Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Teva Aniso eVent - jako stvořená pro indiánský běh

TEST: Teva Aniso eVent - jako stvořená pro indiánský běh
foto: Aleš Tvrzník

Aleš Tvrzník, Radek Narovec | 13.03.2009 | přečteno: 19834×

V řadě našich testů jsme udělali výjimku a vyzkoušeli jsme i obuv, která se přívlastkem běžecká nehonosí. Jelikož běžci neběhají 24 hodin denně a 365 dní v roce, snad uvítají i občasný pohled pohled na vycházkovou obuv. Teva Aniso eVent nezapře vodáckou orientaci amerického výrobce a i přes své primární určení si v běžeckém testu vedla překvapivě dobře.

CHARAKTERISTIKA

Vycházková bota, která je u nás k dostání za 2599,– Kč, je už na první pohled specifická jednolitým softshellovým svrškem se svařovanými švy. Jednoznačnou výhodou této technologie, která má jednak za úkol udržovat optimální prodyšnost svršku vně a naopak nepropouštět vodu dovnitř, je absence klasických švů, které často běžcům uvnitř boty působí potíže.

Jak u testované Tevy, tak v celém segmentu krosové obuvi už je v dnešní době téměř samozřejmostí ke svršku z obou stran přišitý jazyk, který je u tohoto modelu i dostatečně polstrovaný. Svršek boty je v přední části pogumován a ve špičce vybaven zesílenou pryží, která má na starosti především mechanickou ochranu palce nohy a kompaktně přechází do vlastní podešve a je základem kratší oblé a přitom i zvednuté špičky. V přední části je bota střihově širší, což ji jednoznačně předurčuje běžcům s větší šířkou nohy. V opačném případě se zvyšuje pravděpodobnost vzniku puchýřů, protože noha v botě „plave“ do stran.

Kombinace dvou materiálů  by měla garantovat optimální přilnavost i jistý odraz  boty v rozličných podmínkách. Zvýšená mezipodešev v zadní části boty napomáhá ke zpevnění paty. Součástí mezipodešve je i antipronační klínek z tvrdšího materiálu na vnitřní straně boty, který je na první pohled takřka neviditelný. Tento konstrukční prvek je spolu s velmi pevnou konstrukcí středního můstku základem celkově vysoké stability boty.

Nepochybně velmi důležitou součástí boty je i vnitřní originální vložka s děrováním spodní vrstvy v přední části, která by díky své měkkosti a  podpoře podélné klenby měla zajišťovat nohám při běhu potřebný komfort.

PRAKTICKÝ TEST

Prvním předmětem našeho testu bylo tlumení a stabilita boty. Vzhledem ke konstrukci mezipodešve bez dodatečných tlumících prvků (a v souladu s jejím určením) bota netlumí při běhu na tvrdém povrchu. Tento fakt potvrzuje záznam rychloběžné kamery, na kterém je patrné, že v momentě prvního kontaktu boty s podložkou k větší deformaci mezipodešve a ani podešve nedochází.

Oproti tvrdému povrchu bota v měkčím terénu (tráva, jehličí) uspokojivého tlumení dosáhla. Tlumení bylo ovšem nedostatečné v zimních podmínkách na ujetém sněhu i zmrzlých polních cestách. Znovu však upozorňujeme, že Aniso je botou vycházkovou a náš test byl pro ní snad až příliš tvrdým.

Bota je díky své celkové tuhosti hodně stabilní a je vhodná pro pronátory, včetně těch, u kterých dochází k pronaci až po určité době běhu za únavy. Tuhost ale brání rychlejšímu běhu, při kterém navíc docházelo i k většímu „mačkání“ svršku, který tak s nohou dokonale nesplynul v jeden funkční celek. Tato vlastnost se ovšem u pomalejšího běhu jako problémová neukázala.

Při testu jsme se snažili opět běhat za sucha, mokra, ve sněhu, blátě, v teplejším počasí i v ryze zimních podmínkách. Za deště a sněhu svršek boty fungoval výborně, což komentuje jeden z našich testerů: „Po 45 minutách rychlé chůze přibližně 10 cm hlubokým sněhem bota prakticky dovnitř nepropustila vlhkost.“

Na druhou stranu se ale bota neosvědčila za teplejšího počasí, kdy se nohy hodně potily a softshellový svršek neumožňoval dostatečný odvod potu.

Jako menší praktická komplikace se ukázal všitý jazyk u běžců s nižším nártem, u kterých se po stranách částečně mačkal. Závažnější problémy v podobě nepříjemných tlaků na nárt ale ani při pevnějším utažení tkaniček v tomto případě nenastaly.

ZÁVĚR

Teva Aniso Event běžecky mile překvapila. Model je spíše vhodný pro pomalejší běh v jednodušším a měkčím terénu a je ideální zejména pro začátečníky, kteří běh prokládají chůzí nebo naopak. Perfektně se hodí i pro samotnou chůzi, jako lehčí nízká treková obuv nebo jako sportovně laděný model pro denní nošení v chladnějších obdobích.

KLADY

+ bezešvý vnitřek
+ vysoká stabilita
+ výborná ochrana nohy
+ odolnost proti vlhku
+ anatomická originální vložka

ZÁPORY

- málo tlumí na tvrdším povrchu
- horší prodyšnost za teplejšího počasí


KOMENTÁŘ ČESKÉHO DISTRIBUTORA VÝROBKŮ TEVA, FIRMY TERM:

Charakteristika boty přechází z vycházkové outdoorové obuvi do testu běžeckého, kam určitě nepatří. Je jasné, že bota není stavěná na běh, proto nemůže mít vlastnosti běžecké boty (tlumení, stabilita atd.). Zanedlouho Teva nabídne nový model určený pro běh v terénu – X-1 Evolution. Tato bota bude velmi lehká a v přední části bezešvá.


TEST VZNIKL VE SPOLUPRÁCI S CASRI PRAHA

NAVŠTIVTE ONLINE PORADCE PRO VÝBĚR BOT


Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

šaryl muž 13.03.2009 17:25:31

Pro jakoby tu nějakou vycházkovou pouť terénem či chcete – li toho nějakého indiánského běhu,pak nejraději užívám a když ne přímo ty mé " závodní " boty,pak ale těch mojich,dalších,co vzaly už jako ty " závodní " ale za své . Tedy těch,co se už k souvislejším běhům nehodí a zatímco k těm různým procházkám a různým zrychlením mezi chůzí ,pak k těmto ještě ano . A naprostá spokojenost . Zaplácnu tak dvě mouchy jednou ranou a v peněžence mi takto teoreticky zbyde zhruba těch 2500tisíce korun navíc,než kdybych si chtěl zaplatit tady tento pokus o víceúčelouvou botu !!
 ahoj

avatar

jtvesely muž 18.03.2009 13:21:48

TEST: Teva Aniso eVent – jako stvořená pro indiánský běh
Botu konstruoval někdo kdo: o indiánském běhu ví jenom to, že nějaký byl a jako všichni výrobci obuvi neví o dynamice chodidla zhola nic, tím méně pak výrobci tzv. obutí pro sport a volný čas. Jenom pro srovnání, indiánské mokasíny měly jako podrážku rovnou kůži, protože indiáni asi těžko uměli vyrobit vzduchové či jiné nesmyslnné chrániče pro patu a ani by je to nenapadlo. Snad proto dokázali uběhnout obrovské vzdálenosti bez nejmenších problémů. www.jtvesely.txt.cz

administrator 03.04.2010 13:32:49

V řadě našich testů jsme udělali výjimku a vyzkoušeli jsme i obuv, která se přívlastkem běžecká nehonosí. Jelikož běžci neběhají 24 hodin denně a 365 dní v roce, snad uvítají i občasný pohled pohled na vycházkovou obuv. Teva Aniso eVent nezapře vodáckou orientaci amerického výrobce a i přes své primární určení si v běžeckém testu vedla překvapivě dobře.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.