Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BRNO Spring 48h INDOOR 2009 - živá reportáž

BRNO Spring 48h INDOOR 2009 - živá reportáž
foto: archív behej.com

Sváťa Sedláček | 20.03.2009 | přečteno: 18878×

V pátek po 10. hodině byl v hale pavilónu Z brněnského výstaviště odstartován náročný ultramaratonský závod na 48 hodin. Pokusíme se pro vás dění ze závodu přiblížit živou reportáží. AKTUALIZOVÁNO V NEDĚLI 10:18 a následně opraveny hodnoty některých výkonů ve 12:18 - závod skončil. Přidány oficiální výsledkové listiny.

Připomeňme v krátkosti celý program této běžecké události: Kromě závodu na 48 hodin (někteří však poběží „jen“ 24 hodin) se v pátek ve stejnou hodinu (v 10:00) ještě startuje štafetová 10hodinovka škol a večer ve 21:00 hodin 6hodinovka jednotlivců. V sobotu v 10:00 startuje exhibiční tříhodinový trénink na „vysokém kole“ Josefa Zimovčáka a večer ve 20:30 vyběhnou společně aktéři 12hodinovky jednotlivců i štafet. A v neděli to zase všechno skončí v 10:00 hodin.

V hlavním závodě 14. ročníku brněnského ultramaratonu Jarní Brno Spring 48h Indoor nakonec po dopravních zdrženích, zdravotních problémech a vykradení francouzského auta s taškami s vybavením Petera Kluky na závod nastoupilo 33 běžců ze dvanácti zemí 3 kontinentů, jak se dá lehce odečíst z průběžné výsledkové listiny.

Soutěž je bohužel ochuzena o účast kandidátky na absolutní vítězství Míši Dimitriadu, která se na závod speciálně připravovala, nicméně kvůli hrozbě trvalého poškození jejího pohybového aparátu se nakonec startu vzdala. Ještě dnes absolvovala speciání vyšetření u Dr. Jiřího A. Marka v Brně a věříme, že nás přijde na závodiště seznámit s aktuálním stavem.


15:00 – běžci mají za sebou první obrátku po 4 hodinách, favorit Dan Orálek se hned od počátku pravidelným a přiměřeným tempem usadil na čele, naopak Galina Eremina má v Martině Němečkové zdatnou soupeřku.

Výrazné problémy se zatím na nikom neprojevují, služby lékaře ani masérů zatím při optimální teplotě 17 stupňů Celsia nikdo nevyužil a na vydatném ultramaratonském obědě v podobě kuřete s bramborem nebo rizotu si většina běžců pochutnala, přestože konzumace probíhala za chůze nebo i při jen lehce zpomaleném běhu.....


20:00 – na čele pelotonu Dan Orálek se 107 kilometry. Galina Eremina na druhém místě překročila metu 98 kilometrů. Třetí Martin Hunčovský má v nohách 95 kilometrů. Skvěle si vede Martina Němečková, na sedmém místě má 89,5 kilometru. Pro nás je ale ohromující výkon Sváti Sedláčka. Drží se s rovnými jedenadevadesáti kilometry na neuvěřitelném pátém místě.

V soutěži štafet vedla těsně před vypršením deseti hodin SPŠ Chemická A. Se 156 kilometry měla na čele již těžko překonatelný náskok šesti kilometrů.


21:30 – Sváťa Sedláček využil běžecké přestávky k telefonátu. I při něm ale pokračoval v pohybu. Po stovce kilometrů se zdál naprosto fit. Zatím necítí žádné obtíže, spánek bude řešit až podle momentální situace. V 21 hodin byla odstartována šestihodinovka. V čele zatím Ladislav Tarant před Stanislavem Juránkem. Mezi dvaceti jmény jsou ve startovní listině například Stanislav Junga, Marián Mundok a tři ženy,  Alena Žákovská (zatím celkově na čtvrtém místě), Alice Studničková a Dagmar Hůrková.


22:30 – závod pokračuje bez větších krizí a překvapení. Dan Orálek na čele se 132 kilometry má náskok necelých 8 km před Galinou Ereminou. Švéd Christian Ritella na třetím místě ztrácí dalších 5 kilometrů. Další místa patří trojici Hunčovský, Ondruš, Sedláček. Martina Němečková na devátém místě má na kontě 109 kilometrů. Podle slov Michaely Dimitriadu je pro ni neúčast velkým zklamáním a smutkem. Přestože žádné vyšetření (včetně magnetické rezonance) v posledních krizových dnech neprokázalo žádné viditelné poškození, běh bez přemáhání bolesti byl prakticky nemožný. Poslední vyšetření u Dr. Marka ukázalo pouze na statickou disbalanci, kterou se pokusí vyřešit pomocí termoplastických vložek a speciálních cviků s dočasným vynecháním běhání a udržování kondice pouze plaváním a jízdou na kole. Budeme Míše držet palce, aby tyto kroky vedly k odstranění příčin bolesti a dovolily ji plnohodnotnou přípravu na 48-hodinovku v Surgeres v polovině května.

Jedno překvapení pro nezasvěcené – Stanislav Juránek na druhé pozici šestihodinovky, je skutečně bývalý jihomoravský hejtman.


Sobota 9:00 – Noc na pořadí v čele závodu moc nezměnila. Dan Orálek pokračuje bez přestávky ve svém strojovém tempu a má za sebou již 209 kilometrů. Galina Eremina na druhém místě je 4 kilometry za ním.  Sváťa od 164. kilometru mírně zvolnil, ale se 168 kilometry se drží na skvělém 11. místě.

Vítězem šestihodinovky se s 64,53 kilometry stal Ladislav Tarant před Alenou Žákovskou (62,91 km). Marian Mundok si na třetím místě zapsal naprosto shodný výkon. Stanislavu Juránkovi na sedmém místě chyběl jen malý kousíček k dosažení mety 60 kilometrů.


12:00 – Klasifikace po 24 hodinách je samostatná a proto se po desáté hodině konal malý dílčí finiš. Dan Orálek se udržel na 1. místě, když dosáhl 218,5 km a mírně zvýšil náskok před druhou Galinou Ereminou na téměř 5 kilometrů. Na třetím místě, 10 kilometrů za Ereminou se držel Christian Ritella. Nutno zdůraznit, že desetikilometrový rozdíl v poločase nemusí vůbec nic znamenat.

Sváťa Sedláček zhodnotil svůj výkon po prvním poločase takto: „Snažil jsem se, pokud jsem běžel, udržovat konstantní rychlost okolo 10 km /hod, při které se mi dobře běželo. V sobotu kolem 1. hodiny po půlnoci na mě přišla únava, a tak jsem po krátké masáži šel spát. Po 3,5 hodinách jsem se cítil dobře odpočatý, takže jsem po snídani a zahřívací masáži opět téměř 3 hodiny byl schopen držet svou oblíbenou rychlost a tím jsem se dostal z 17. pozice, na kterou jsem
mezitím spadl z původní 5. pozice, zpět na 10. místo (ale někteří za tu dobu stihli naběhat dost kilometrů). Pak po jednom přechodu do chůze se mi pro bolest jakési šlachy nepodařilo znovu rozběhnout, takže jsem asi 1,5 hodiny šel, ale v poslednách 20 minutách 24hodinovky
se mi přece jen podařilo se rozběhnout. Postupně jsem stupňoval tempo až asi na 5:20/km. Po 24hodinovce jsem se rozhodl závod na více hodin přerušit, mimo jiné také proto, aby mi to umožnilo se opět regenerovat.“

Nelze se nezmínit o výkonu jediné české běžkyně Martiny Němečkové (po 24 hodinách 179,5 km). Je skutečně nekompromisně vytrvalá a houževnatá. I když spadla z původních lepších umístění na 9. místo, dá se čekat že do celkových výsledků (míněno včetně mužů) významně zasáhne.


14:15 – Galina Eremina stáhla náskok Dana Orálka na 3 kilometry, ale bylo to způsobenou Danovou krátkou pauzou na 244. kilometru. Danovy časy na kolo jsou v průměru o více než 10 vteřin rychlejší. Jan Ondruš se posunul na třetí místo před Ritellu. Martina Němečková se drží na stále báječném 10. místě. Sváťa Sedláček po svých zmiňovaných potížích klesl na 20. místo.


17:30 – Dan Orálek si na čele neustále udržuje čtyřkilometrový náskok před Galinou Ereminou. Má uběhnuto 266 kilometrů. Jan Ondruš na třetím místě s 249 kilometry naběhl na Christiana Ritellu deset kilometrů, ale do konce je ještě daleko. Martina Němečková se s 211 kilometry stále drží na pěkném jedenáctém místě. Sváťa Sedláček se zatím na trať po své avizované přestávce nevrátil a postupně klesá pořadím. V tuto chvíli je na 24. místě.


19:30 – Orálek (278,5 km) má na čele náskok před Ereminou 5 a půl kilometru. Jan Ondruš (259,5 km) si na třetím místě zvýšil náskok na čtvrtého Ritellu na 11 km. Martin Hunčovský skončil závod po 24 hodinách s 195,25 km. V tuto chvíli nemáme zprávu, zda Sváťa Sedláček skončil, nebo se na dráhu ještě vrátí. Martina Němečková se s 222,5 km stále drží na desátém místě.


23:00 – Před závodníky je posledních 11 hodin. Dan Orálek v čele již překonal 301 km. Před Galinou Ereminou má náskok rovných 8 km. Jan Ondruš stále na 3. místě, ale Ritella klesl na 6. místo za Balatského (UKR) a Dostálka. Martina Němečková na 12. místě má po 37 hodinách za sebou 238 kilometrů.


Neděle 7:30 – Orálek na čele si udržuje odstup od Ereminy přibližně šest kilometrů. Už překonal hranici 350 km. Další pořadí Ondruš, Balatskij, Dittrich, Dostálek, Ritella. Všichni tito borci již těsně před osmou překonali hranici 300 km. Martina Němečková se drží na 13. místě s 276 kilometry.

Do závěrečné hodiny se přehoupla dvanáctihodinovka. Nepočítáme-li štafetu NC Vyškov, je na čele Slovák Jan Fazekaš se 114 km. Druhý Jaroslav Kaše uběhl zatím o šest kilometrů méně.


10:18 – závod skončil (opravené konečné výsledky). Dan Orálek na prvním místě zvítězil s ohromujícími 366,87 kilometry. Galina Eremina skončila přesně 6 kilometrů za ním (360,99 km). Třetí Jan Ondruš zvládl 336,57 km. Pořadí na dalších místech: Balatskyy, Dittrich, Dostálek, Ritella. Martina Němečková, druhá mezi ženami, skončila celkově na 14. místě s 282 kilometry. Sváťa Sedláček po dvou přestávkách svůj celkový výkon vylepšil na 226,13 kilometrů a skončil celkově na 21. místě. Pozoruhodný  rysem závodu byla opravdu vysoká úroveň výkonů bezprostředně za špicí – celkově 11 běžců dalo nad 300 km, mezi nimi také Stanislav Holeček, který většinu závodu absolvoval chůzí v rychlosti okol 7,5 km/hod a překonával ostruhu v patě na jedné noze. A v závěsu za třístovkaři bylo dalších 8 nad 250 km, blízko třístovce byla také letos v Brně nejlepší Češka Martina Němečková s 282,12 km – její výkon je neuvěřitelnou ukázkou vůle, houževnatosti a (jak to jeden běžec komentoval) sveřeposti.

Dvanáctihodinovku vyhrál Jan Fazekas (121 km), druhý Jaroslav Kaše (116,37 km), třetí Němec Martin Sattler (114,75 km).


Průběžné výsledky na championchip.cz

48H Indoor – oficiální výsledková listina

12H Indoor – oficiální výsledková listina

6H Indoor – oficiální výsledková listina

Stránky pořadatele – České asociace ultramaratonců

O této akci na diskuzním fóru

Předběžná startovní listina 48H

Startovní listina 6H

Startovní listina 12H

Souhrnné výsledky 1996–2008 abecedně (podle celkové délky, podle nejlepšího výkonu, chronologicky)

Komentáře (Celkem 33)

Nalezené položky: 34 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 22.03.2009 22:23:37

Děkuju všem za podporu, ať již dálkovou nebo na místě. Více viz fórum.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

apowell muž 22.03.2009 22:27:23

>> koyama, 22. 3. 2009 09:18:22

Tomáš běžel i loni

avatar

Sokolov

Celkem 13617 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:52 (2004)
půlmaraton: 1:31:48 (2004)
maraton: 3:37:28 (2004)

koyama muž 22.03.2009 22:34:17

>> apowell, 22. 3. 2009 22:27:23

Omlouvám se. V loňských výsledcích jsem ho přehlédl. Přesto podle mě platí, že svým výkonem mile překvapil.

Motto: Kdo se odváží, zvítězí.

administrator 03.04.2010 13:32:49

V pátek po 10. hodině byl v hale pavilónu Z brněnského výstaviště odstartován náročný ultramaratonský závod na 48 hodin. Pokusíme se pro vás dění ze závodu přiblížit živou reportáží. AKTUALIZOVÁNO V NEDĚLI 10:18 a následně opraveny hodnoty některých výkonů ve 12:18 - závod skončil. Přidány oficiální výsledkové listiny.

Odkaz na článek
Nalezené položky: 34 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.