stabilitu. Milovníkům rychlosti v těžkém terénu bychom doporučili jiné modely kolekce Salomon. Stejně tak pro běh za mokra nebo v hlubším sněhu je nutné sáhnout po výrazně dražší verzi s voděodolným svrškem.

KLADY
+ vynikající stabilita a ochrana prstů
+ nepodkluzují ani v náročnějších podmínkách
+ systém rychlého zavazování

ZÁPORY
- není ideální pro rychlý běh v těžkém terénu
- svršek levnějšího modelu XT Wings nemá žádnou ochranu proti vlhku
- při běhu ve sněhu se obarvily ponožky


 

VYJÁDŘENÍ DOVOZCE VÝROBKŮ ZNAČKY SALOMON, FIRMY AMERSPORTS:

Některé popisky bot nejsou zaměřeny příliš technicky. Mají spíše navodit určitý pocit, dojem, atmosféru, než podat technickou informaci. Botu XT Wings spíše popisujeme jako “All terrain” – je univerzální do všech typů terénů pro Trail Running. V této kategorii XT Wings tlumí spíše nadprůměrně a zároveň si zachovávají výbornou stabilitu. Samozřejmě už sama kategorie Trail Running není primárně určená na asfalt a beton. K rychlému běhu není bota primárně určená.

Bota XT Wings není primárně určena do mokrého prostředí, natož pak do sněhu. Vyrábí se i s membránou GoreTex, která by byla jistě do podmínek, při jakých jste boty testovali, vhodnější. Bota je vyrobená z materiálů, které mají dobře odvětrávat a dobře odvádět pot nohy ven. Může buď dobře odvětrávat anebo být vodě odolná. Kompromis pak může být použití membrány.


TEST VZNIKL VE SPOLUPRÁCI S CASRI PRAHA

NAVŠTIVTE ONLINE PORADCE PRO VÝBĚR BOT

DETAIL TESTOVANÉHO MODELU V ONLINE PORADCI


Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Ostrava

Celkem 12386 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:32 (2013)
půlmaraton: 1:33:47 (2015)
maraton: 3:36:45 (2014)

BOBika muž 20.02.2009 09:43:42

Hodnotit kladnost systému rychlého zavazování je dost subjektivni. Jiz jsem si par bot s timto systemem vyzkousel, spise jsem se do nich snazil nasoukat, ale marne. I kdyz bych ho rad pouzival, anatomie me nohy mi to skrz vysoky nart neumoznuje. :(

Motto: Chcete-li zapalovat, musíte sami hořet. Karel Čapek
avatar

Kafran muž 20.02.2009 20:52:09

Boty Salomon jsou z hlediska kvalitativního jedny z nejhorších. Na základě firemní reklamy na běžecké boty značky Solomon jsem si 9.9.07 zakoupil u prodejce Intersport, Praha 1, běžecké boty uvedené firmy model XA Pro 3D za 3.000,–kč. Po 14. měsících, tj. ještě
v záruční době se mimo nezvykle velkého opotřebení podešví objevily i hluboké praskliny v předních částí podešví. Reklamační odd. prodejce mi poslalo rozsáhlý elaborát, který se dá shrnout do lakonického konstatování "boty jste asi nosil. Malá poznámka nakonec: pravidelně si kupuji boty Adidas každý druhý rok na slevu vyběhanou na pražském půlmaratonu a boty stáří 4. roky mohu stále užívat. A co je nejhorší na mojí žádost o pomoc při reklamaci se vůbec neobtěžoval odpovědět dovozce těchto bot firma Solomon-bots, jmenovitě pan Jakub Králík.
Závěr: boty od tohoto výrobce nekupovat!


avatar

weberjan muž 24.02.2009 19:05:24

K testu bych rád dodal, že boty XT Wings nemají ambici konkurovat silničním speciálům od Saucony, Adidas, NB, Asics – oni zase nemají na XT Wings v terénu…
Životnost si pochvalují lidé z českého Adventure Race týmu,nebo orienťáci. Kdo se bojí mokra má sedět doma. Mokro v botě při běhu nad 8 hodin pak řeší GoreTex – i u Wingů ! XT Wings podobně jako XA Pro 3D jsou boty pro horské 10 – 600 km běhy. A vydrží !
Nářky „Kafralů“… no Kafral.
Milióny spokojených adventure šílenců jej zastíní.
Nakonec info, že pokud někdo chce Light and Fast Salomon XT Wings může šáhnout po XT Wings Slab modelu. Je opravdu so fast – and light také.
Jan Weber,www.salomon-run.cz
 

avatar

Kynšperk nad Ohří

Celkem 5267 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:40:09 (2010)
maraton: 3:41:43 (2011)

schonfeld muž 05.04.2009 17:35:16

>> Kafran, 20. 2. 2009 20:52:09

No upřímně, po čtyřech letech bych běžecké boty užíval tak leda na zahradu, což ostatně činím u svých starších Supernov :-) Ale na běhání to je docela riziko.

Co se týká kvality, používám dlouhodobě boty Adidas, a narazil jsem na šmejd i u tohoto výrobce. Čímž ho přesto nezavrhuji. Goretexové Wingsy nové genereace mám teprve pár týdnů, ale zatím nemám důvod ke stížnostem.

Pokud bych důvod ke stížnostem měl, mám asi méně problémů, protože po zkušenostech s českými dovozci kupuji již několik let obuv výhradně v Německu.

Motto: Nur tote Fische schwimmen mit dem Strom!
avatar

libor muž 07.05.2009 18:47:35

>> weberjan, 24. 2. 2009 19:05:24

S předchozím musím jedině souhlasit. Na TransAlpine Run 2008 i na Marathon Des Sables 2009 jsem na vlastní oči viděl, že tyto boty byly jedním z nejčastěji se vyskytujících používaných typů. Asi proto, že se nejedná o silniční závody a asi tam ta kvalita do terénu bude. Jinak mě v testu pobavilo hodnocení, jak bota nasákla vodou při našlápnutí do potoka. Tomu by snad odolala pouze holina nebo plastový skelet :-)
Libor Pilař

avatar

Slavkov u B.

Celkem 2724 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:21 (2010)
půlmaraton: 2:07:00

Majka1 žena 27.05.2009 22:04:24

V poradci mi jako nejvhodnější vypadly Salomon comp3 a protože mi úžasně seděly – mám ploché nohy s nízkým nártem a krátké prsty, tak jsem si je po malém váhání o ceně koupila. Po cca 300 km mi ty fantastické tkaničky praskly. Z hlediska pohodlí při bšhu v terénu jsou opravdu dobré – neuklouznou, nezvrtává se v nich noha, dobře větrají. Nejsou dělané na rychlost spíš na sílu, při seběhu s kopce prostě naprosto spolehlivé. Proto mě hrozně mrzí ty tkaničky. Všimla jsem si, že už i ouška na tkaničky se začínají klubat. Pracně jsem je vyspravila a uvidím co vydrží, ale nedávám jim víc než jednu sezónu. O koupi goratexových Wings kvůli těmto lapáliím vůbec neuvažuji i když jsem doufala, že na zimu mohly být dobré. Teď bych neměla odvahu za ně ty peníze dát.

Motto: Bože, dej mi víc trpělivosti, ale prosím tě hned!

administrator 03.04.2010 13:32:46

„Vyrovnaná kombinace dvou protichůdných konceptů: tlumení a hbitost boty.“ Tak popisuje firma Salomon svou vlajkovou loď letošní kolekce. Krosovka s pronační podporou XT Wings prošla naším několikaměsíčním testem, přičemž jsme byli na pochybách, zda se ono spojení protipólů povedlo.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.